Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Elena Udrea, dusă cu mandat la DNA

0 73

Elena Udrea la Dej (6)

Elena Udrea va fi adusă, joi, cu mandat la DNA. Anunţul a fost făcut chiar de liderul PMP pe pagina sa de Facebook, aceasta declarându-se surprinsă că procurorii au apelat la metoda de a fi adusă cu mandat.

„În această dimineaţă, am fost invitată în persoană (a se citi „cu mandat”) de procurori la DNA pentru a oferi lămuriri.
Mă surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel având în vedere că m-am arătat în permanenţă dispusă să colaborez cu anchetatorii şi să lămuresc lucrurile pe care le cunosc în diversele speţe care se află în analiză.
Evident că aşa voi şi proceda”, a scris Elena Udrea, în urmă cu câteva minute, pe Facebook.

Elena Udrea a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție în jurul orei 11.30. A fost adusă cu mandat de aducere. La sosirea la DNA, Elena Udrea spunea că nu știe foarte multe despre prezența sa la DNA, dar că cel mai probabil va fi audiată în dosarul Microsoft, în care este pus sub acuzare fostul său soţ, Dorin Cocoş. Udrea a fost ridicată de o maşină a DNA, iar aceasta a scris pe Facebook de pe drum.

Preşedintele PMP, Elena Udrea, a fost pusă sub acuzare pentru spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, întrucât nu a menţionat împrumuturi acordate de fostul său soţ, Dorin Cocoş, unei firme pe care acesta o deţine, împrumuturi despre care Udrea ar fi ştiut, întrucât încasa dividende. Mai exact, Elena Udrea este acuzată că nu a menţionat în declaraţia sa de avere nimic legat de împrumuturile pe care Dorin Cocoş le dăduse firmei hoteliere SC Euro Hotels International Co SRL.  DNA susţine că împrumuturile date de Cocoş (soţul Elenei Udrea la acel moment) mascau de fapt mita de 9 milioane de euro primită de Cocoş în dosarul „Microsoft”.

Elena Udrea a mai fost audiată la DNA, în octombrie 2014, într-un dosar de corupţie al lui Gheorghe Ştefan Pinalti.

Candidat PMP la Preşedinţie la acea vreme, Udrea a fost audiată în calitate de martor de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Este vorba despre un dosar în care Gheorghe Ştefan, primarul din Piatra Neamţ, este urmărit penal pentru că şi-a folosit influenţa pentru a direcţiona fonduri publice către comune care aveau contracte cu o firmă de-a sa. Fondurile publice proveneau de la Ministerul Dezvoltării, condus la vremea respectivă de Elena Udrea.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de UDREA ELENA GABRIELA, pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani (în forma dobândirii/ utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracțiuni) și fals în declarații de avere

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 28.10.2014, s-a dispus reținerea pentru 24 de ore, iar ulterior arestarea preventivă a inculpatului Cocoș Dorin (fostul sot al suspectei UDREA ELENA GABRIELA), pentru infracțiunile de trafic de influență și spălare de bani.

În sarcina inculpatului Cocos Dorin s-a reținut că, în anul 2009, în baza înțelegerii prealabile cu inculpații Gheorghe Ștefan și Sandu Gabriel, a pretins de la două persoane suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ștefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-și exercita influența asupra lui Gabriel Sandu, precum și asupra altor persoane din Guvern și respectiv din cadrul ministerelor implicate — MCSI, Ministerul de Finanțe, în scopul de a asigura firmelor susținute de un om de afaceri adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009. Inculpatul Cocos Dorin a primit de la omul de afaceri, prin intermediar, suma de 9.000.000 USD.

Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET (liderul asocierii de firme favorizate la adjudecarea contractului), în mod succesiv, în conturile altor firme, ajungând în cele din urmă la Cocos Dorin. La baza plăților au stat contracte comerciale ce atestă operațiuni comerciale fictive și care au avut rolul de a disimula proveniența și circuitul sumelor de bani.

Contrar dispozițiilor legale, în declarațiile de avere din anul 2010, nu apar mențiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels Internațional Co SRL de la persoana fizică Dorin Cocoș, deși Udrea Elena declară încasarea de dividende de la această societate.

Având în vedere obligația legală de a-și declara averea, faptul că, în perioada 2009 — 2013, Udrea Elena Gabriel a declarat achiziționarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depășește veniturile obținute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică, se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse — împrumuturi, dividende, asumându-și răspunderea pentru proveniența acestora.

Potrivit art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/ 2001, dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni, constituie infracțiunea de spălare a banilor.

Din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă că inculpatul Cocoș Dorin a săvârșit infracțiunea de trafic de influență, sumele de bani obținute cu titlu de folos necuvenit din săvârșirea acestei infracțiuni fiind utilizate în achiziția de imobile și pentru creditarea societăților. De asemenea, există acte (contracte de împrumut, chitanțe, contracte de vânzare — cumpărare imobile) și declarațiile de avere din perioada 2009 — 2014, din care rezultă că suspecta Udrea Elena Gabriela cunoștea proveniența fondurilor utilizate pentru achiziționarea de bunuri comune, având cunoștință și de intenția inculpatului Cocoș Dorin de obținere a unor chitanțe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori.

Suspectei Udrea Elena Gabriela i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More