Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Elevii Școlii Gimnaziale Chiuiești, învățați să prețuiască folclorul și tradițiile populare – FOTO

0 188

Activitate Scoala Gimnaziala Chiuesti (1)

În cadrul cercului pedagogic al învăţătorilor de la clasele a III-a din municipiul şi zona Dej, elevii Școlii Gimnaziale Chiuiești au realizat o șezătoare ”Veșnicia s-a născut la sat”, sub coordonarea profesoarei Alexandra Ioana Georgiu.

A fost o activitate menită să promoveze cântecul, dansul și portul popular, specifice zonei Chiuiești-Măgoaja, în rândul copiilor, care sunt învățați de mici să aprecieze arta populară și îndeletnicirile tradiționale locale.

„Am organizat această activitate sub forma unei șezători în care am cuprins mai multe evenimente din viața satului pe parcursul anului. În șezători, tinerii aveau ocazia să se întâlnească fără prezența stânjenitoare a părinților și a curioșilor, se legau și se dezlegau prietenii și planuri de căsătorie. În duminici se organiza de doi băieți pentru tineretul din sat , un joc numit vergel . Se jucau someșene, dansuri feciorești, învârtita sau roata în patru, jocul șapte pași, altele, pe care le cântau ceterașii: un violonist primaș, un contraș care ținea isonul și un gordonaș. Jocul avea loc în șură sau într-o casă disponibilă. La vergel mergeau și unele mame ca să vadă cum și cu cine joacă odraslele lor și ale altora, dar și să aibă ce comenta la urmă. În general, toate strigăturile erau satirice pline de umor.

Șezătoarea noastră a cuprins următoarele momente: prezentarea satului prin strigături și horea ”Măgoaja-i sat frumos”, apoi ieșitul oilor la stână primăvara prin doina ”Ce te legeni, bradule?”, cântec arhaic cântat de badea Nicolae Pițiș, rapsod popular al Țării Lăpușului, strigături între fete și băieți pline de înțelesuri, ciufuleli, umor, cântece populare pentru mamă. Se continuă cu momentul secerișului și împletitul cununii de grâu, apoi cu jocul la șură, fetele și băieții chiuind cu foc în timpul jocului. Urmează un moment închinat codrului prin horea ”Codrule răcătănat” și haiducului Pintea Viteazul, născut în satul Măgoaja, șezătoarea încheindu-se cu ”Balada lui Pintea”. Strigăturile și horile au fost culese de la bunicii, străbunicii copiilor și de la alți bătrâni ai satului”, explică profesoara Școlii Gimnaziale Chiuiești.

Ca invitați la acest eveniment, elevii din Chiuiești i-au avut pe elevii structurilor din Huta și Strâmbu, care au încântat asistența cu reprezentația lor din folclorul autentic local.

”În activitatea ”VEȘNICIA S-A NĂSCUT LA SAT” am reușit să ștergem praful și am deschis lada de zestre la compartimentul tradiție pentru ca aceasta să se reverse asupra noastră și să ne însoțească trecerea prin viață . Scopul e de a-i face pe copii să nu uite originile lor, să învețe și să aprecieze datinile și obiceiurile specifice zonei lor pentru a dăinui în timp. Costumele populare trebuie să le cunoască, să le poarte cu mândrie, dar și să le păstreze cu sfințenie, la fel și obiectele vechi reprezentative pentru zona noastră, să cunoască eroii populari și faptele lor”, a mai spus Alexandra Ioana Georgiu.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More