Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Dragonii Transilvani: Pregătire pentru asalt aerian și evacuare medicală – FOTO

0 80

Complexitatea mediului operaţional din Afganistan cere multă adaptabilitate și flexibilitate pentru a răspunde provocărilor zilnice. Pregătirea pentru misiune a Dragonilor Transilvani desfășurată în ultimele săptămâni a avut ca scop general ridicarea capacității de reacție prin diminuarea timpului de răspuns la incidente și creșterea mobilității. Astfel au intrat în joc elicopterele Sikorsky UH-60 Black Hawk din dotarea partenerilor americani deservite de adevărați profesioniști.

Întinsă pe durata a câteva săptămâni, instrucția la elicopter a avut 2 componente: Air assault/movement – asaltul aerian și Air MEDEVAC – evacuarea medicală aeriană. Dragonii au fost ochi și urechi la instructorii americani și la maiorul Marius Butilă care a coordonat îndeaproape toată această activitate de instruire, de altfel plină de noutăți și de-a dreptul captivantă.

Partea de instruire a cuprins asaltul aerian, prima activitate fiind executată pe heliodrom. Au fost prezentate pentru început principalele caracteristici ale aparatelor de zbor, descrierea compartimentelor acestora, reguli de îmbarcare/debarcare și modul de poziționare a militarilor în elicopter pe locurile special destinate.

După partea teoretică, militarii dejeni au parcurs o serie de exerciții practice cu scopul de a creea deprinderi individuale și colective, pentru acțiunile tactice la îmbarcarea și debarcarea din elicopter. Aparent simplu, odată pornită elicea, lucrurile devin mai complexe, comunicarea între militarii din grupă este afectată și automatismele rămân cel mai eficient mijloc prin care procedurile sunt puse în aplicare așa cum le-au cerut instructorii.

Aproape de finalul etapei de instrucție militarii dejeni și-au însușit semnele și semnalele comune stabilite cu piloții, astfel că activitățile de debarcare și securizare a zonei de aterizare s-au executat ca la carte, se arată într-un mesaj al MAPN.

Instrucția pentru evacuarea medicală aeriană, probabil una dintre cele mai importante operații din mediul afgan, întrucât salvează vieți la propriu. 2 cuvinte – repede și fără greșeală. Evacuarea și salvarea unui rănit în condițiile de aici este permanent o chestiune de timp și evident de profesionalism. Cele 2 plutoane prezente la această etapă de pregătire s-au strâns în jurul echipei MEDEVAC.

Barierele lingvistice au fost depășite imediat. Colegii americani nu s-au sfiit deloc să folosească termeni românești pe care i-au deprins pe loc. Este de apreciat încercarea acestora de a insera în discursul lor cuvinte din graiul românesc – “please remember – piciore față.”

Au fost descrise pe rând, targa, modul de folosire a acesteia, evacurea rănitului folosind targa, pregătirea acestuia pentru evacuare și evident a fost prezentat interiorul elicopterului de evacuare medicală.

Transportul răniților pe targă de la locul de evacuare până la elicopter necesită coordonare până la cele mai mici detalii.

Dragonii au învățat repede semnele și semnalele echipajului pentru ca apoi să treacă la exersarea acestora. Din nou, avem nevoie de automatisme, care prin multiple exersări ne ajută să parcurgem toate etapele procedurii, pentru ca în câteva secunde prețioase, targa să ajungă în mâinile paramedicilor din elicopter. S-a exersat până la cel mai mic detaliu, de la ridicarea tărgii de pe pământ până la desprinderea elicopterului de la sol.

Două mâni ridicate de șeful echipei de evacuare și targa a pornit, cu patru dejeni putere, spre elicopter. Toți cei patru care duc targa sunt cu privirea după șeful echipei care, fără a scoate un cuvânt, coordonează totul cu precizie. Încă un semn și cei patru militari, legați unul de celălalt ca un miriapod, se deplasează înapoi în cadrul grupei.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More