Dezbatere electorală. Candidații pentru primăriile Dej și Gherla, față în față – VIDEO
Studioul TVR Cluj a găzduit vineri seara o dezbatere electorală la care au participat o parte dintre candidații pentru fotoliile de primar în municipiile Dej și Gherla.
În studioul TVR Cluj s-au aflat primarul Dejului, Costan Morar, candidat din partea PSD, primarul Gherlei, Marius Sabo, candidat din partea PNL, Mircea Corăbean, candidat ALDE la Primăria Gherla, Mircea Simion, candidat de consilier local Gherla din partea PRM, Sebastian Lazin, candidat PMP la Primăria Dej, Călin Morar, candidat la Primăria Dej din partea PSRO și Corneliu Niste, candidat UCDR la Primăria Dej.
În cadrul dezbaterii electorale, cei șapte candidați aflați în studio au fost invitați în primul rând să se prezinte în fața alegătorilor, după care au fost provocați să vorbească despre problemele de ordin administrativ din orașele pe care le reprezintă și să exprime, în același timp, soluțiile pe care le propun pentru remedierea respectivelor probleme.
Primul care și-a expus proiectele și planurile pentru municipalitate pe care o reprezintă a fost primarul municipiului Dej, Costan Morar.
”Foarte important pentru fiecare urbe, în această perioadă, este accesarea de fonduri europene, datorită faptului că o municipalitate cu 38-40 de mii de locuitori n-are capacitatea financiară pentru a distribui din bugetul local investiții atât de necesare cetățenilor, pe toate liniile de dezvoltare și pe infrastructură, reparații străzi, extindere canalizare-apă, pe linie de sănătate, învățământ, cultură, agrement. La nivelul municipalității dejene am făcut eforturi ca în ultimii cinci ani de zile să accesăm peste 45 de milioae de euro pe fonduri europene, unde noi am finanțat fiecare proiect între 2% și 10%, la nivelul municipalității dejene. În ultima perioadă am accesat pe fonduri europene la nivelul infrastructură-străzi un proiect de 17 milioane de euro, cel mai mare proiect de reabilitare străzi în zona urbană cu locuitori până la 50.000 din zona Transilvaniei, proiect în fază de finalizare. Aici am contribuit cu doar 2% din bugetul local. La fel, infrastructură subterană, o investiție de 16 milioane de euro, extindere canal și apă în municipiul Dej.
În urmă cu 5 ani de zile, Dejul, din 123 de kilometri de străzi avea numai 40 de kilometri asfaltate. Eu am reabilitat în ultimii 5 ani de zile cei 40 de kilometri și am mai modernizat încă 70 de kilometri de străzi pe fonduri europene.
Dacă discutăm de sănătate, în urmă cu 5 ani de zile Spitalul Municipal Dej era pe linia de desființare. Am făcut eforturi, din bugetul local și pe fonduri europene și am amenajat un ambulatoriu cu șapte secții de investigații, în valoare de un milion de euro. Am extins tot ce înseamnă dotarea Spitalului Municipal Dej, suntem singurul spital din Cluj, în afară de câteva spitale din Cluj-Napoca, în care avem un tomograf”, a declarat primarul Dejului, Costan Morar.
”La nivelul municipiului Gherla aș dori să fac două diferențieri. Una: investițiile din fondurile proprii și investițiile pe fonduri europene. Ce-și dorește populația în momentul acesta? În urma multor studii și sondaje cred că universal valabil în momentul acesta în zona noastră, dorința oamenilor este locuri de muncă, este infrastructură, este școală și sănătate.
În acest sens, la nivelul municipiului Gherla am inițiat planuri integrate de dezvoltare urbană, în care avem cuprinse prioritățile de dezvoltare până în anul 2020. Eu cred că acele priorități au fost votate în Consiliul Local și vor fi împărțite pe două categorii, pe care le vom suporta de la bugetul local și investiții pe care vom încerca să le finanțăm prin depunerea proiectelor pe fonduri europene.
În acest sens amintesc că avem pregătite azi proiectele și avem în derulare la licitație proiecte de infrastructură de reabilitare străzi, iar pe fonduri europene avem pregătite deja proiecte în aceea ce înseamnă modernizarea spitalului și a policlinicii, avem proiecte pe care le vom depune pentru modernizarea-reabilitarea Școlii Generale nr. 1 din Gherla, avem proiect pe care-l vom depune pentru crearea unui centru de afaceri” a spus primarul municipiului Gherla, Marius Sabo.
”Domnul primar Marius Sabo a abordat în general linia de dezvoltare a municipiului Gherla. În calitate de consilier local, m-am documentat și am văzut care sunt trebuințele și nivelul posibilităților dezvoltării acestor proiecte. Având în vedere că Gherla este situată între doi poli economici, Dej și Cluj, ar trebuie poate aici găsită o soluție pentru dezvoltarea relației economice la nivelul municipiului. Poate o coabitare cu cei doi poli, o dezvoltare a relației, prin care Gherla asigură forța de muncă, iar cei doi poli asigură locurile de muncă. În contrapartidă, partea socială, culturală, de civilizație, de turism, trebuie să fie mai dezvoltate în Gherla. Ne bucurăm de o valoare arhitectonică deosebită, Gherla este un oraș baroc, se bucură de o istorie culturală deosebită. Este domeniul în care ar trebui să accentuăm această latură. Locuitorii orașului Gherla, având în vedere că lucrează în altă parte, vin acasă, trebuie să se simtă bine. Acest ”simțit bine” înseamnă reconfortare, într-un parc curat, într-un oraș curat, într-un oraș în care trebuie să-și găsească cu adevărat liniștea.
Sunt pregătit să abordez aceste teme, folosind atât fondurile structurale, cât și posibilitățile financiare locale, care trebuie să fie principala forță economică a orașului”, a declarat Mircea Corăbean, candidatul ALDE la Primăria Gherla.
În același timp, Mircea Simion, candidat pentru un mandat de consilier local din partea PRM a spus: ”În anii 2004-2008 am fost consilier local tot din partea Partidului România Mare. În discuțiile cu cetățenii am identificat câteva obiective care cred eu că ar fi bine să fie amintite și însușite. La PArtidul România Mare punem accent pe atragerea populației în luarea deciziilor, în propunerea de hotărâri de Consiliu Local, în așa fel încât acei cetățeni să știe că de la ei vin acele dorințe, acele hotărâri, și să le și repecte până la urmă. Se paote realiza asta printr-o metodă spaniolă, care cred că a dat rezultate foarte bune.
Primăriile municipiilor din Spania au realizat niște grătare mari și, o dată la trei luni le duc în locuir bine stabilite din oraș, unde oamenii se adună, își fac grătarele lor, la o țuică, la o bere, acolo se dezleagă limba și fiecare cetățean începe să-și spună of-ul. Ar fi de preferat ca angajații Primăriei și consilierii locali să fie printre ei, iar acele idei pe care le ridică cetățenii să fie notate și transformate într-o decizie, într-o hotărâre de Consiliu Local, pe care în timp să o aducă la cunoștința locuitorilor, modul cum s-a realizat și timpul de execuție.”
Discuția s-a mutat pe urmă din nou asupra situației municipiului Dej.
”Ce-mi doresc eu, în primul rând, din partea mea și a candidaților Mișcării Populare, pentru Dej și pentru dejeni, o administrație mai modernă, și îmi doresc în primul rând o normalitate, ca orașul nostru să ajungă într-o zonă de normalitate”, a spus candidatul PMP la Primăria Dej, Sebastian Lazin.
Acesta nu a dorit să nominalizeze anumite proiecte pe care ar ține neapărat să le implementeze pentru Dej: ”Dar pot să vă spun ceea ce ar însemna un cadru de normalitate în Dej. Ar fi normal să avem anestezist 24 de ore din 24 la Spitalul Dej, ar fi normal să avem un parc unde să ne putem duce copiii, ar fi normal să avem un sistem de colectare și de sortare a deșeurilor menajere, ar fi normal să avem mai mult acces la cultură. astea sunt câteva lucruri care țin de normalitate și mi s-ar părea normal să fie făcute la acest nivel în Dej. Referitor la transportul în comun, crearea de noi rute care sunt posibile în Dej, unde nu s-a investit de 10 ani într-un autobuz. Sunt probleme de administrație, în primul rând, care cred că se pot realiza din bugetul local, pentru că nu putem să ne bazăm numai pe fonduri europene. Aceste fonduri europene țin de anumite criterii. În schimb, bugetul local este permanent și sunt banii pe care toți locuitorii din Dej, sub formă de taxe și impozite, îi dau în administrarea Primăriei. Pe acești bani trebuie să-i vedem cum să-i gestionăm, să ducem proiectele pe care le începem la bun sfârșit, să reușim să aducem la nivelul anilor 2020 toate aceste proiecte, care multe dintre ele au rămas în urmă.”
”În primul rând, nu vreau să vă promit nimic, pentru că bănuiesc că sunteți sătui, ca și mine de altfel, de promisiuni”, a spus în deschiderea discursului său Călin Morar, candidatul PSRO la Primăria Dej.
Acesta a continuat prin aceea că poate garanta ”că toate eforturile mele ca și viitor probabil edil, și toată munca mea va fi canalizată pentru a revitaliza orașul și pentru a-l induce într-o dinamică pozitivă. Pentru a face acest lucru este nevoie de cel puțin două condiții complementare: în primul rând voință și-n al doilea rând fonduri. Dacă ne bazăm numai pe bugetul local, care provine numai din taxe și impozite, avem un buget deficitar. De aceea trebuie să ne axăm și să ne concentrăm foarte tare pe atragerea de fonduri externe, guvernamentale, europene și altele.
Ca și platformă de campanie o să sintetizez toate punctele și subpunctele campaniei și activității mele într-o singură frază: Ridicarea calității vieții cetățeanului din Dej. Iar acest lucru se poate face prin mai multe prisme. Una dintre ele consider că ar fi prisma normalității, cum spunea și colegul meu. Deci trebuie să creăm o imagine a Dejului normală, curată, lipsită de vicii. A doua prismă ar fi cea a muncii, Aici putem spune că ne-am dori ridicarea veniturilor și a calității prestării muncii noastre vizavi de angajator, iar acest lucru îl putem face prin atragerea mai multor angajatori, a constituirii unei concurențe între ei vizavi de cererea de forță de muncă, astfel încât cetățeanul să aibă reala posibilitate de a putea alege unde să muncească, inclusiv bazându-se pe valoarea veniturilor primite în urma prestației lui. O a treia prismă ar fi cea a educației. Avem nevoie să promovăm educația în școli, să promovăm valorile în școlile dejene, inclusiv a elevilor cât și a profesorilor, și să o stimulăm prin reale motivații, inclusiv financiare, pentru a obține rezultate reunoscute național cât și internațional”, a spus Călin Morar.
Corneliu Niste, candidatul UCDR la Primăria Dej, a punctat încă de la începutul cuvântării sale unul dintre marile deficite ale Dejului: ”Plecare tinerilor din orașul Dej. Soluțiile pe care le propunem sunt destul de practice. Avem astăzi copii, avem persoane în vârstă, și mulțumi administrației și seniorilor orașului că au creat cadrul de infrastructură ca să ne putem dezvolta și crește. Dar plecăm. Practic forța de muncă a orașului Dej pleacă, migrează.
Pentru aceasta am construit un program și am venit cu o soluție care are la bază educația. În primul rând are legătură cu parteneriatele private între tinerii din facultăți pentru a putea efectua un stagiu de internship, după care pot fi aceștia angajați. avem nevoie ca angajatorii și investitorii care vin în orașele noastre să fie atenți și să fie condiționați de echitarea salarizării. Apoi avem nevoie de asociații ale afacerilor mici și mijlocii și, evident, avem nevoie de o facilitare și de un centgru profesionist de atragere a fondurilor de orice natură, europene și nu numai.
Practic, ceea ce dorim e să revitalizăm orașul și să aducem tinerii înapoi”, a spus Corneliu Niste, cel mai tânăr candidat la Primăria Dej din istoria municipiului.
Urmăriți restul declarațiilor celor șapte candidați prezenți la dezbaterea electorală în materialul video atașat.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.