Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Dosar penal după izbucnirea focarului de COVID-19 la Căminul de Vârstnici Rebeca din Sântioana

0 2.133

Focarul de infecție COVID-19 izbucnit săptămâna treută la Căminul de Vârstnici Rebeca din localitatea clujeană Sântioana a intrat și în atenția procurorilor, care au deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Totul a început vinerea trecută, când o asistentă și o infirmieră, angajate în cadrul azilului de bătrâni, au fost testate pozitiv la ieșirea din tură. Sâmbătă au fost testați și ceilalți angajați, rezultatele fiind pozitive pentru alte trei persoane, angajate ale Căminului de Vârstnici. Între timp, însă, unul dintre locatarii azilului a murit, acesta fiind testat post-mortem, rezultatul fiind și pentru acesta pozitiv.

Atunci s-a declanșat starea de alertă, astfel că toți cei 56 de locatari ai centrului au fost testați. Iar duminică seara au venit și rezultatele, acestea fiind pozitive pentru 45 de persoane.

Polițiști și procurori, alături de cei de la Direcția de Sănătate Publică au declanșat imediat ancheta, pentru a stabili cine se face responsabil de răspândirea virusului în cadrul căminului de bătrâni. Asta cu atât mai mult cu cât regulile de acces în incintă au fost foarte stricte, angajații intrând în ture de câte două săptămâni, timp în care nu aveau voie să părăsească incinta, tocmai pentru a nu aduce virusul de afară.

Deocamdată, dosarul penal are ca scop urmărirea penală in rem, adică cu privire la faptele constatate, și nu in personam, cu privire la o anumită persoană.

”Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, în data de 12.05.2020, a fost înregistrat dosarul penal cu nr. 576/P/2020, în care se desfășoară urmărirea penală in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin (1) și (2) C. pen.

În fapt s-a reținut că patruzeci și cinci de persoane (patruzeci de rezidenți și cinci angajați) de la centrul rezidențial de îngrijiri și asistență a persoanelor vârstnice din comuna Țaga au fost confirmate pozitiv cu COVID-19, în data de 10.05.0202.

Toate persoanele infectate au fost internate pentru acordarea îngrijirilor medicale la spitale din municipiul Cluj-Napoca, iar în cauză se efectuează cercetări pentru a se identifica cauza răspândirii bolii infectocontagioase.

Precizăm că activitățile procesuale efectuate în cursul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de Procedură Penală și au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor și garanțiilor procesuale, precum și a prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul semnat de prim-procuror Alexandru Oancea.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More