Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Doi clujeni vor alerga peste 200 de kilometri pentru copiii bolnavi – VIDEO

0 37

Doi clujeni vor parcurge, în alergare, timp de 5 zile, peste 200 de kilometri în munții Făgăraș și Bucegi, în beneficiul copiilor din taberele terapeutice Yuppi. Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES, taberele de terapie prin experiență Yuppi sunt organizate în județul Mureș de o echipă clujeană și se desfășoară din 2011. În această vară, taberele vor găzdui gratuit peste 100 de copii.

‘Începând de duminică, 10 iulie, timp de 5 zile, Katona Alpar și Szenasi Zoltan de la ‘Clubul Sporturilor Montane Rupicapra’ vor parcurge, în alergare, 210 kilometri și 18.000 de metri diferență de nivel pozitivă. Campania inițiată de ei se numește ‘260.000 de pași pentru copiii cu diabet, boli oncologice și reumatice din Tabăra Yuppi’, iar doritorii au posibilitatea să doneze în beneficiul copiilor și adolescenților care participă la taberele Yuppi. Cei doi și-au stabilit suma-țintă la 26.000 de lei, care ar acoperi costurile participării gratuite în tabără a 15 copii sau adolescenți’, se arată în comunicat.

Katona Alpar și Szenasi Zoltan vor traversa creasta munților Făgăraș, de la vest la est, din Turnul Roșu până în Rudărița, apoi creasta Piatra Craiului și munții Bucegi — în total 120 de kilometri cu aproximativ 10.500 metri diferență de nivel pozitivă.

După patru zile, cei doi vor ajunge la Salvamont Peștera, la centrul de concurs Bucegi 7500. Traseul concursului este de 90 de kilometri și 7.500 de metri diferență de nivel pozitivă. Cei doi alergători vor ajunge în 17 iulie în tabăra Yuppi din Șăulia de Câmpie pentru a se întâlni cu participanții și organizatorii.

Alpar Katona are 34 de ani, este programator IT și membru al CSM Rupicapra. Sporturile montane pe care le practică în prezent sunt alpinism, ski-alpin, ski-alpinism, înot, ciclism, alergare montană. A inițiat tabere de cățărare pe stâncă, trekking și alpinism pentru tineri începători încă din 2004. Din 2011, a descoperit o nouă pasiune: alergarea montană.

Szenasi Zoltan are 35 de ani, este geograf și vicepreședinte al CSM Rupicapra. Sporturile pe care le practică în prezent sunt alpinism, ski alpin, ski-alpinism, înot, ciclism, alergare montană. A făcut ascensiuni pe trasee dificile din Alpi, Caucaz, Carpați. A lucrat ca ghid montan în munți înalți. Aleargă la maratoane montane din 2012 și a participat la cele mai importante concursuri din țară.

Asociația Mișcare de Tabără Yuppi, cu sediul în Cluj-Napoca, organizează începând din 2011 tabere de terapie prin experiență la Șăulia de Câmpie, județul Mureș. Taberele Yuppi sunt adresate copiilor și adolescenților diagnosticați cu diabet, artrită juvenilă și boli oncologice.

În cadrul taberelor, copiii și adolescenții sunt implicați în activități precum cățărare, călărit, caiac, tras cu arcul, lucru manual, fotografie, teatru, experiențe care îi ajută să-și redescopere încrederea în sine și le oferă resurse emoționale esențiale în lupta cu boala. Aceasta este, de altfel, pe scurt, esența terapiei prin experiență, precizează sursa citată.

În 2015, taberele au găzduit aproximativ 130 de copii proveniți din 13 județe, susținuți de 100 de voluntari, iar în acest an vor participa în tabere peste 100 de copii și adolescenți. În prezent, Yuppi colaborează cu 35 de medici specialiști.

În 2016, se desfășoară trei tabere gratuite Yuppi: prima este în desfășurare (2-9 iulie) și este adresată copiilor și adolescenților (10-17 ani) cu boli oncologice și artrită juvenilă, a doua are loc între 16 și 23 iulie și este adresată copiilor (7-13 ani) cu diabet, respectiv a treia se desfășoară între 13 și 20 august și se adresează adolescenților (13-17 ani) cu diabet.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More