Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Editorial: Se ascut săbiile în bătălia electorală pentru Dej

2 1.857

Cu doar o săptămână înaintea alegerilor locale, programate în acest an în 27 septembrie, campania electorală este în plină desfășurare la Dej, iar rezultatul scrutinului poate fi pentru mulți o mare surpriză,

Încă de la debutul campaniei electorale, cete de membri de partid, în frunte cu candidații lor la fotoliul de primar sau pentru posturile de consilieri locali, colindă străzile Dejului, în goană după voturi.

Cutiile poștale sunt pline de pliante, ziare și alte materiale publicitare electorale, programele de guvernare locală au fost prezentate în diverse forme prin medii diferite, iar candidații și-au făcut norma de zeci de mii de pași zilnic străbătând cartierele pentru a vorbi față în față cu alegătorii.

Aceștia din urmă sunt vânați pe stradă, în piețe sau în fața marilor centre comerciale, dar nu scapă de promisiunile candidaților nici în fața blocului sau pe cele mai îndepărtate ulițe, unde încă n-a ajuns asfaltul.

Dacă unii beneficiază de adevărate mașinării de campanii în spatele lor, alții, la început de drum în politica locală, încearcă să învețe din mers și să aplice în teren ce prind din zbor de la alții.

Dar să începem cu candidații:

Veșnicul deja primar al Dejului, Costan Morar, a dat lovitura de imagine cu o lună înainte de debutul campaniei, când s-a lepădat în sfârșit de PSD și a trecut în tabăra galbenă a PNL-ului. Nu zic lovitură de imagine pentru că ar fi rupt gura târgului, ci pentru că a fost o surpriză pentru cei care l-au susținut și votat atâția ani ca fiind din tabăra roșiaticilor. Mai mult, lovitura a fost încasată grav de fostul candidat al PNL, Aurelian Mureșan, care s-a văzut astfel din nou, cu o lună înainte de alegeri, cu visul năruit de ajunge la cârma municipiului.

Presați de această situație, pesediștii s-au dat cu fundul de pământ în căutarea unui alt candidat pentru Primăria Dej. Și după mai multe sesiuni de alegeri interne și certuri și bătălii pe funcții, în loc să iasă în față, în sfârșit, cu echipa tânără cu viziuni moderne, pe care încă o are în partid, a scos la înaintare un vechi dinozaur al filialei dejene, consilierul județean Vasile Sălătioan. Despre acesta nu putem zice nici de bine, nici de rău, că oricum nu are nicio șansă în fața fostului coleg de partid. Asta, mai ales pentru că nu se bucură nici măcar de susținerea multor colegi care încă au mai rămas în PSD, obligați de funcții și situațiile personale.

Tot fără șanse, dar cu o bună imagine câștigată datorită activității partidului la nivel național, este Alexandrina Haranguș, candidatul Alianței USR – PLUS. De această dată, voturile pentru Haranguș vor veni doar datorită echipei sale de campanie, care a luptat din greu în aceste zile pentru a convinge electoratul. De fapt, nici n-a fost nevoie de prea mult efort, unii alegători din Dej luând decizia de a vota USR-PLUS doar pentru că nu au altă alternativă, ori pentru că au fost impresionați de activitatea acestei alianțe în ultimii ani la nivel național. Tocmai de aceea, câștigul acestei alianțe la aceste alegeri locale în ceea ce privește Dejul va fi la posturile de consilieri locali, unde ar putea produce o mare surpriză.

Pro România, partidul rupt din PSD cu Victor Ponta în frunte, îl aruncă în luptă pe Vasile Revnic, un politician total necunoscut dejenilor până în prezent. Acesta și lista de consilieri Pro România, pot miza doar pe faptul că pot rupe din voturile social-democraților, nemulțumiți de candidatul lor și de faptul că și-au pierdut primarul în fața PNL.

Tot pe voturi rupte de la alții mizează și candidatul ALDE, Ioan Făt, om de afaceri dejean, care a preluat șefia filialei dejene a formațiunii politice după dispariția bruscă a lui Vicențiu Știr. În bătălia electorală pentru Dej, Făt poate obține câteva voturi atât de la PSD, cât și de la PNL, dar nu suficiente ca să devină o amenințare. Cel mai bun lucru pe care-l poate obține ALDE este un loc de consilier local. Și cam atât.

Tot pe asta mizează și cei de la PMP, a șasea formațiune politică ce propune un candidat la Primărie. Însă, deși Traian Mureșan este candidatul Mișcării Populare pentru fotoliul de primar, partidul mizează de fapt doar pe un loc în Consiliul Local, primul pe lista de candidați fiind Marius Butuza, cel mai vocal dintre consilierii locali ai opoziției în mandatul care tocmai se încheie. Plecat din PNL, după ce gălbiorii l-au cooptat pe Costan Morar, Butuza n-a mai acceptat să facă parte din echipa care-l susținea pe veșnicul său adversar din ședințele deliberativului municipal, astfel că s-a mutat la formațiunea băsesciană, una care i se potrivește mai bine.

Și pe bună dreptate, că te-nfundă râsul (ca să mă exprim elegant) când vezi acum liberali care fac campanie pentru Costan Morar, dar, în același timp, când vezi că pesediștii care l-au ținut pe brațe acum trebuie să-i dea la gioale, că deja nu mai e bun de primar.

În ceea ce privește bătălia pentru Consiliul Local, aici pot apărea mari surprize. Disensiunile din PSD și PNL, după mutarea lui MoCo (Morar Costan) în tabăra galbenă, au făcut ca cele două partide să piardă mult din imagine și din electorat. Supărații și indecișii ori vor sta acasă și vor citi Someșeanul.ro ( :D), ori vor vota în altă parte, după cum ziceam mai sus, cu USR-PLUS, ALDE, Pro România sau chiar PMP.

Astfel, cele două mari partide pot să-și ia adio de la majoritate în Consiliul Local, putând doar să se bucure maxim dacă vor prinde 5-6 locuri.

Cam tot pe 5-6 locuri mizează cei de la USR-PLUS, care vin în față cu o listă de consilieri necunoscuți, dar care pot câștiga simpatia electoratului, mai ales prin prisma faptului că mare parte a alegătorilor vor o schimbare.

Restul de până la 19 posturi de consilier local, sunt la mare bătălie între ceilalți combatanți de pe scena politică. UDMR speră să scoată și de această dată 2 posturi, astfel că ar mai rămâne abia două locuri pentru PMP, ALDE sau Pro România. Însă, cum nimic nu este bătut în cuie în politică, rezultatul votului de săptămâna viitoare poate da peste cap calculele pe hârtie făcute până acum de politicieni.

Un lucru este cert: Că ne place sau nu, Costan Morar mai ia un mandat de primar, de data asta sub sigla PNL-ului, după trei mandate sub PSD. Doar așa puteau câștiga ”gălbiorii” Primăria Municipiului Dej, asta pentru că pe actualul primar nu-l poate scoate nimeni din Primărie decât între patru scânduri, sau când se plictisește el și va ieși la pensie. Realitatea politică dejeană a ultimului deceniu a demonstrat că Morar nu are contracandidat pe plan local, iar până în prezent niciunul dintre adversarii săi politici nu a reprezentat o reală amenințare pentru funcția de edil șef.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

 1. Crina spune

  Impresionați de ce a făcut alianța USR la nivel național nu poate fi nimeni decât la modul negativ. Doamna Harangus pierde imagine cu USR-ul.
  Degeaba se încearcă să fie pusă într-un con de umbră că lumea o cunoaște, mai ales pe tatăl dânsei care a fost o grămadă ani de zile primar în Jichis.
  La fel este cunoscut și domnul Revnic care este fiul regretatului Preot Vasile Revnic din parohia Valea Codorului. Și dacă unii cred că dl Revnic nu are experiență, ar fi bine sa știe că dânsul a fost ani de zile viceprimar…
  „Cine are ochi pentru citit ,,să audă,,! ”
  Depinde de noi dacă vrem sa scăpăm de ,, primarul pe hârtie,, actual și de ,,primarul de fapt,, care-l comandă pe primar și care jupânește tot Dejul, toate licitațiile le câștigă și toate lucrările publice le execută prin firmele lui,… despre calitate ce să mai…
  Nu v-ați saturat de aceleași situații dintotdeauna? Haideti la vot!
  Cu cine vă îndeamnă cugetul, inima și Bunul Dumnezeu să deschide-ți ochii.

 2. lucian tomsa spune

  Cu durere in suflet trebuie sa spun ca orasul in care am trait,m-am nascut in ultima suta de ani,dar mai ales in ultimii 30 de ani a incaput pe mina unor nulitati,submediocre,niste ,VENITICI’ care au descalecat odata cu criminalul comunism,adusi cu arcanul din mediul rural-REZULTATUL,DEJUL A DEVENIT UN SAT MAI MARE-Mentalitati retrograde,manifestari rudimentare si primitive.
  Cum sa-i ceri unui needucat,sa inteleaga ISTORIA ACESTUI ORAS CU UN TRECUT CEL PUTIN INTERESANT DACA NU MARET,DARAMITE SA O MAI SI PUNA IN VALOARE.
  Despre partidele traditionale,PSD SI PNL,NU AM CE SA MAI SPUN,insa despre acest asa zis USR,as putea spune cite ceva-ESTE O CACEALMA CAP COADA-IN LISTA AIA DE CONSILIERI NU GASESTI UNUL CARE SA-MI INSPIRE INCREDERE,VIZIUNE,VERTICALITATE-Sunt niste amarasteni,SOLDATI DE PARTID,YESMENI-NU FAC ACUZE GRATUITE,II STIU DIN INTERIORUL PARTIDULUI-Au fost cumintei au facut frumos si au dat din codita ca sa-i puna PARTIDUL PE LISTA-PUNCT.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More