Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ecaterina Andronescu vrea probă creativă la BAC și nu numai

0 139

Ecaterina Andronescu pregătește surprize. O probă creativă și mai multe tipuri de bacalaureat: Bac T, Bac A1, Bac A2 și Bac V.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a dat curs astăzi, 29 martie, unor noi precizări ce vizează reforma sistemului de învățământ. Ea a declarat că se ia în calcul patru tipuri de bacalaureat și anume Bac T (tehnologic), Bac A1 (pentru absolvenţii programelor de studii liceale de ştiinţe), Bac A2 (pentru absolvenţii programelor de studii liceale socio-umaniste) şi Bac V (pentru absolvenţii programelor de studii liceale vocaţionale). Totodată ministrul ia în considerare introducerea unei noi probe, una creativă, care să integreze mai multe discipline. Rolul acestei probe ar fi, conform acesteia, de a arăta dacă „cel școlit a înțeles ceea ce i s-a predat”.

„Eu cred că obligaţia noastră este să dezvoltăm un învăţământ creativ. Un om care nu produce idei, un om care nu este capabil să fie creativ în fiecare zi, nu se poate ridica de la orizontală, metaforic vorbind. De aceea, eu cred că obligaţia învăţământului este să pună accent pe creativitatea elevului. Să nu omoare creativitatea prin autoritate excesivă, să îl lase pe elev să producă idei în clasă, să caute soluţii, chiar dacă nu întotdeauna soluţia cu care vine elevul este perfectă sau cea bună. Dar el a gândit soluţia aceea. Trebuie să îl determinăm să gândească, să îi formăm aceste mecanisme. Această probă este văzută ca o probă care integrează mai multe discipline şi care ne arată nouă dacă cel şcolit a înţeles ceea ce i s-a predat, a înţeles ceea ce a acumulat în cunoaştere şi poate să folosească aceste acumulări în practică. (…) Încercăm să ne uităm puţin pe organigrama ministerului şi chiar să avem acolo o structură care să se ocupă de această latură a creşterii puterii de imaginaţie, de creativitate, de inovare a elevilor”, a explicat ministrul.

O altă propunere este introducerea unui an de studiu suplimentar pentru cei care nu fac faţă examenului de Evaluare naţională, un an suplimentar menit să ajute la recuperarea decalajelor. Totodată denumirea de clasa „zero” dispare și va fi înlocuită cu denumirea de „clasa I”, notează cei de la Digi 24.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More