Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Economii pentru viitor: pași simpli pentru siguranța ta financiară

0 596

E bine să trăieşti în prezent, însă asta nu înseamnă că trebuie să neglijezi planurile de viitor. Când vine vorba de siguranţa financiară, e de preferat să gândeşti pe termen lung, astfel încât să îţi atingi ţelurile mai uşor şi fără stres. Economiile şi investiţiile te vor ajuta să ajungi acolo unde îţi doreşti, pas cu pas.

Dacă vrei să faci economii pentru viitor, citeşte mai jos ce paşi simpli poţi să urmezi:

Evită cumpărăturile impulsive

Cumpărăturile impulsive înseamnă cheltuieli care îţi scapă de sub control. Nu numai că acestea reprezintă un obicei nociv, ci îţi şi afectează bugetul, poate chiar şi planurile de viitor sau stabilitatea financiară. Vestea bună este că poţi să faci faţă cumpărăturilor impulsive cu câteva tehnici simple:

  • Stabileşte un buget lunar. Poţi să îţi aloci un buget lunar pentru a te bucura de plăcerea shoppingului. Este absolut necesar să fie un buget care nu îţi afectează stabilitatea financiară, mai exact, pe care ţi-l poţi permite. Foloseşte acel buget lunar pentru a-ţi face micile plăceri la shopping, fie că e vorba de haine sau produse de îngrijire, fie că e vorba de electronice sau mobilier.
  • Aşteaptă câteva zile. Dacă simţi nevoia urgenţă de a cumpăra ceva, încearcă să amâni achiziţia. Bineînţeles, este vorba despre achiziţii legate de shoppingul impulsiv, nu despre produse de care ai nevoie urgent. Spre exemplu, dacă ţi se strică frigiderul, va trebui să iei unul nou cât mai curând. În schimb, dacă simţi nevoia de a cumpăra haine sau un telefon, deşi tu ai deja acasă aceste lucruri, poţi amâna achiziţia câteva zile. Dacă uiţi de dorinţa de a cumpăra acel produs sau reconsideri decizia după câteva zile, probabil nu era atât de necesar pentru tine.
  • Înlocuieşte shoppingul cu alte hobbyuri. Dacă sesiunile de shopping îţi aduc o mare plăcere, afla că se pot înlocui cu alte hobbyuri, care nu costă la fel de mulţi bani. Data viitoare când simţi nevoia să faci shopping, îndreaptă-te către alte activităţi. Redecorează casa cu produse pe care le ai deja, citeşte, meditează, scrie în jurnal, ieşi în parc, găteşte, orice îţi face plăcere.
  • Setează limite la cardul de credit şi/sau debit. Setează limite pentru cardurile tale, astfel încât să poţi controla mai bine sumele pe care le cheltui. Acest lucru este important atât pentru cardul de credit, ca să nu te îndatorezi prea mult, cât şi pentru cel de debit, ca să nu îţi cheltui veniturile prea repede sau necontrolat.

Găseşte alternative la activităţile costisitoare

O mulţime de activităţi costisitoare se pot înlocui cu opţiuni budget friendly. Un exemplu foarte bun îl reprezintă ieşirile la restaurante scumpe. Le poţi înlocui cu o cină acasă sau în grădină, alături de partener/a sau prieteni ori familie, dar şi cu un picnic în parc ori pe plajă. Abonamentele foarte scumpe la sală se pot înlocui cu antrenamente în parc sau acasă, iar programările la saloanele de beauty se pot înlocui cu o rutină de îngrijire acasă.

Cumpără la reducere

Ori de câte ori ai ocazia, cumpăra la reducere. Cumpărăturile în sezonul reducerilor te pot ajuta să economiseşti bani, fără să faci rabat de la calitatea produselor. Avantajul acestui obicei este că poţi să achiziţionezi o mulţime de produse la reducere, dacă ai suficientă răbdare, de la haine şi până la electronice, electrocasnice sau mobilier.

Printre cele mai cunoscute perioade de reduceri se număra Black Friday, iar majoritatea retailerilor au oferte grozave în această perioadă.

Schimbă-ţi rutina

Dacă ai ocazia să faci schimbări mai mici sau mai mari care să te ajute să economiseşti bani, nu ezită să adopţi o rutină nouă. Un foarte bun exemplu este alegerea unui mijloc de transport prietenos cu buzunarul, cum ar fi trotineta electrică. Comparativ cu costurile de utilizare ale unei maşini sau ale serviciilor de ride-sharing, trotineta electrică este mult mai avantajoasă. În plus, când foloseşti trotineta electrică nu rămâi blocat/a în trafic şi economiseşti timp preţios.

Nu doar trotineta electrică reprezintă o variantă grozavă de a face economie şi de a scuti timp. Te mai poţi îndrepta şi către motocicleta electrică pentru copii, bicicleta sau mijloace de transport în comun, precum metroul ori tramvaiul.

E o idee bună să analizezi şi alte obiceiuri de zi cu zi ca să faci schimbări pozitive, de la modalităţile de petrecere a timpului liber şi până la obiceiuri alimentare. Spre exemplu, dacă obişnuieşti să iei mereu micul dejun în oraş sau la cafenea, poţi înlocui acest obicei cu o masă gustoasă preparată în casă.

Activitatea de a economisi bani se poate transforma într-o rutină, atunci când adopţi obiceiurile potrivite şi gândeşti pe termen lung. Evită cumpărăturile impulsive, cumpăra la reduceri şi nu uita să înlocuieşti activităţile costisitoare cu alternative budget friendly când este necesar.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More