Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Discuții aprinse în ședința de Consiliu Local Dej pe tema Transurb

1 152

someseanul-autobuz_dej

Problema dificultăților financiare cu care se confruntă SC Transurb SA, societate de transport public local de călători, a ajuns azi, din nou, pe masa consilierilor locali dejeni. Conducerea societății a cerut aprobarea majorării tarifelor de călătorie, însă primarul a retras proiectul de pe ordinea de zi. Nu înainte ca reprezentanții Transurb dar și câțiva consilieri să dezbată problema arzătoare a transportului în comun din oraș.

În fața consilierilor locali, reprezentații Transurb au susținu că ”se impune cu necesitate majorarea tarifelor”, această cerere motivându-se prin aceea că societatea are credite în derulare, care înregistrează în continuare penalități uriașe din cauza întârzierilor de plată.

În plus, Ana Vesa, reprezentanta Transurb, a susținut că majorarea tarifelor de călătorie s-ar impune din cauză că în ultimii ani s-a majorat prețul la combustibili, anvelope sau piese de schimb, asigurările obligatorii și CASCO s-au majorat cu 50%, iar salariile din cadrul societății vor crește în acest an cu 10%, după majorarea salariului minim pe economie.

Majoritatea consilierilor locali și-au exprimat opinia că majorarea tarifelor nu se impune, că societatea nu face nimic pentru a ieși din situația de criză și că periodic Consiliul Local este solicitat să intervină pentru a acorda ajutor financiar societății de transport în comun, fără ca aceasta să vină cu un plan concret de măsuri pentru redresarea situației.

Consilierul PDL Marius Butuza a solicitat în ședință amânarea proiectului pentru câteva luni de zile, până când unul dintre creditele apăsătoare pe care compania de transport le are la bancă să fie lichidate. În aceeași idee, consilierul local Florin Buburuz a spus că Transurb nu trebuie să ceară majorarea tarifului la bilete, ci să ceară majorarea ”alocației” primită de la Primărie. Asta pentru că majorarea prețului biletelor nu o să aducă în contul Transurb suficienți bani pentru ca societatea să iasă din criză.

Cu o altă idee, foarte interesantă, a venit consilierul Dan Bonta, care, nemulțumit de faptul că Transurb solicită și primește în permanență ajutor financiar dar nu reușește să iasă din criză, a propus concesionarea serviciului de transport public altor firme care fac transport de persoane. Astfel, respectivele firme vor suporta orice angajamente financiare și nu cer subvenții de la Primărie.

Nicolae Lazăr a solicitat ca Transurb să vină în Consiliul Local trimestrial pentru a prezenta contul de venituri și cheltuieli al societății, să prezinte o situație clară privind legitimațiile de transport gratuite, să prezinte o organigramă și un plan de măsuri pentru redresarea situației. Doar așa, spune consilierul local, prin dialog permanent și prezentarea situației se pot realiza planuri comune și stabile de scoatere din criză a companiei de transport.

Răspunzând criticilor venite din partea consilierilor, Ana Vesa a concluzionat că dacă subvenția acordată de Primărie nu se majorează în acest an și nici prețul biletelor nu crește, la finalul acestui an Transurb va intra în incapacitate de plată.

După îndelungi discuții, primarul Costan Morar a decis să retragă proiectul de pe ordinea de zi, acesta urmând să fie rediscutat în cadrul unei ședințe viitoare. Biletele de călătorie rămân așadar la 1,75 lei, în loc de 2 lei cât au solicitat cei de la Transurb.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. un dejan spune

    sa isi faca treaba controlorii ca in triaj ii plin de tigani si nimeni nu le cere bilet…cand sunt tigani in autobuz controloru sta langa sofer si pe un biiet copil daca are abonamentu expirat de o zi ii face proces verbal sau il da jos

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More