Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Doi români premiaţi la Festivalul de Caricatură de la Haifa

0 59

Constantin Ciosu şi Nicolae Ioniţă vor fi premiaţi joi, de la ora 18.00, la cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Caricatură de la Haifa, Israel, care reuneşte lucrări realizate de artişti din întreaga lume, selecţionate în urma unui concurs desfăşurat în vara acestui an.

Festivalul Internaţional de Caricatură de la Haifa începe joi şi se va încheia pe 5 octombrie. Sub titlurile „Libertatea cuvântului” şi „Viaţa în oraşele multiculturale”, aici vor fi prezentate lucrări realizate de caricaturişti din întreaga lume, selecţionate în urma unui concurs desfăşurat în vara acestui an, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Din România, la această ediţie, Constantin Ciosu a primit menţiunea specială a Comisiei UNESCO pentru Israel la categoria „Viaţa în oraşele multiculturale”, iar Nicolae Ioniţă a primit menţiunea Asociaţiei Jurnaliştilor din Haifa şi Zona de Nord la categoria „Libertatea cuvântului”. La festivitatea de premiere, de la Haifa Auditorium, va fi prezent şi primarul oraşului Haifa, Yona Yahav.

Constantin Ciosu a absolvit cursurile Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, în 1964. Din anul 1961, desenele şi caricaturile sale au fost preluate de publicaţii internaţionale ca Punch (Marea Britanie), Pardon (Germania), Palante (Cuba), Jez (Iugoslavia), Cartoon&Caricature (Iran) şi Euro Jeux & GAG (Franţa).

În ceea ce priveşte saloanele internaţionale, şi-a făcut debutul în 1973, primind un premiu la Gabrovo (Bulgaria). De-a lungul carierei a primit peste 100 de premii internaţionale, printre care în concursuri de la Skopje (Macedonia), Berningan şi Knokke-Heist (Belgia), Taipei şi Hanjing (China) şi Presov (Slovacia). Este prezent cu lucrări în colecţia Muzeului Caricaturii de la Basel, precum şi în colecţii particulare din Elveţia şi Belgia. În prezent, trăieşte şi lucrează în Bacău.

Nicolae Ioniţă s-a născut în 1951 şi a debutat în 1969 la revista Urzica. A participat la peste 150 de expoziţii şi saloane naţionale şi internaţionale de caricatură. Palmaresul său cuprinde peste 10.000 de apariţii cu caricaturi şi ilustraţii în presa românească şi internaţională, 24 de premii naţionale şi 27 de premii internaţionale.

Festivalul este organizat de Primăria Haifa, cu sprijin de la Comisia Naţională a Israelului pentru UNESCO, Fundaţia Haifa, Ministerul Educaţiei din Israel, Asociaţia Caricaturiştilor Pencom, Asociaţia Pictorilor şi Sculptorilor din Israel, Asociaţia Jurnaliştilor din Haifa şi Zona de Nord, Cartunion – Clubul Internaţional al Caricaturiştilor.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More