Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Direcția de Sănătate Publică Maramureș, în alertă, din cauza focarelor de rujeolă

0 70

Direcția de Sănătate Publică Maramureș îndeamnă părinții de pe raza județului să-și vaccineze copiii, după ce zeci de cazuri de rujeolă au fost semnalate în localități aflate la granița județelor Cluj și Bistrița-Năsăud.

”Întrucât în județele Cluj și Bistrița Năsăud au apărut un număr mare de cazuri de rujeolă, recomandăm părinților prezentarea de urgență la cabinetele medicilor de familie în vederea vaccinării”, se arată într-un comunicat al DSP Maramureș.

Rujeola este o boală infecțioasă foarte contagioasă care se transmite prin aer de către o persoană infectată care tușește sau strănută.

Cele mai frecvente manifestări ale bolii sunt: febră ridicată, tuse, erupție cutanată, secreții nazale și oculare.

DSP Maramureș recomandă ca la primele simptome, părinții să se prezinte de urgență la medic cu copilul pentru izolarea acestuia, prescrierea tratamentului adecvat bolii și prevenirea complicațiilor acesteia, printre care diareea (gravă mai ales în cazul sugarilor), otita medie, pneumonia, encefalita și decesul.

Boala poate să producă complicații severe sau deces, mai ales la copiii sub 5 ani.

Vaccinarea se face cu un produs care protejează împotriva a trei boli — rujeola, rubeola, oreion și este singura metodă de profilaxie împotriva celor trei boli. Constă în administrarea de două doze de vaccin la 1 și respectiv 5-7 ani. Vaccinarea este gratuită.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More