Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

DSP Cluj: Școli și grădinițe din județ fără autorizație sanitară de funcționare

0 228

O groapă pe post de latrină, animale în curte, sobe metalice, într-o casă particulară. Cu asta se pregătește o școală și o grădiniță din comuna Chiuiești, județul Cluj, să-i întâmpine pe copii la început de an școlar.

Şcoala primară şi grădiniţa din satul Huta, judeţul Cluj, nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare din partea DSP pe motiv că funcţionează într-o casă particulară, fără apă potabilă, cu grup sanitar tip latrină şi fântână cu hidrofor.

Potrivit unei informări a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj şcoala cu clasele I-IV şi grădiniţa din satul Huta, comuna Chiuieşti, nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare deoarece au grup sanitar exterior tip latrină, apa nepotabilă, fântână cu hidrofor, cele două unităţi funcţionând într-o casă particulară.

Primarul comunei Chiuieşti, Gavril Mihuţ, de care aparţine satul Huta, a declarat corespondentului MEDIAFAX că Primăria achită lunar o chirie de 260 de lei unei familii din satul Huta pentru că a pus la dispoziţie două camere ale casei pentru şcoală şi grădiniţă.

„În casa particulară, în două camere, învaţă 14 copii la şcoală şi 16 sunt înscrişi la grădiniţă. Nu e adevărat ce a zis DSP, este apă potabilă în casa respectivă şi toaletă, sunt bănci, condiţii bune de învăţat”, a spus Mihuţ.

Acesta a subliniat că Primăria Chiuieşti a început construcţia unei clădiri care va avea două săli cu destinaţia şcoală şi grădiniţă şi care ar putea fi dată în folosinţă în anul şcolar viitor, în funcţie de câţi bani se vor mai primi.

O altă grădiniţă din satul Someşu-Rece Uzină este neautorizată deoarece nu dispune de apă curentă, latrina fiind cu groapă simplă, curtea este neamenajată, cu animale, comună cu o locuinţă, iluminatul este insuficient, se folosesc sobe metalice, iar clădirea este insalubră, având pereţi şi tâmplărie degradate.

De asemenea, şcoala primară şi grădiniţa din satul Rogojel, comuna Săcuieu, funcţionează într-un corp de clădire lipit de Căminul Cultural şi nu au fost autorizate sanitar de către DSP Cluj deoarece nu au apă potabilă, au grup sanitar exterior tip latrină, care este degradat, iar curtea cu Căminul Cultural nu este împrejmuită.

DSP Cluj a informat că în judeţul Cluj nu sunt autorizate 76 obiective (12,03%), reprezentând unităţi şcolare sau structuri ale acestora, din care 7 obiective în mediul urban şi 69 obiective în mediul rural, dintr-un total de 630 existente la nivel judeţean.

În mediul rural, principala cauză pentru lipsa autorizaţiei sanitare de funcţionare o constituie lipsa apei potabile şi a apei curente, iar 20 unităţi au grupuri sanitare de tip latrină. Totodată, sunt şi unităţi de învăţământ care folosesc sobe metalice pentru încălzire.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More