Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Disputa continuă la Nireș pe terenurile pe care se fac cercetările geologice pentru mina de sare – VIDEO

0 854

Scandal despagubiri mina de sare Nires Cluj someseanulro (1)

În urma articolului publicat de Someșeanul.ro în urmă cu câteva zile, în cadrul căruia prezentam nemulțumirile unei familii din localitatea Nireș cu privire la faptul că lucrările de cercetări geologice efectuate în localitate le afectează terenurile, reprezentanta primăriei Mica, cea direct vizată în materialul respectiv, ne-a prezentat propria ei versiune a poveștii.

Totul a început odată cu aflarea veștii că în localitatea Nireș vor avea loc cercetări geologice ale pământului, pentru a se descoperi dacă în zonă se poate face o exploatare de sare. Sătenii au crescut brusc prețurile terenurilor din zonă (ieșirea din Nireș spre Unguraș, dar și în partea spre Sânmărghita). Unii proprietari au vândut terenurile în cauză, alții au preferat să încaseze doar niște despăgubiri de la firma care face lucrările de prospecțiuni geologice.

Printre proprietarii implicați în acest caz se află și Otilia Botiza, cea care ni s-a adresat săptămâna trecută cu dorința de a o ajuta să-și rezolve problema. Aceasta spune că firma care face lucrări în zonă și-a instalat cartierul general pe terenul ei, fără ca cineva să-i ceară voie sau să o despăgubească. Mai mult, fratele proprietarei, care este plecată din țară, spune că despăgubirile bănești pentru proprietarii care au cedat terenurile lor agricole pentru cercetare au fost împărțite în localitate, însă familia lor nu a primit nimic. Direct acuzată de acestea este reprezentanta biroului agricol din cadrul Primăriei comunei Mica, cea de care aparține satul Nireș.

Citiți și: Acuze grave în cazul minei de sare de la Nireș. Sătenii așteaptă să fie despăgubiți pentru că le-au fost folosite terenurile – FOTO/VIDEO

Maria Ciotlăuș a simțit nevoia să dea un drept la replică celor care o acuzau direct, astfel că la câteva zile de la izbucnirea scandalului ne-am deplasat la primăria Mica pentru a afla ce are de spus reprezentanta autorității locale.

Aceasta susține că nu neagă dreptul de proprietate al Otiliei Botiza asupra unui teren în zona respectivă, doar că bucata de teren pe care sunt amplasate acum utilajele firmei bucureștene nu este proprietatea ei, ci a fost în proprietatea unei alte localnice, care o are drept moștenitoare pe Olivia Feneș. Respectiva bucată de teren a fost vândută firmei bucureștene de către proprietară, astfel că doar societatea în cauză poate decide ce face cu acel teren și cum îl folosește, aici fiind amplasate pentru moment diverse utilaje de lucru.

Mai mult, Maria Ciotlăuș spune că Otilia Botiza are un teren în imediata vecinătate, teren despărțit de un drum de exploatare, după cum o arată actele prezentate de către reprezentanta Primăriei Mica.

Aceasta spune că la momentul în care s-au făcut punerile în posesie ale parcelelor de teren din zonă, Otilia Botiza nu a specificat că ar deține și partea de teren de dincolo de drumul de exploatare (spre localitatea Nireș), ci doar o parcelă de teren de după drumul de exploatare, spre localitatea Unguraș.

În urmă cu câteva luni de zile reprezentanți ai firmei Salzbergwerk Ressourcen und Investitionen au ajuns în zona Nireș pentru a efectua diverse cercetări geologice pe terenurile dintre localitatea respectivă și Unguraș. Aici se pare, se află un bogat zăcământ de sare, care urmează a fi exploatat. Până când vor fi gata rezultatele cercetării geologice, una care poate dura chiar și câțiva ani, sătenii așteaptă să vadă dacă în zonă va fi construită sau nu o mină de sare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More