Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Din ianuarie 2023 consumatorii pot returna ambalajele produselor

0 635

Conform hotărârii de guvern nr 1.074 din 4 octombrie 2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalajele primare nereutilizabile (ambalaje care au fost concepute, proiectate si introduse pe piața pentru a realiza un singur ciclu sau o singura rotație, neputând fi reutilizate in același scop pentru care au fost concepute), se va aplica o garantie platita de consumator care va fi recuperata imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate in punctele de returnare.

Programul SGR a intrat in funcțiune din data de 1 octombrie 2022, iar ambalajele eligibile sunt cele primare nereutilizabile de sticla, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 L si 3 L, inclusiv cele pentru bere, mixuri de bere, mixuri de bauturi alcoolice, cidru, alte bauturi fermentate, sucuri, nectaruri, bauturi racoritoare, ape minerale si ape de baut de orice fel, vinuri si spirtoase, care poarta marcajul SGR. Produsele care se pot returna pot fi cele fabricate pe teritoriul României, dar si cele importate sau achiziționate intracomunitar.

Consumatorii vor plati o suma distincta, separata de pretul produsului, la momentul achizitionarii unui produs ambalat SGR. Aceasta suma va fi restituita integral consumatorului la momentul returnării ambalajului SGR in cadrul unui punct de returnare. 

Consumatorii pot restitui ambalajul SGR in cadrul oricărui punct de returnare organizat de catre comercianti, indiferent de locul din care a fost achizitionat produsul, fara a fi conditionat de prezentarea bonului fiscal.

Află AICI criteriile de acceptare ale ambalajelor returnate.

Administratorul implementarii sistemului de garantie- returnare (SGR) este  RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A,  desemnat în data de 24 august 2022.

În luna octombrie va fi lansat site-ul oficial al administratorului sistemului de garantie- returnare (SGR), RetuRO Sistem Garantie Returnare S.A,  unde comerciantii si producatorii – pentru care legea prevede participarea obligatorie la SGR – vor putea regasi procedura de inregistrare. „Obligația prevăzută la alin. (1) trebuie îndeplinită în termen de 90 de zile de la data publicării pe pagina de internet a autorității publice centrale pentru protecția mediului a anunțului privind desemnarea administratorului SGR.” Astfel, comerciantii si producatorii se vor putea inregistra in acest sistem pana la sfarsitului lunii ianuarie 2023.

Află AICI care sunt obligațiile producătorilor și comercianților.

Altfel spus, consumatorii vor putea returna ambalaje prin sistemul SGR dupa aceasta etapa de inregistrare a comerciantilor si producatorilor.  

În etapa de tranzitie, pe rafturile magazinelor vor exista atat ambalaje cu eticheta SGR, cat si ambalaje fara. De la data intrarii in functiune a sistemului SGR, nu vor mai putea fi introduse pe piata produse fara inscriptia SGR, exceptie facand produsele deja existente in stocul producatorilor si comerciantilor – produse ce vor putea fi comercializate pana la data de 31 decembrie 2024.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More