Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

E oficial! Ziua femeii, sărbătorită în 8 martie, Ziua bărbatului în 19 noiembrie

0 161

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea privind sărbătorirea Zilei bărbatului pe data de 19 noiembrie, anul 2016 fiind primul în care această zi este sărbătorită în mod oficial.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor la începutul lunii februarie. Aleşii au spus atunci că sărbătorirea pe data de 8 martie a zilei femeii şi pe 19 noiembrie a zilei bărbatului este un prilej de a îmbunătăţi relaţiile dintre sexe şi de a promova modele masculine pozitive.

Potrivit propunerii legislative iniţiate de cinci senatori de la PSD şi PNL, autorităţile administraţiei publice pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestor zile, iar Televiziunea Publică şi Societatea Română de Radiodifuziune vor putea include în programele lor „emisiuni dedicate promovării drepturilor femeii sau, după caz, drepturilor bărbaţilor”.

Potrivit Raportului Comisiei pentru egalitate de sexe din Camera Deputaţilor, propunerea legislativă „are ca scop eliminarea discriminării dintre femei şi bărbaţi şi creşterea gradului de conştienţizare prin concilierea vieţii de familie cu cea personală. Sărbătoriea celor două zile este un prilej de a îmbunătăţii relaţiile dintre sexe”. Membrii Comisiei pentru egalitate de şanse mai susţin că „Ziua femeii nu trebuie confundată cu cea a mamei şi ziua bărbatului cu cea a tatălui”.

În mod neoficial, ziua bărbatului era sărbătorită în ultimii ani în România în 5 mai, în urma unei campanii a unei mărci de bere. Acum, însă, ziua bărbatului devine oficială și se sărbătorește în 19 noiembrie.

Data de 19 noiembrie a fost aleasă pentru a ne alinia celor 60 de state ale lumii care marchează deja Ziua Internaţională a Bărbatului, sărbătoare inaugurată în Trinidad Tobago, în 1999.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More