Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

După ce au încasat 30 de ani sute de mii de euro din închirierea unor construcții ilegale, acționarii firmei care a administrat piața din Dealul Florilor mai primesc 113.000 de euro ”despăgubire”

0 7.973

Consiliul Local Dej a dezbătut azi un proiect de hotărâre prin care se solicita aprobarea acordării sumei de 597.000 de lei drept răscumpărare pentru firma Somagro SRL, cea care a administrat piața agroalimentară din cartierul Dealul Florilor. Despăgubirea vine după un raport de evaluare întocmit de un expert contractat de municipalitate, însă, pe lângă faptul că are în cuprins bunuri care nu pot fi valorificate, omite sumele uriașe de bani pe care firma care a administrat piața le-a încasat în decurs de 30 de ani din închirierea unor spații comerciale construite ilegal.

Povestea pieței din Dealul Florilor începe cu Contractul de Concesiune nr.113/5234/14.08.1995 încheiat între Primăria Dej, prin primarul de atunci Ioan Petruț și societatea Ricona SRL (reprezentant Laurențiu Câmpean), pentru administrarea pieței agro-alimentare, pentru o perioadă de 90 de ani. Ulterior, administrarea pieței a fost preluată de Somagro SRL (administrator Ioan Haitonic), prin contractul de concesiune nr.113/5284 din 14.08.1995

Pentru faptul că nu și-a respectat obligațiile contractuale de-a lungul timpului, Primăria Dej a solicitat în instanță anularea contractului de concesiune cu Somagro SRL, aceasta fiind aprobată după ani lungi de procese prin Decizia Civila nr.918/2021 prin care se dispune rezilierea contractului de concesiune nr.113/5284 din 14.08.1995 încheiat între Primăria Municipiului Dej, în calitate de concedent și S.C RICONA S.R.L. în calitate de concesionar, precum şi a actului adiţional nr.19792/26.09.2000 la contractul de concesiune nr.113/5284 din 14.08.1995 încheiat între Primăria Municipiului Dej si S.C SOMAGRO S.R.L.

Instanța a hotărât că Somagro nu a respectat condițiile din contractul de concesiune, printre care:

Conform concluziilor Raportului de expertiză în specialitatea construcții, au fost efectuate următoarele lucrări cu nerespectarea Autorizației de Construire și a actelor care au stat la baza emiterii acesteia:

  1. Platforma I nu este executată în totalitate, care conform proiectului trebuia să fie compusă din alte două platforme, iar în realitate exista doar una singură, iar învelitoarea acesteia ar fi trebuit să fie din tablă zincată, iar în realitate este din onduline
  2. WC-ul public nu este construit conform proiectului și autorizației.
  3. Pe platforma de gospodărire (colectare și evacuare deșeuri) sunt amenajate două spații, unul de tip magazie, iar altul este un spațiu de vânzare cu amănuntul
  4. Spațiul destinat pentru administrația pieței nu a fost realizat.
  5. Talazul de 45 de grade nu a fost realizat, ci s-a construit un zid de sprijin la baza căruia s-au amenajat spații comerciale.

De asemenea, conform aceluiași Raport de expertiză în specialitatea construcții, au fost efectuate și lucrări fără a se deține vreo autorizație de construire, respectiv: spații comerciale amenajate la baza zidului de sprijin, chioșcuri de vânzare legume-fructe, construcția metalică contând din spațiu comercial, de pe platforma de gunoi, chioșcuri din lemn pentru comerțul cu îmbrăcăminte, încălțăminte, scule și unelte etc.

Timp de 25 de ani, cât a administrat piața, Somagro SRL a încasat sute de mii de euro din închirierea spațiilor comerciale, însă mare parte dintre acestea funcționau ilegal sub ochii nepăsători ai autorităților locale.

Ceea ce trebuia să fie parcarea de la nivelul străzii pentru piața de pe deal, s-a transformat în spații comerciale. S-au construit fără autorizație ziduri despărțitoare, s-a pus acoperișul și s-a dat drumul la activitate. Zeci de firme au avut de-a lungul timpului punct de lucru, spațiu comercial în ”parcarea” pieței. Iar, în loc să le închidă activitatea, să le dea amenzi și chiar să le solicite despăgubiri, autoritățile locale au închis ochii 30 de ani. Abia în luna martie a acestui an, la 4 ani după ce a câștigat în instanță anularea contractului de concesiune, Primăria Dej le-a pus în vedere comercianților din zonă să își mute afacerile la noua piață agroalimentară de lângă Lidl, care zăcea neocupată tot de 4 ani.

De la momentul când a luat în administrare piața, acum 25 de ani, Somagro a perceput chirii pentru spațiile comerciale construite ilegal în fosta parcare, dar și pentru alte spații din interiorul pieței. Întreaga zonă a devenit un adevărat haos, cu marfă agățată la vedere pe ziduri și geamuri, marfă expusă pe trotuar, unde parcau tot ilegal și mașinile cumpărătorilor.

Doar în 2019 a avut loc o amplă acțiune de control la comercianții din zonă, aceștia fiind amendați, printre altele, și pentru Ocuparea neautorizată a domeniului public, vânzarea bunurilor fiind efectuată în zona carosabilului sau trotuarelor în construcții amplasate ilegal, fără niciun fel de autorizații.

La un moment dat, Primăria Dej a decis interzicerea parcării pe respectivul tronson de trotuar, dar la presiunea comercianților care funcționau în spații ilegal construite a renunțat la inițiativă după doar câteva zile.

Când, în sfârșit, a reintrat în posesia terenului, Primăria Dej a anunțat că pe acel spațiu va fi construită o parcare, asta după ce în anii trecuți se vorbea chiar despre construirea unui supermarket, numele Kaufland fiind vehiculat la un moment dat, însă, din cauza infrastructurii, proiectul a fost abandonat.

Revenind la chirii, un spațiu comercial construit ilegal în ceea ce trebuia să fie parcarea pieței, a fost închiriat de firma Somagro SRL până în acest an pentru suma de 1200 de lei lunar. Este doar un exemplu, alți comercianți având, probabil, chiriile mai mici sau mai mari. În cele opt spații comerciale construite fără autorizație și-au desfășurat activitatea zeci de firme, în cei 30 de ani de când Somagro a administrat piața. Altele și-au desfășurat activitatea, tot în spații construite fără autorizație în interiorul pieței. Calculând, în mare, 13 spații comerciale doar cu 1.200 de lei chirie lunar, asta înseamnă încasări de 15.600 de lei lunar, adică 187.200 de lei anual (ceea ce înseamnă vreo 37.000 de euro). Înmulțind această sumă cu cei 25 de ani de când Somagro a preluat administrarea pieței și de când închiriază spații comerciale construite fără autorizație, ajungem la 936.000 de euro. Dar vai! Hai să zicem că în trecut chiriile erau mai mici, dar și cursul valutar era altul, totuși ar însemna încasări de aproape un milion de euro, bani luați pe închirierea unor spații construite fără autorizație!

Despăgubiri acordate de Consiliul Local Dej

La patru ani după ce a câștigat procesul și a obținut anularea concesiunii, primarul Costan Morar a supus azi dezbaterii consilierilor locali un proiect prin care firma Somagro să fie despăgubită pentru investițiile făcute în piața din cartierul Dealul Florilor, suma propusă în proiect fiind de 597.000 de lei, adică aproape 120.000 de euro.

”Se cere să plătim acele evaluări, acele lucrări care s-au făcut, care au fost autorizate. Față de aceste lucrări, au fost foarte multe lucrări complementare, de exemplu cele 13 magazine din față, pe care nu le-am luat în calcul pentru că nu au fost autorizate niciodată. Tot ce a însemnat zona deasupra acestor magazine, piața, în afară de zona de zid de sprijin și încă un zid de sprijin mai jos, au fost luate în calcul și evaluate și platforma respectivă de beton. Vă propun acum ca tot ce înseamnă racordurile la utilități (gaze, energie și apă), să nu fie luate în calcul pentru că, făcând analiza foarte aprofundată, ar trebui să fac acest amendament, dacă-i posibil, să nu fie luate în calcul la analiza rezultatelor poziția 5, 6 și 7 (n.r. din raportul evaluatorului). Noi ne-am gândit inițial să lăsăm lucrurile așa cum sunt, dar au venit cu avocați și faptul că, dacă nu suntem de acord cu această evaluare, ne acționează în instanță și ne cer penalități (sic!)”, a spus primarul Costan Morar în deschiderea dezbaterilor pe acest proiect.

Conform raportului evaluatorului contractat de Primăria Dej (Adrian Pop), valoarea de răscumpărare a plusurilor valorice respectiv construcții extratabulare, amenajări teren, branșamentele pentru apă-canal, gaz, energie electrică, realizate/executate de Societatea “SOMAGRO S.A.” pe terenul în suprafață de 2433 mp situat în Dej, str. Dobrogeanu Gherea nr.1A, înscris în CF.nr.51994 Dej, proprietatea publica a Municipiului Dej, județul Cluj, este de 597.600 lei.

Primarul a propus un amendament la acest proiect, din suma datorată ca răscumpărare să fie scăzute punctele 5, 6 și 7 din raport, adică branșamentele de electricitate, gaz și apă, a căror valoare totală a fost evaluată la 2.000 de euro.

Asta deși, conform Raportului de expertiză în specialitatea construcții (menționat mai sus), grupul sanitar, WC-ul public, nu a fost construit conform proiectului și autorizației, fiind deja demolat. Acesta a fost evaluat la 4.800 de euro. De asemenea, platforma betonată nu a fost executată în totalitate, conform proiectului, aceasta fiind evaluată la 49.600 de euro. Iar zidurile de sprijin, față și spate, au și ele probleme de structură și rezistență, valoarea acestora fiind estimată la 12.700 respectiv 51.200 de euro.

Problema scăderii veniturilor obținute ilegal din chirii pe spații comerciale construite fără autorizație a fost ridicată în ședința de azi și de consilierul Alina Meșter. Răspunsul primarului?

”Nu am putut face acest lucru, pentru că dacă nu avem nimic autorizat acolo, nu putem cere la firma respectivă acest lucru. Am vorbit cu juriștii, n-au putut face această situație. Dacă vreți să intrăm în instanță, intrăm. Noi n-am putut face lucrul ăsta pentru că nu avem nicio informație. N-avem dreptul, e zonă privată și ne acționează în instanță, și ne mai face iar dosar penal. Ei au cerut să despăgubim și acele clădiri, toate acele clădiri, și cele care au fost făcute în hală, în piață, și celelalte construcții colateral de acolo. Ei au cerut și pentru clădirile care nu aveau autorizație de construcție. Nu le-am dat nimic din ce a fost construit ilegal”, a spus primarul, care a confirmat ulterior că suma cerută de Somagro depășea 300.000 de euro.

Consilierul local Cristian Mare a fost de părere că municipalitatea nu trebuie să cedeze solicitării de răscumpărare (cerere care nici măcar nu a fost inclusă în proiect pentru a fi studiată de consilieri), și că ar trebui ca despăgubirile să fie hotărâte în instanță.

”Nu avem o cerere, nu avem o hotărâre judecătorească, da avem o evaluare făcută de un evaluator independent angajat de către Primărie, dar așa cum noi, municipiul, am stat 20 de ani în instanță ca să ne luăm piața înapoi, așa pot să stea și ei (n.r. Somagro) 20 de ani să-și recupereze cei 120.000 de euro pe care ei zic că i-au băgat în betoane în ziduri și în ce i-au mai băgat. Nu-i obligatoriu, nu-i urgent să-i dăm acum. Mai ales că WC-ul nu este construit conform proiectului, și noi acum plătim WC-ul ăla la, nici nu mai știu cât, e 10.000 de euro, WC care e demolat , eu am fost pe acolo și am văzut despre ce-i vorba”, a spus Cristian Mare, care a recomandat colegilor săi consilieri să voteze împotriva acestui proiect.

În fața acestor reproșuri, primarul Costan Morar a fost de acord să scadă din suma de despăgubire și contravaloarea WC-ului public, care, conform evaluatorului, are valoarea de 4.800 de euro.

Până la urmă, proiectul a fost adoptat prin vot secret, cu amendamentele propuse de primar (adică scăderea valorii branșamentelor de apă, gaz și electricitate, și a grupului sanitar) cu 16 voturi pentru, două abțineri și un vot împotrivă.

Astfel, suma totală ce va fi plătită firmei Somagro SRL este de aproximativ 113.000 de euro, aceasta urmând să fie achitată în două tranșe egale, prima tranșă până în data de 30 iunie 2025, iar a doua până în data de 31 august 2025.

Cine sunt acționarii Somagro SRL și beneficiarii răscumpărării

Conform Risco.ro, Somagro SRL are un acționariat compus din 7 persoane fizice și o persoană juridică, aceasta din urmă deținând pachetul majoritar de acțiuni, adică 67,63%. Este vorba despre Parc Rex SRL, firmă administrată de Ioan Haitonic, care este și administrator al Somagro.

Din acționariatul Somagro mai fac parte: Aurel Bujiță(10.98%), Zina Câmpean (6,36%), Loreta Matei (5,66%) fostul primar Ioan Ungur (5,20%), Maria Rodica Petruț (1,39%), Pavel Radu Gavrilă (1,39%) și Vasile Farcaș (1,39%), administrator și la Farcaș Service.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.