Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Drumul nimănui între Dej și Mica: ”Au asfaltat în bătaie de joc. Ne rupem mașinile zilnic pe acest drum” – FOTO/VIDEO

0 279

someseanul-drum Dej-Manastirea-Mica-3

Sute de locuitori din localitățile Mica și Mănăstirea se plâng că nu sunt băgați în seamă de mai mulți ani de zile de către autoritățile locale sau județene, în ceea ce privește starea drumului dintre Dej și cele două localități. Strada Dumbrava Roșie, la ieșire din Dej, arată ca după bombardament, iar gropile sunt la ele acasă. De fapt, din întreaga lățime a drumului nu poate fi folosită nici jumătate, iar traficul se desfășoară cu dificultate din cauza craterelor din asfalt, întâlnite mai la tot pasul.

În momentul în care Primăria Dej a anunțat demararea marelui proiect de reabilitare și asfaltare a mai multor străzi din Dej, locuitorii din zonă au întâmpinat cu bucurie vestea, sperând că soarele va răsări și pe strada lor. Din păcate, este tot ”umbră”, una foarte întunecată, care se lasă cu zeci de înjurături scrâșnite printre dinți de către șoferii care străbat acest drum zilnic. Primăria Dej are în administrare doar 200 de metri din această stradă, restul din drumul județean 161D fiind în administrarea drumurilor naționale.

Majoritatea locuitorilor din zonă lucrează la Dej sau în zona Dejului, astfel că străbat acest drum de cel puțin două ori pe zi. Și de fiecare dată întâmpină greutăți din cauza stării execrabile a carosabilului.

”Ne rupem mașinile pe drumul ăsta, dar autorităților nici că le pasă. E o bătaie de joc la adresa noastră, atât din partea autorităților de la Dej, cât și din partea celor județene. Am încercat în numeroase rânduri să le atragem atenția aleșilor și asupra situației acestui drum, însă nu ne bagă nimeni în seamă”, ne-a spus unul dintre cei care locuiește în zonă și care își distruge mașina cu fiecare zi care trece în drumul spre și de la serviciu.

Oamenii spun că au înaintat nenumărate sesizări către Primăria Dej, însă de aici au primit răspuns că porțiunea respectivă de drum nu aparține de Dej, ci de județul Cluj. Mai departe, oamenii s-au adresat Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj (RADP), care are, printre altele, și sarcini de administrare, întreținere, reparare, ranforsare, reabilitare și construire a drumurilor publice din județ. Însă nici de aici nu au primit nicio rază de lumină.

Între timp, zi după zi starea drumului este tot mai proastă, după fiecare ploaie făcându-și apariția, ca ciupercile, noi gropi în carosabil.

Recent, Primăria Dej a desfășurat lucrări de reabilitare a drumului pe o anumită porțiune, însă nici peticirea șoselei nu a oferit rezultate mulțumitoare pentru cei care bat zilnic acest drum cu mașinile sau bicicletele.

”Au asfaltat nici 500 de metri de la barieră spre Mănăsitrea/Mica. De fapt, nu au asfaltat, au astupat doar niște gropi. Și porțiunea pe care au făcut-o, au făcut-o în bătaie de joc, drumul fiind plin de denivelări, iar pe margine gropile sunt tot acolo, iar șanțurile sunt prăpăd”, ne-a spus unul dintre cititorii Someșeanul.ro, care s-a plâns că atât el, cât și ceilalți vecini ai lui sunt nevoiți să investească sume mari de bani an de an pentru a-și repara autoturismele. 

De situația proastă a drumului se plâng și cei care parcurg zilnic acest drum cu mijloacele de transport în comun: ”Parcă suntem într-un vapor gata să se scufunde. Ne apucă groaza de fiecare dată când urcăm în microbuz/autobuz știind ce ne așteaptă. Tot un dâmb și-o groapă. Alții care sunt mai sensibili și li se face rău de la atâta scuturat, preferă să găsească alte modalități pentru a ajunge la Dej, mai bine merg pe jos sau cu bicicleta până la barieră.”

Imediat după trecerea la nivel cu calea ferată, drumul se transformă într-un adevărat coșmar pentru șoferi. Chiar dacă o porțiune de câteva sute de metri a fost peticită, până la intrarea în Mănăstirea au rămas aproape 2 kilometri de șosea plină de gropi. Iar în zona podului de peste Someș situația este și mai gravă. Ceea ce trebuiau să fie rosturi de dilatație ale podului, s-au transformat acum în adevărate tranșee, în unele zone gropile formate fiind adânci de câteva zeci de centimetri.

someseanul-drum Dej-Manastirea-Mica-4

”An de an aici se lucrează, se peticește, se asfaltează câte-o groapă. De 20 de ani de când stau în zonă, tot decopertează și astupă, dar oare când vine și vremea noastră să asfalteze complet drumul ăsta?”

În tot acest timp, însă, autoritățile locale din Mica și Dej pasează ”pisica” peste gard de la unii la alții, dând vina, totodată, pe cei de la drumurile naționale, care ar fi responsabili cu respectiva porțiune de șosea. De cealaltă parte, însă, cei care străbat zilnic sau ocazional acest drum, înjură pe cine apucă, mai mult în gândul lor, nefiind interesați a cui este vina pentru această situație, ci mai mult să le fie rezolvată problema:

”Aleșii noștri trebuie să știe că și noi plătim taxe, ca oricine, și avem și noi drepturi. La Dej se asfaltează drumurile, imediat cum intri în Mănăstirea este șoseaua ca-n palmă, dar ce ne facem cu porțiunea de drum dintre cele două? Acolo este drumul nimănui? Iar noi să ne distrugem an de an mașinile pe acel drum? Parcă aleșii ar fi mână-n mână cu ăștia cu service-urile auto de nu fac nimic în această privință. Și mai trebuie să știe, tot aleșii ăștia de acum, că chiar dacă pe respectiva porțiune de drum nu sunt decât câteva case, de votat votăm cu toții, cei care trecem pe acolo, dar pe ăștia nu-i mai votăm.”

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More