Elevi din Dej și tineri din Gherla, cu nevoi speciale, beneficiari ai unor terapii inovative cu bani europeni
Peste 1.300 de copii și tineri cu nevoi speciale din județul Cluj vor beneficia de terapii inovative și activități sociale și educative, grație a două proiecte cu finanțare europeană lansate azi de Consiliul Județean Cluj. Printre beneficiarii proiectului se regăsesc elevii de la Şcoala Gimnazială Specială Dej și tinerii de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Gherla.
Sala de conferințe a Consiliului Județean Cluj a găzduit vineri la prânz conferințele de lansare ale celor două proiecte realizate de CJ Cluj în parteneriat cu Fundația ESTUAR.
Obiectivele generale ale proiectelor „O lume nouă, veselă pentru fiecare copil cu nevoi speciale” şi „Inovare prin acţiuni de integrare a tinerilor cu nevoi speciale” se referă, în principal, la creşterea gradului de incluziune a copiilor şi a tinerilor cu nevoi speciale prin implementarea unor servicii integrate educaționale, inovative, de stimulare senzorială, social-comportamentală şi educație informală. Valoarea totală a celor două proiecte este de maxim 2.556.995,00 lei, sumă asigurată în totalitate de finanţator, proiectele urmând a se desfăşura pe o perioadă de 15 luni.
Proiectul “O lume nouă, veselă pentru fiecare copil cu nevoi speciale” va fi implementat în opt şcoli speciale care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj (Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, Grădiniţa Specială Cluj-Napoca, Şcoala Gimnazială Transilvania Baciu, Şcoala Gimnazială Specială Huedin, Şcoala Gimnazială Specială Centru de Resurse şi Documentare privind Educaţia Incluzivă, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca, Şcoala Gimnazială Specială Dej), urmând ca în cadrul activităţilor aprobate să fie amenajate camere de stimulare multi-senzorială pentru aplicarea terapiilor SNOEZELEN. De pe urma implementării proiectului vor beneficia nu mai puţin de 944 de copii cu nevoi educative speciale.
La rândul lui, proiectul „Inovare prin acţiuni de integrare a tinerilor cu nevoi speciale” va fi implementat în trei unităţi de învăţământ special sau de asistenţă socială din subordinea Consiliului Judeţean Cluj (Liceul Tehnologic Special SAMUS, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Gherla), urmând ca în cadrul activităţilor aprobate să fie amenajate, de asemenea, camere de stimulare multisenzorială pentru aplicarea terapiilor SNOEZELEN. Totodată, în vederea integrării copiilor cu nevoi speciale selectaţi, prin proiect se vor organiza şi activităţi extracuriculare şi de petrecere a timpului liber şi acţiuni complementare de educaţie pentru sănătate. Numărul total de tineri care vor beneficia de pe urma implementării acestui proiect este de 265.
Terapia SNOEZELEN, denumită şi terapie multisenzorială, este folosită în special pentru tratarea copiilor cu dizabilităţi mintale, fiind o terapie care se realizează în afara comunicării verbale şi care induce beneficiarului anumite senzaţii cu scopul de a-i reactiva memoria şi de a crea sentimente de siguranţă şi relaxare.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.