Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Eroul satului Sălișca: Cum a salvat un bărbat femeia tăiată cu motocositoarea – I-a legat cu șnurul de la pantaloni rănile sângerânde

0 2.569

Un bărbat din satul clujean Sălișca s-a transformat în această dimineață din simplu vecin în erou, după ce a sărit în sprijinul unei femei, pe care soțul acesteia a tăiat-o accidental cu motocositoarea.

Incidentul a avut loc în această dimineață. Cei doi soți, ambii din Dej, se aflau la casa de vacanță din Sălișca, unde se pregăteau să sărbătorească 1 Mai. Bărbatul muncea în fața casei, cu o motocositoare, încercând să curețe iarba crescută lângă poartă. Soția acestuia a venit să-l ajute și a vrut să deschidă poarta, însă bărbatul nu a auzit-o că se apropie din cauza zgomotului făcut de motorul cositoarei.

La un moment dat, când femeia s-a apropiat de el, bărbatul a dat cu motocositoarea în spate, chiar în fața femeii, iar discurile metalice ale utilajului au atins-o în zona abdominală, inghinală și pe picior, provocându-i plăgi tăiate adânci.

Bărbatul s-a panicat și a cerut sprijinul vecinilor, iar un vecin aflat în apropiere l-a auzit din curte.

”Am auzit Vai! Vai! Bărbatul care a cosit acolo. Pe când am ajuns acolo el striga ”ajutați-mă”, că dacă mergea de acolo nu avea cu ce o lega. Și mi-am tras jos șnurul din pantaloni și am legat-o. M-am dus în casă, am luat o pernă, i-am udat-o un pic, că era căzută cu fața la pământ. A amețit și dumnealui. De nu duceam oțet… Prosop cu oțet, că așa am trezit-o și pe ea, că a fost inconștientă”, povestește vecinul Ioan Nistea.

Acesta relatează că bărbatul nu avea cum s-o vadă pe femeie că vine din spatele lui și a atins-o accidental, provocându-i răni adânci din care-i țâșnea sângele.

”Când am venit eu era pe ea și o ținea cu mâna. Păi ce poți să ții cu mâna o rană așa mare? Repede mi-am dat șnurul jos (n.r. de la pantaloni). Omule leagă-o tare acolo și stai acolo că mă ocup eu. Și am mers după pernă în casă, de i-am pus sub cap, am văzut că nu mai zice nimic, că a amețit și am fugit după oțet și un prosop. Și imediat am trezit-o. Apoi i-a venit lui rău. I-am pus și lui, de două trei ori până a venit salvarea. I-am pus la nas, săracul, și la el. De necaz, el zbiera într-una Zoia să nu mori, Zoia să nu mori. Vai, mă, io mor, a zis ea, după ce i-am pus la nas s-a trezit. Lasă, am încurajat-o, că ia suntem doi și facem ce trebuie, vine mașina imediat și te duce, și nu te teme că nu mori”, descrie scena salvatorul de 67 de ani.

Ioan Nistea spune că nu este la primul act eroic din viața lui, reușind să salveze mai multe persoane în situații critice, astfel că nici de această dată nu s-a pierdut cu firea. A fost tot timpul calm și a știut ce trebuie să facă pentru a o ține în viață pe femeie până la sosirea ambulanței.

Acesta mărturisește că la viața lui a fost șofer și că a învățat încă din timpul școlii măsurile de acordare a primului ajutor, cum să facă un garou, cum să facă respirație artificială și cum să sprijine victimele accidentelor.

Se dovedește faptul că fără intervenția lui salvatoare, femeia ar fi murit până la sosirea medicilor, care au venit totuși de la distanță de aproape 20 de kilometri de la Dej. Garoul realizat din șnurul de la pantaloni a făcut ca femeia să nu sângereze de tot până la sosirea personalului medical.

Victima, o femeie în vârstă de 62 de ani din Dej, a fost transportată în stare critică la Spitalul Municipal Dej, unde a fost stabilizată și apoi transferată cu un elicopter SMURD la Chirurgie 1 în Cluj-Napoca. Femeia era în șoc hemoragic și a fost imediat dusă pe masa de operație, pentru ca medicii chirurgi și plasticieni să-i salveze viața. Potrivit medicilor, starea acesteia este în continuare critică din cauza pierderii masive de sânge.

CITIȚI și:

Elicopterul SMURD a preluat de la Dej victima unui accident în gospodărie – VIDEO

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More