Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Duminică trecem la ora de iarnă

0 49

ora de vara-ceas

România va trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de iarnă. Prin urmare, ora 4 va deveni ora 3.

Ora oficiala de vară este aplicată, potrivit astronomilor, în intervalul cuprins între ultima duminică din luna martie și ultima duminică din octombrie.

Pentru că ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, ziua de 26 octombrie va deveni cea mai lungă zi din an, având 25 de ore. Conform Convenției fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă. Diferențele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Însă numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est.

Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 și a Europei Orientale – ora fusului 2. Romania se încadrează în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie și martie este denumită „timpul legal roman”.

Convenția a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în țările Uniunii Europene.

În 1996, ținând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More