Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Doar 10% dintre elevi nu au depus cerere pentru a face ora de religie la școală

0 47

religie scoala

Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS) a centralizat situația preliminară a opțiunilor exprimate de elevi sau de părinții/reprezentanții legali ai acestora acestora privind participarea la ora de religie.

Datele înregistrate în sistem până vineri, 6 martie, ora 18:00, indică faptul că, la nivelul întregii țări, au fost introduse 2.123.685 de cereri, reprezentând 89,75% din totalul celor 2.366.086 de elevi eligibili să formuleze cereri pentru a lua parte la ora de religie.

Reamintim că prin Decizia nr. 669/12.11.2014 emisă de Curtea Constituțională a României, a fost admisă excepția de neconstituționalitate ridicată în legătură cu prevederile art. 18 alin. (2), teza întâi din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 (‘La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinților sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie’) și s-a constatat că dispozițiile acesteia sunt neconstituționale.

În motivarea deciziei, se arată că manifestarea liberă a opțiunilor implică în mod necesar inițiativa proprie a persoanei în sensul frecventării disciplinei religie și nu consimțirea tacită sau refuzul expres. În sensul acestei decizii, elevilor majori și părinților/reprezentanților legali ai elevilor minori li s-a oferit posibilitatea de a solicita participarea la orele de religie.

Printr-o notă transmisă în data de 16 februarie, Ministerul Educației și Cercetării Științifice a informat elevii și părinții/reprezentanții legali ai acestora cu privire la prevederile legale privind participarea la orele de religie în virtutea deciziei CCR, precum și cu privire la faptul că, în situația în care doresc să își exercite dreptul constituțional de a participa la aceste ore, conform confesiunii proprii, trebuie să solicite acest lucru unității de învățământ.

Unul dintre motivele pentru care MECS a stabilit data de 6 martie 2015 ca termen-limită pentru colectarea opțiunilor de a studia disciplina religie, este și faptul că pe 9 martie se împlinesc cele 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale, dată începând de la care prevederea declarată neconstituțională își încetează efectele juridice.

Un alt motiv este că, în ceea ce privește anul școlar 2015-2016, stabilirea disciplinelor opționale se face în această perioadă. În baza caracterului opțional al participării la studiul disciplinei religie, a nevoii de a prefigura necesarul de cadre didactice pentru această disciplină și a obligației MECS de a asigura necesarul de personal didactic prin scoaterea la concurs a catedrelor vacante, opțiunile pentru participarea la orele de Religie din anul școlar viitor trebuiau făcute în această perioadă.

În măsura în care elevii majori sau părinții/reprezentanți legali ai elevilor minori doresc să opteze pentru participarea la ora de religie după data de 6 martie, acest lucru este posibil, în conformitate cu prevederile legale ce statuează exercitarea acestui drept.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More