Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Eroare la simulare. Ministerul confundă autorii

0 301

Ministerul Educației dă din nou cu stângul în dreptul. Traducătorul confundat cu autorul.

Ministerul Educație dă din nou cu stângul în dreptul, de data aceasta în cazul simulării pentru Evaluarea Națională la Limba și Literatura Română. Eroare acestora este una minoră, însă nu acceptabilă pentru o astfel de instituție, căci Ministerul a confundat traducătorul cu autorul textului literar dat la subiectul I și destinat elevilor de clasa a VIII-a.

Astfel poezia „Stai şi asculţi sub ramuri…” cu titlul original „Unterm weißen Baume sitzend” scrisă de poetul german Heinrich Heine și tradusă de Șt. O. Iosif în anul 1859, apare în subiectul de la simulare ca și creația celui din urmă autor.

În acest mod reprezentanții Ministerului Educație și-au cerut scuze pentru confuzie însă au insistat asupra faptului că această eroare nu afectează sub nici o formă rezultatele elevilor.

„Având în vedere faptul că, în structura subiectelor pentru proba scrisă de Limba şi literatura română din cadrul simulării Evaluării Naţionale, din data de 11 martie 2019, a fost utilizat ca text la prima vedere poemul Stai şi asculţi sub ramuri…, fără a se menţiona că opera respectivă este creaţia literară a lui Heinrich Heine, tradusă în limba română de Şt. O. Iosif, Centrul Naţional de Examinare şi Evaluare (CNEE) îşi cere scuze public pentru această regretabilă omisiune”, au transmis cei de la Minister.

„Astfel, subiectul vizează, în conformitate cu programa pentru Evaluarea Naţională, receptarea unui text-suport la prima vedere”, iar itemii nici în acest caz, nici la examenul din iunie, nu solicită informaţii referitoare la autor, încadrarea acestuia sau a textului în vreun curent literar sau orice altă cerinţă care să facă vreo legătură cu autorul textului sau care să inducă în eroare candidatul. Mai exact, subiectul în cauză implică strict noţiuni de vocabular, punctuaţie, gramatică – morfologie, sensul cuvintelor, respectiv apartenenţa la genul liric (poezie) a textului” au mai adăugat aceștia.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More