Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Dublă lovitură pentru fumători. O nouă legislație anti-fumat

0 70

fumat

Ministerul Sănătăţii pregăteşte o nouă Lege anti-fumat, una care putea interzice complet fumatul în baruri și localuri publice. De asemenea, se are în vedere și creșterea prețului la țigării, ceea ce ar descuraja în special tinerii să mai cumpere țigări.

Potrivit lui Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii „Legea Anti-fumat actuală nu corespunde standardelor europene şi noi dorim să promovăm o nouă lege antifumat”. Noua lege antifumat ar urma să interzică fumatul chiar şi în baruri, prevede educaţia şi profilaxia în rândul şcolarilor, dar şi mărirea taxelor pentru ţigări.

În România, una din trei persoane fumează. Ceea de înseamnă că peste 6 milioane de români care nu au acest viciu sunt expuşi zilnic la fum de ţigară.

„Zilnic, în România, din cauza fumatului mor până la o sută de oameni. Asta înseamnă că ar fi un avion plin cu pasageri care cade în fiecare zi. În mod normal, într-o ţară civilizată s-ar opri zborul acelei companii”, a declarat prof.dr. Dan Gaiţă, preşedintele Forumului Naţional de Prevenţie.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces în România, iar ţigările se numără printre factorii de risc.

Un test de sânge ar putea ajuta oamenii să aleagă o metodă de a renunţa la fumat, care să le ofere cele mai multe şanse de reuşită, potrivit unui studiu publicat luni în revista medicală Lancet.

Cercetătorii au declarat că măsurarea timpului în care organismul fiecărei persoane descompune nicotina ar putea creşte şansele de succes în ceea ce priveşte renunţarea la fumat, dar alţi experţi consideră că trebuie luat în calcul şi raportul dintre costul şi eficienţa acestor noi teste sangvine, potrivit Mediafax.

Nicotina este substanţa din ţigări care dă cea mai mare dependenţă, iar fumătorii au nevoie de mai multă de fiecare dată când nivelul de nicotină din organism scade, ceea ce îi face să fumeze mai mult. Dar organismul fiecărei persoane descompune nicotina la rate diferite.

Unii cercetători susţin că oamenii al căror organism procesează nicotina mai repede simt nevoie de a fuma mai multe ţigări şi ajung să le fie mai greu să renunţe la fumat.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More