Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Disputa între Primăria Dej și firmele fraților Itu, privind terenurile de mini-fotbal, va fi tranșată în instanță – VIDEO

0 526

Consilierii locali dejeni s-au întrunit azi în ședința ordinară pe luna iulie, primul proiect pe ordinea de zi fiind cel privind aprobarea încetării Contractului de concesiune Nr. 35/16514 din 18 iulie 2005 si a Contractului de concesiune Nr. 17/29572 din 7 decembrie 2007.

Acest proiect de hotărâre a creat discuții aprinse atât înainte de ședință cât și în timpul ei, problema arzătoare fiind situația celor două terenuri concesionate de Primăria Dej, pe strada Fragilor și pe strada Nicolae Titulescu, terenuri pe care s-au realizat ulterior investiții, fiind închiriate ca terenuri de tenis sau mini-fotbal.

Despre această problemă, Someșeanul.ro a scris pe larg în urmă cu câteva zile, când am publicat un articol complet, care conține atât documentele aflate la dosarul de ședință și declarațiile unui anume ”Vasile Pop”, persoană necunoscută nouă, care lansa acuzații grave de abuz în serviciu la adresa Primăriei Dej. Tot în același material am publicat și poziția primarului Costan Morar față de aceste acuzații, dar și poziția reprezentanților firmelor implicate în această situație.

Astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Local, primarul a ținut să mai amintească încă o dată situația acelor terenuri, din punctul de vedere al instituției pe care o conduce:

”Contractele de concesiune cu S.C. Agro 33  S.R.L., au fost încheiate de fostul primar Ioan Ungur, în 2005, pentru terenul de pe strada Nicolae Titulescu, respectiv anul 2007 pentru terenul situat pe strada Fragilor, perioada de concesionare fiind 25 de  ani. (…) Pentru cele două terenuri concesionate către Agro 33, terenuri intravilane și nu extravilane așa cum s-a interpretat  greșit, se plătește taxă de concesiune teren intravilan, firma plătind pe parcursul anilor doar o parte din datoriile către primărie, respectiv 221.000 lei. (…) Pentru restul datoriilor acumulate, în anul 2013 Primăria Municipiului Dej a început procesul de recuperare trimițând somații firmei. Urmare a acestui demers din partea primăriei, Agro 33 a plătit parțial din valoarea taxelor însă nu în totalitate, astfel încât din anul 2016 Primăria Municipiului Dej a recurs la executare silită poprind conturile firmei, care sunt blocate și în acest moment.”

Costan Morar a subliniat încă o dată faptul că va depune toate eforturile pentru recuperarea datoriilor de la societatea Agro 33, cea care deține acum drepturile de concesiune, propunând consilierilor locali să voteze acest proiect de hotărâre, care prevede rezilierea concesiunii și recuperarea sumelor restante în instanță.

Tot la ședința de azi a fost prezent și Adrian Itu, reprezentant al societății comerciale Agro 33, care a declarat în fața consilierilor locali dejeni că solicită rezilierea contractelor de concesiune. Acesta și-a motivat solicitarea prin aceea că în ultimii ani, odată cu investițiile făcute de Primăria Dej în terenuri de mini-fotbal similare cu cele administrate de firma sa, autoritatea locală a creat o concurență neloială, astfel încât cele două terenuri nu mai produc venituri care să justifice menținerea ca funcțională a afacerii. Adrian Itu a declarat că firma sa, ca orice societate comercială, urmărește în activitățile sale obținerea de profit, însă, odată cu apariția a șapte noi terenuri de sport în zona Dej, care sunt date spre folosință gratuită doritorilor de fotbal și mișcare, cele două terenuri administrate de Agro 33 nu au mai beneficiat de clienți, de ore de închiriere și, prin urmare de venituri, astfel încât s-a ajuns ca să nu se mai încaseze sume suficiente pentru a acoperi cheltuielile de întreținere și administrare, plata salariilor și plata redevenței de concesiune. Drept urmare, Agro 33 nu mai poate face față pe piață, în condițiile unei concurențe neloiale venită tocmai din partea Primăriei Dej, și dorește închiderea afacerii și rezilierea contractelor de concesiune.

O problemă importantă ridicată în discuțiile de la ședința de azi este compensarea sumelor. Astfel, Agro 33 mai are de plătit încă taxe de concesiune, alături de penalizări și alte taxe, pentru cele două terenuri, în timp ce solicită Primăriei să fie despăgubită pentru investițiile pe care le-a făcut în cele două baze sportive.

Un alt aspect ridicat în ședință este acela că în contractul de concesiune este prevăzut faptul că dacă firma Agro 33 nu plătește în termen de 90 de zile taxele de concesiune datorate, contractul de concesiune încetează de drept. Această problemă a fost ridicată în ședință de consilierul UDMR Anamaria Kovrig, care a spus că discuțiile din ședință nu-și au rostul atâta timp cât contractul de concesiune a încetat de drept încă de anul trecut , conform prevederilor sale. Astfel, un proiect de hotărâre privind rezilierea concesiunii rămâne așadar fără obiect.

Primarul a solicitat o pauză de consultări, iar după câteva minute de discuții, în care problema a fost întoarsă pe toate părțile, ședința s-a reluat cu modificări aduse proiectului inițial de hotărâre privind rezilierea concesiunii, în primul articol fiind introdusă obligativitatea recuperării datoriilor în instanță.

Proiectul a fost supus votului, însă a adunat doar șase voturi ”pentru”, unul împotrivă și 12 abțineri, nefiind așadar aprobat de consilierii locali.

Consilierii opoziției s-au abținut de la vot motivând faptul că nu este treaba Consiliului Local să voteze rezilierea acestor contracte, treabă care cade în sarcina Executivului. Mai mult decât atât, Aurelian Mureșan, fost viceprimar, a dezvăluit faptul că pe actele adiționale la contractele de concesiune este semnătura lui Costan Morar. Acesta spune însă că el nu a votat și semnat acele contracte de concesiune, pentru că la acea vreme era doar viceprimar și nu avea drept de vot în Consiliul Local. De asemenea, Costan Morar a mai declarat că acele contracte inițiale au fost semnate de fostul primar, Ioan Ungur, Costan Morar semnând doar actele adiționale la cele două contracte, votate în Consiliul Local.

Prin urmare, primarul Costan Morar a anunțat că situația rezilierii contractelor de concesiune pentru cele două terenuri de mini-fotbal va fi tranșată în instanța de judecată, care va decide sumele pe care firma Agro 33 le datorează municipalității și sumele pe care Primăria Dej trebuie să le achite pentru investițiile realizate de respectiva societate în tot acest timp în cele două baze sportive.

Vedeți în materialul video de mai sus toate discuțiile ce au avut loc în ședința Consiliului Local Dej de astăzi pe acest subiect.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.