Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Două zile de muzică și dansuri tradiționale la Gherla, cu ocazia Festivalului Internațional de Folclor a Fundației Teka – FOTO/VIDEO

0 88

De 21 de ani tot punem întrebarea: cum reuşeşte Fundaţia Culturală „Téka” din municipiul Gherla să organizeze o manifestare culturală care să polarizeze interesul întregului oraş şi să atragă atîta lume în jurul scenei?! Nu este nici un secret, prin muncă, muncă şi iar muncă.

Da, este o fundaţie ce ştie să-şi atragă de partea sa oameni de cultură, tineri ambiţioşi şi donici de afirmare în tot ceea ce fac şi, mai ales, perseverenţi în activitatea lor artistică. Asta este colectivul de organizare a celei de a XXI-a ediţii a Festivalului internaţional de folclor de la Gherla, desfăşurat la sfîrşitul săptămînii trecute în municipiul Gherla. Timp de două zile am avut ocazia să participăm la fel şi fel de manifestări, spectacole, concerte sau activităţi meşteşugăreşti. Pietonala din centrul oraşului a devenit un adevărat „polus” al tîrgurilor de odinioară din vechiul Armenopolis, de la obiecte de artizanat pînă la valoroasele costume populare (adevărate creaţii de îmbrăcăminte!) am găsit de toate pe tarabe.

A fost prezentă cu lucrările ei şi cunoscuta artistă (da, tot cea face ea este o adevărată artă!) de costume populare, Filep Erzsébet din Gherla, laureat a mai multor expoziţii şi tîrguri internaţionale, printre care şi Londra! În prima zi la sediul fundaţiei gherlene de pe strada Mihai Viteazul nr.39 a avut loc Casa dansului pentru copii, unde cei mici s-au distrat împreună cu părinţii sau bunicii. Dar, locul cel mai aglomerat în cele două zile de desfăşurare a festivalului a fost centrul oraşului, unde a fost montat o scenă uriaşă în aer liber şi unde au fost organizate două spectacole de dansuri populare.

De astă dată şi timpul a ţinut cu organizatorii, pubicul bucurîndu-se de două zile de folclor de calitate, cele 16 formaţii de dansuri populare participante la această ediţie a festivalului reprezentînd mai multe zone ale ţării, dar şi a Europei, avînd în vedere că această sărbătoare a folclorului de pe meleagurile someşene au fost onorate şi de 4 ansambluri din Belorusia, Serbia şi Ungaria. Evoluţia formaţiilor „Yarista” din Krupitsa (Belorusia), „Talentun” din Subotiţa (Serbia) , „Sárviz” şi „Enying” (Ungaria) a constituit sarea şi piperul festivalului atît prin originalitatea jocurilor populare tradiţionale, cît şi prin frumuseţea costumelor cu care s-au prezentat tinerii grupurilor respective. Gherlenii i-au şi aplaudat pe măsura talentului lor. Din ţară au fost prezenţi ansamblurile de dansuri populare „Zurboló” , „Szarkaláb” şi „Kisbogáncs” din Cluj-Napoca, „Aranyeső” din Dej, „Ardealul” din Gherla, „Dansatorii de pe Someş” îndrumaţi de soţii Emil şi Gianina Bodea, „ Árvalányhaj’ din Mădăraş (Mureş), Valea Someşului” din Gherla, „Szalmakalap” din Sic, „Kékice” din Sîndominic (Harghita). Desigur, programul a fost încheiat de cunoscutuil ansamblu de dansuri populare „Kaláka” aparţinînd Fundaţiei Culturale „Téka” din Gherla. În ambele zile în jurul scenei din Piaţa Libertăţii s-au adunat sute de spectatori, care au avut parte de o trecere în revistă a folclorului din această zonă a Europei.

Sîmbătă după amiază, înaintea spectacolului de gală cele 16 formaţii folclorice îmbrăcate în frumoase costume populare caracteristice regiunilor reprezentate au defilat prin centrul oraşului, atrăgînd atenţia şi admiraţia populaţiei gherlene.Tot în cadrul festivalului la Casa Municipală de Cultură a avut loc Concertul Folker, care, la fel, s-a bucurat de un mare succes.

Cu ocazia evenimentului din weekend la Gherla a avut loc şi cea de a V-a ediţie a manifestării „Jocul şi tradiţia populară”, organizată în condiţii excelente (ca de altfel tot festivalul) şi în acest an de Fundaţia Culturală „Téka”. Iată că la Gherla se pot face şi lucruri frumoase şi măreţe în domeniul culturii, cu ecou larg şi peste hotare.

Szekely Csaba

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1137716129624486.1073742246.467241263338646&type=3&uploaded=57

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More