Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Educație juridică pentru elevii Liceului Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” Dej – FOTO

0 654

Elevii Liceului Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” Dej nu beneficiază doar de o educație bazată strict pe programa școlară, aceștia fiind implicați și în diverse activități educative extrașcolare, prin care pot dezvolta o mai bună capacitate de a înțelege și de a se dezvolta în societatea actuală, prin acțiuni menite să le ridice gradul de percepere al realității contemporane.

Astfel de activități au fost derulate de elevii instituției de învățământ dejene zilele trecute. Una dintre activități a fost o vizită la Judecătoria Dej, unde elevii au putut vedea pe viu cum se desfășoară procesele, ce presupune activitatea magistraților, fiind un bun prilej pentru a asista la audiere de martori, la desfășurarea procesului legislativ, fiind ghidați și îndrumați în vizita lor de către judecătorul Camelia Mânzat și preşedintele Judecătoriei Dej, Crina Capotă.

O altă activitate desfășurată de elevi, tot pe teme juridice, a fost o dezbatere pe tema Bullying, prin care elevii au avut ocazia să afle ce implicații are acest comportament în rândul participanților la procesul de învățământ și cum afectează viața victimelor acestui fenomen dar și viața ”agresorilor”.

Pe aceste teme, elevi ai liceului dejean, participanți la cursul opțional de competențe în mass-media, ne-au transmis spre publicare două articole.

La Judecătoria Dej, doar în vizită…

”Mi s-a părut o oportunitate extraordinară deoarece ni s-au deschis noi uși înspre lumea justiției. Personal, am fost uimită de ce s-a întâmplat acolo. Mi-a plăcut foarte mult cum au decurs lucrurile, deși a fost o diferență mare între ce îmi imaginam eu și ce a fost de fapt. Probabil îmi formasem o idee diferită din cauza filmelor americane pe care le văzusem. În timpul procesului m-au impresionat atât judecătorul, cât și avocaţii care încercau din răsputeri să își susțină ideea. Am încercat să mă transpun în locul lor și am realizat că e destul de dificil să fii atât de convingător, încât să câștigi un proces. Această vizită a fost o experiență plăcută care mi-aș dori să se mai repete, deoarece de fiecare dată avem ceva de învățat din astfel de experiențe.”(Szakacs Emma, cl a X-a A).

”Pentru mine vizita la Judecătoria Dej a fost o experiență interesantă deoarece nu am mai avut ocazia să vizitez această instituție şi mai ales să asist la audierea unor martori din cadrul unui proces. Consider că această activitate a fost folositoare deoarece a avut un scop educativ și ne-a deschis noi perspective în ceea ce privește alegerea unei profesii, pentru ceea ce am vrea să facem în viitor.” ( Mic Roxana, cl a X-a A).

”Pentru mine, experiența la Judecătorie a fost nouă și interesantă, o experiență care mi-a oferit o altă perspectivă asupra sistemului judiciar românesc și m-a pus pe gânduri în legătură cu viitorul meu. Cele mai interesante părți au fost limbajul formal pe care îl foloseau oamenii și cum grefiera tipărea pe calculator toate vorbele.” (Pop Mihai, cl a X-a A).

”În opinia mea faptul că ne-am dus cu clasa și cu doamna dirigintă la Judecătoria Dej pentru a asista la câteva procese, este util și folositor. Deoarece am fost prezenți fizic la activitate am putut să înțelegem mai bine cum se desfășoară un proces condus de judecător. Tema proceselor deși nu a fost foarte «voioasă», a fost interesantă. Mi-ar fi plăcut să asist la un proces în care acuzatul să fie suspect într-o crimă sau un furt. După ce s-au terminat procesele, am constatat că un proces din România diferă mult de un proces din filmele americane. Cred că această idee de a fi martor la un eveniment ca acesta a fost de folos și pentru cei care vor să își facă carieră pe domeniul juridic. Sper să mai mergem la asemenea activități de câteva ori.” (Varga Abel, cl a X-a A).

“Vizita la Judecătoria Dej a cuprins şi o discuţie cu d-na judecător Camelia Mînzat, care ne-a împărtăşit din experianţa sa de magistrat şi a punctat paşii pe care trebuie să îi urmăm dacă dorim să lucrăm în domeniul justiţiei, a fost o experienţă interesantă şi utilă pentru că am văzut “pe viu” dificultatea activităţii unui magistrat.” ( Mara Martonoş, cl a X-a A).

“Ședinţa de judecată a fost întreruptă pentru noi, (am fost “foarte importanţi”…) d-na preşedinte a Judecătoriei Dej, Judecător Crina Capotă, ne-a dat câteva explicaţii despre sistemul juridic din România şi felul în care este organizată o şedinţă de judecată; ne-a invitat să mai participăm la astfel de evenimente” ( Belu Ioana, cl a X-a A).

Mulţumesc colegilor penru cotribuţia adusă realizării şi popularizării acestui proiect! (material realizat de Belu Ioana, cl a X-a A).

Bullying

 În  martie 2018, timp de 2 ore, între 12:00-14:00, în sala festivă a Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” Dej, domnişoara judecător Diana Bichiş, de la Judecătoria Municipiului Dej, ne-a captivat cu prezentarea implicaţiilor juridice ale fenomenului “Bullying”. Au participat la activitate elevi din clasele a X-a A, a X-a B şi a XI-a A.

Cu ocazia evenimentului am avut şansa să ne aprofundăm cunoştinţele despre conceptul de bullying, să înţelegem implicaţiile acestui fenomen asupra dezvoltării noastre emoţionale precum şi modul în care acest fenomen poate fi contracarat. Am aflat că într-o situaţie de bullying pot exista cel puţin trei “roluri”: agresor, victimă, martor. Prezentarea informaţiilor a fost susţinută şi de imaginile pe care domnişoara judecător ni le-a prezentat. Am avut prilejul să primim răspunsuri şi la alte întrebări ce vizează domeniul juridic, precum “Ce este un cazier?”, “Ce efecte au faptele trecute în cazierul personal asupra vieţii persoanei?”, “Ce atribuţii are un judecător?”, “Cum putem să ne autoapărăm?” şi multe altele. Ne-au fost împărtăşite experienţe interesante din activitatea de judecător şi chiar din parcursul pe care un elev de liceu îl are de urmat pentru a lucra în magistratură.

În urma acestei prezentări am învăţat cum să devenim cetăţeni implicaţi, să exprimăm atitudini sociale constructive.

    Din impresiile  colegilor:

“…a fost o activitate dintre cele mai interesate… am conştientizat că societatea ne permite libera exprimarea a ideilor, dar si că trebuie acordată mai multă atenţie responsabilităţii şi respectului în comunicare.” (Domnica Chira, cl a X-a B)

“…am înţeles care pot fi consecinţele nefaste ale unei <glume proaste>, că o hărţuire copilărească făcută din joacă poate afecta imaginea de sine, demitatea unei persoane.” (Sebi Bogdan, cl a X-a B)

“…am înțeles că nu trebuie să ne legăm de viaţa altui coleg, să îl agresăm. Am învăţat ceva foarte important din experienţa d-şoarei judecător Diana Bichiş: să învăţăm cât mai mult pentru că atunci vom reuşi, să nu renunţăm niciodată la ceea ce vrem să devenim!” (Bianca Todica, cl a X-a B)

“A fost o activitate plăcută, am aflat lucruri noi despre delicte, agresiuni, bullying…” (Ioana Mărincean, cl a X-a B)

“S-au adresat întrebări asupra condiţiilor în care am putea profesa ca procuror, avocat sau judecător. A fost o discuţie deschisă în care ne-a fost mult mai uşor să înţelegem ce ne interesa…” (Rebecca Coroian, cl a XI-a A, participantă la cursul opţional de Competenţă în mass-media)

“Pentru mine a fost o plăcere enormă să ascult şi totodată să-mi exprim opiniile despre problema bullying-ului şi despre aspectele juridice pe care acest fenomen le are” (Denis Popan, cl a XI-a A participant la cursul opţional de Competenţă în mass-media)

“O discuţie menită să conştientizeze probleme prezente în societate!” (Darius Amăriuţei, cl a XI-a B, participant la cursul opţional de Competenţă în mass-media).

“Oricine a participat, a învăţat că este important să gândească de două ori înainte de a face ceva necugetat, deoarece fiecare faptă se plăteşte. Problemele tratate în acea discuţie şi sfaturile primite ne-au oferit o nouă perspectivă asupra societăţii. Întrebările şi răspunsurile oferite au făcut prezentarea educaţională o reală plăcere, fiind mai degrabă o discuţie ca între prieteni, în care ne-am exprimat opinile şi nelămuririle. La final am “câştigat” o vizită la Judecătoria Dej din partea doamnei profesoare Smaranda Oargă şi aştept cu nerăbdare să văd cum se desfăşoară un proces” (Florina Cîmpan, cl a XI-a A participantă la cursul opţional de Competenţă în mass-media).

Mulţumesc colegilor pentru contribuţia adusă realizării şi popularizării acestui proiect! (material realizat de Florina Cîmpan, cl a XI-a A).

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More