Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Deținuți și angajați ai Penitenciarului Bistrița și-au „împrumutat” poveștile de viață cititorilor Bibliotecii Județene

0 70

Trei deținuți și opt angajați ai Penitenciarului Bistrița au participat, marți, la cea de-a doua ediție a proiectului „Biblioteca vie”, inițiat de Administrația Națională a Penitenciarelor, gazdă fiind Biblioteca Județeană „George Coșbuc”.

Asemeni unor cărți deschise, aceste persoane au fost de acord să fie „împrumutate” și să își spună povestea celor care au fost interesați să îi asculte.

Cel mai emoționat a fost Ioan, un deținut în vârstă de 44 ani, care ispășește o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală și mai are de așteptat șapte luni până va putea fi eliberat. Imediat ce a fost întrebat despre familie, despre soție și cei doi copii, lui Ioan i-au dat lacrimile și a spus că, dacă ar putea să dea timpul înapoi, nu ar mai comite vreo ilegalitate, pentru că cel mai greu îi este să stea departe de cei dragi.

Familia — soția și cele două fetițe — îi lipsesc și lui Cristian, un deținut în vârstă de 30 ani, care a fost condamnat la aproape șapte ani de închisoare pentru furt. A fost arestat în urmă cu trei ani, dar speră ca peste un an să fie eliberat condiționat. Cea mai grea zi pentru el a fost cea în care a fost arestat și a plecat de lângă familie, dar acum speră ca timpul să treacă repede și, după eliberare, să își găsească un loc de muncă stabil, care să îi ofere posibilitatea unui trai decent.

Pentru Ana Maria, ofițer de probațiune, poveștile deținuților nu mai sunt o necunoscută și, după experiența acumulată, declară că are încredere în oameni și în forța lor de a se schimba.

Ofițerul care se ocupă de proiectul „Biblioteca vie”, Laura Opriș, consideră că inițiativa este menită să descopere omul dincolo de aparențe.

„Nu întâmplător am ales această locație, biblioteca, pentru a desfășura activitatea. E un mod mai inedit de a citi un om. Ni se pare că vedem pe fața omului o poveste de viață sau felul în care ar putea să fie ca persoană, dar atunci când poți să stai de vorbă, să zicem 30 de minute, e cu totul altceva”, este de părere Laura Opriș.

La eveniment a fost prezent și directorului Penitenciarului Bistrița, Lucian Siman, care a spus că prin această acțiune se dorește o deschidere mai mare către societate atât a instituției, cât și a persoanelor private de libertate, care au nevoie de reintegrare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More