Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Doliu în lumea învățământului dejean. S-a stins unul dintre marii intelectuali români

0 1.862

Lumea intelectuală românească a mai pierdut un nume cu greutate. A lăsat în urmă opere vaste și a continuat o tradiție a intelectualului interbelic.

La data de 4 iulie 2018 s-a stins din viață academicianul Dimitrie Vatamaniuc, unul dintre cei mai mari eminescologi români și critici literari. Născut în 1920, academicianul a fost profesor al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Dej timp de 6 ani, între 1947 și 1953.

Dimitrie Vatamaniuc a fost student al Facultății de Litere și Filosofie din Cluj-Napoca și a ajuns un discipol al marelui critic literar George Călinescu, sub oblăduirea căruia și-a redactat lucrarea de doctorat în cadrul Institutul de Istorie și Folclor al Academiei Române.

De asemenea a fost redactor la Almanahul literar din Cluj, cercetător la Institutul de Istorie Literară și Folclor, lector la Universitatea din București și, din 1964, a fost șef de secție la Centrul de Documentare și Informare Științifică al Academiei Române. Din 1974 a lucrat în calitate de cercetător la Institutul de Teorie și Istorie Literară al Academiei Române.

Activitatea sa academică are în centru opera eminesciană căci este cunoscut și apreciat în țară și străinătate pentru cercetarea și publicarea operelor complete ale lui Mihai Eminescu, îndeosebi a celebrelor Manuscrise facsimilate. El a fost continuatorul unei generații de eminescologi, începând de la Titu Maiorescu, trecând pe la Perpessicius, George Călinescu și Petru Creția.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More