Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

”Dragonii Transilvani” și-au comemorat camarazii căzuți la datorie în Afganistan – FOTO

0 36

Militarii Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei „Dragonii Transilvani” au desfăşurat joi, în Baza Aeriană Kandahar – Afganistan, ceremonialul militar şi religios de comemorare a eroilor sublocotenent(p.m.) Marius Florin Sfecheş şi sublocotenent(p.m.) Cristian-Petru Filip, căzuţi la datorie în anul 2010.

În cadrul ceremonialului, care a avut loc la ora 10.30 exact la 5 ani de la sacrificiul celor doi eroi, preotul Iustin Şomodean a oficiat o slujbă de pomenire. Au fost rostite câteva cuvinte despre cei doi militari pentru a rememora evenimentele din acea zi. Cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria camarazilor căzuți la datorie.

Pe data de 1 octombrie 2010, în jurul orei 10.30, sergentul major Marius Florin Sfecheş, mecanic conductor şi soldatul Cristian-Petru Filip, pistolar, ambii din Batalionul 812 Infanterie „Şoimii Carpaţilor” au căzut la datorie în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE în care se aflau. Atacul s-a produs în Provincia Zabul, la aproximativ 40 de km nord-est de orașul Qalat.

Pentru actele de devotament excepţional şi sacrificiul suprem sub culorile Drapelului naţional în timpul executării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan, celor doi eroi le-a fost acordat post-mortem gradul de sublocotenent şi li s-a conferit Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

”Noi, Dragonii Transilvani, de aici din Afganistan ne îndreptăm gândurile și către colegul nostru plutonier major Vasile Zbâncă”, se arată în comunicatul de presă.

În 2010, în urma aceleiaşi explozii a fost rănit şi caporalul, pe atunci, Vasile Zbâncă. Militarul rănit a fost transportat, conform procedurilor, cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman, ulterior, cu un avion de la Kandahar la Centrul medical regional din Landstuhl (Germania), unde a fost supus unor intervenţii chirurgicale la ambele picioare, evoluţia post operatorie fiind favorabilă.

”În semn de recunoştinţă pentru devotamentul şi curajul manifestate în timpul îndeplinirii misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan caporalul Vasile Zbâncă a fost avansat la gradul de plutonier şi i s-a conferit Emblema Onoarea Armatei României. A rămas în cadrul Armatei Române, la o unitate militară din Bistriţa, unde îşi continuă activitatea şi în prezent constituind un exemplu de ambiţie şi profesionalism pentru toţi cei care îmbrăcăm haina militară”, mai precizează sursa citată.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1006514679411299.1073742067.467241263338646&type=3

Text: MM clasa I Mureșan Radu și Mr. Mihai PINTILICIUC
Foto: Mr. Mihai PINTILICIUC

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More