Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Drumuri închise, circulație rutieră îngreunată sau deviată din cauza ninsorilor în Maramureș și Bistrița-Năsăud – FOTO/VIDEO

0 469

Codul portocaliu de vânt puternic și ninsori viscolite și-a intrat pe deplin în drepturi, mai multe drumuri naționale sau județene fiind afectate în zonele de munte ale județelor Maramureș și Bistrița-Năsăud. După ninsori vin și inundațiile, spun meteorologii.

Copaci doborâți și circulație restricționată în Maramureș

Traficul rutier pe DJ 184 prin Pasul Rotunda din Munții Gutâi a fost restricționat, duminică, din cauza copacilor doborâți de vânt și a ninsorii, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului județul Maramureș, Dan Bucă.

„Măsura de restricționare a traficului rutier pe DJ 184 a fost impusă de prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, împreună cu administratorul drumului județean și poliția rutieră (…). Pe DJ 184 se circulă pe un singur sens, pe un sector al drumului, unde sunt doi copaci aplecați spre drum, sub greutatea zăpezii. Circulația este fluidizată de echipaje ale poliției rutiere. Se intervine cu utilaje de deszăpezire de la drumurile județene pentru curățarea părții carosabile. Măsura de restricționare a circulației rutiere pe DJ 184 se menține până la finalizarea intervenției de îndepărtare a copacilor în pericol de prăbușire”, a spus Dan Bucă.

DJ 184 pe conexiunea Cavnic-Pasul Rotunda (1.000 metri altitudine) – Ocna Șugatag, drum care traversează Munții Gutâi, a fost închis, duminică după amiază, după ce în urmă cu câteva ore, traficul se desfășura pe un singur sens din cauza copacilor căzuți pe carosabil, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului județului Maramureș, Dan Bucă.


Pasul Tihuța, afectat de ninsori

Traficul rutier din Pasul Tihuța, situat la cota 1.200, la limita dintre județele Bistrița-Năsăud și Suceava, se desfășoară în condiții de ninsoare viscolită, potrivit unei informări remise duminică de Instituția Prefectului.

Pentru a evita formarea poleiului, pe DN 17, în Pasul Tihuța, drumarii au împrăștiat sare.

„S-a verificat starea DN 17, în zona Pasului Tihuța. În această zonă este viscol, dar se circulă în condiții bune, utilajele sunt pregătite să acționeze, s-a împrăștiat material antiderapant (sare) pentru a se evita formarea poleiului și s-au montat 2.000 ml de parazăpezi”, se precizează în comunicatul prefecturii.

De asemenea, a fost activat Comitetul județean pentru situații de urgență, având în vedere avertizarea de cod galben și portocaliu de vreme severă emisă de meteorologi pentru perioada 29 octombrie, ora 10,00, până în 30 octombrie, ora 23,00.

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, a dispus ca toate efectivele Ministerului Afacerilor Interne disponibile să fie pregătite să intervină în orice moment în sprijinul cetățenilor.

De asemenea, s-a decis ca, împreună cu autoritățile competente (poliția rutieră, administratorii de drumuri), să se dispună închiderea drumurilor publice, dacă se va impune, iar autoritățile locale vizate să atenționeze populația pentru a evita deplasările pe acele drumuri.

Ninsorile au apărut și în zona Munților Rodnei și a Munților Călimani, la peste 1.400 metri altitudine, unde stratul de zăpadă măsoară câțiva centimetri.

Cod galben de inundații

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o avertizare Cod galben de inundații pe râuri din județele Satu-Mare și Maramureș, valabilă până la ora 24:00.

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de Atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: Iza, Lăpuș, Tur — bazin superior, județele Satu-Mare, Maramureș”, precizează documentul INHGA.

Potrivit sursei citate, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele superioare ale râurilor Firiza, Mara și Tur.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More