Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Directorul executiv al clubului HCM Baia Mare, pus sub control judiciar de procurorii DNA

0 239

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 zile, începând din data de 01 octombrie 2015, până la data de 29 noiembrie 2015, față de inculpatul BALA LIVIU – IOAN, director executiv al clubului H.C. Municipal Baia Mare.

Acesta este cercetat cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, în formă continuată,
– complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
– complicitate la infracţiunea evaziune fiscală, în formă continuată.

În ordonanța de dispunere a controlului judiciar se arată că există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2014 – iulie 2015, inculpatul Bala Liviu – Ioan, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit în mod defectuos mai multe acte sau a ajutat la întocmirea acestora (efectuarea de cheltuieli fictive, întocmirea de documente contabile fictive, efectuarea de cheltuieli ce nu au fost cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli şi în bilanţul contabil aprobat de Adunarea Generală a H.C. Municipal Baia Mare etc.), prin acestea cauzând acestui club sportiv un prejudiciu în sumă de aproximativ 650.000 lei.

Concret, în luna aprilie 2015, jucătoarelor de handbal din cadrul clubului H.C. Municipal Baia Mare, li s-a înmânat, de către reprezentanţii clubului, câte un dosar fiecare conţinând mai multe documente, între care un contract civil de prestări servicii încheiat între H.C. Municipal Baia Mare, în calitate de beneficiar, reprezentată de inculpatul Liviu Bala, în calitate de director executiv, şi fiecare dintre jucătoarele din lotul echipei de handbal, prin PFA, în calitate de prestator de servicii, perioada contractului fiind 28.11.2014-30.06.2018.

Conform contractului civil de prestări servicii, pentru obligaţiile asumate de către jucătoare, beneficiarul H.C. Municipal Baia Mare trebuia să achite, în tranşe periodice, în urma facturării de către prestator, mai multe sume de bani.

Tot în cadrul aceluiaşi dosar primit de fiecare dintre jucătoare, există printre altele şi un document, prin care acestea împuternicesc o persoană care a condus contabilitatea primară a Clubului sportiv H.C.Municipal Baia Mare, pentru ca în numele fiecăreia şi pentru fiecare dintre jucătoare, să semneze cu semnătura sa electronică orice înscris ce emană de la PFA-urile înregistrate pe numele sportivelor.

De asemenea, cu aceeaşi ocazie li s-au înmânat jucătoarelor câte 13 facturi şi chitanţe aferente perioadei 30.11.2014-30.12.2014, emise de către fiecare în parte, prin PFA-ul deţinut, având ca obiect prestări servicii conform contractului, însumând în total 65.000 lei.

Aceste facturi nu reflectă realitatea, întrucât jucătoarele au primit pentru serviciile prestate mai puţin de 10.000 lei fiecare, restul sumei de bani facturată fiind încasată de către reprezentanţii clubului.

În aceeaşi perioadă, inculpatul a ajutat la înregistrarea în actele contabile ale H.C.M. Baia Mare a unor cheltuieli corespondente anilor 2014 şi 2015, care nu au la bază operaţiuni reale şi la evidenţierea altor operaţiuni fictive, respectiv înregistrarea de venituri nereale pe PFA-urile aparţinând sportivilor, denaturându-se astfel rezultatele financiar – contabile atât ale H.C. Municipal Baia Mare cât şi ale persoanelor fizice respective, concomitent cu producerea unui prejudiciu în dauna statului.

În sprijinul aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Bala Liviu – Ioan a susţinut persoana care conducea contabilitatea primară a Clubului sportiv H.C.Municipal Baia Mare, în demersurile efectuate de acesta din urmă în legătură cu întocmirea unor documente în fals, cu scopul de a justifica prejudiciile create atât Clubului sportiv H.C.Municipal Baia Mare cât şi bugetului consolidat al statului.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar,
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Inculpatului Bala Liviu – Ioan i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, mai precizează comunicatul DNA.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More