Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Epidemie de viroze și gripă. Cinci oameni au murit până acum, un deces fiind la Cluj

0 102

vaccin gripa

Spitalele și cabinetele medicale din întreaga țară au fost luate cu asalt de pacienți în ultima perioadă, aceștia acuzând simptome de viroză și gripă. Doar în ultimele două săptămâni numărul persoanelor acuzând infecții respiratorii și cel al deceselor din cauza gripei s-a dublat, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Peste 111.000 de români au avut nevoie de îngrijiri medicale în ultima săptămână, în urma unor infecţii respiratorii acute. Numărul este cu aproape 50% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor transmise de Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

„Activitatea gripală evoluează „cu intensitate medie”, cu tendință de extindere regională în zona sudică (Constanța, București, Dâmbovița) și în zona de nord-est și sud-est (Iași, Suceava, Neamț, Galați), cu focare locale (județul Sibiu ) și cu cazuri sporadice în unele județe, „morbiditatea prin infecții respiratorii acute fiind mai crescută decât în săptămâna precedentă, dar încadrându-se în intervalul așteptat. În intervalul 9-15 februarie, s-au înregistrat, la nivel național, 352 cazuri de gripă și 29 cazuri de infecții respiratorii acute severe”, potrivit raportului publicat de CNSCBT.

Medicii ne sfătuiesc să nu ne tratăm acasă, după ureche, pentru că este vorba despre un virus periculos care poate da complicaţii, poate duce chiar la pneumonii.

De la începutul sezonului rece au fost confirmate 400 de cazuri de gripă, cele mai multe în Constanţa, Bucureşti şi Iaşi. De asemenea, cinci persoane au murit în ultima săptămână din cauza formelor severe de gripă, care au dus la complicaţii: doi bărbaţi din Timiş şi Iaşi şi trei femei din Suceava, Cluj şi Bacău. Dintre cei cinci, o singură persoană făcuse vaccinul antigripal.

Până la jumătatea lunii februarie, au fost vaccinate antigripal 474.839 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Medicii atrag atenţia că este foarte important să tratăm corespunzător gripa, dacă nu vrem să se ajungă la complicaţii.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More