Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Este o bătaie de joc ce se întâmplă în România. Pacienții spun că ”Plătim taxe şi nu avem drepturi”

0 176

Protestul medicilor de familie i-a nemulţumit pe pacienţii care au avut nevoie, miercuri, de trimiteri sau de reţete compensate, aceştia spunând că „este o bătaie de joc ce se întâmplă în România” şi că degeaba plătesc taxe, pentru că nu pot beneificia de drepturile pe care acestea le conferă.

Pacienţii care au venit miercuri dimineaţă la dispensare şi la cabinetele medicilor de familie au avut de înfruntat protestul cadrelor medicale, nemulţumite de birocratizarea sistemului de sănătate. Chiar dacă doctorii au anunţat că nu vor elibera reţete compensate şi bilete de trimiteri, oamenii care au avut nevoie de servicii medicale nu s-au dezarmat şi s-au aşezat în faţa cabinetelor medicale.

Evident, decizia medicilor de a protesta nu a fost văzută cu ochi buni de pacienţi.

Însărcinată în luna a opta, Alina Dobre, pacientă a unui medic de familie a spus: „Mie îmi trebuie trimitere la ginecologie, pentru că mai am puţin şi nasc. Sper să-mi dea doamna doctor. Dacă nu, cred că voi plăti consultaţia. Este o bătaie de joc ce se întamplă în România. Plătim o grămadă de taxe şi nu avem drepturi decente”.

Cu speranţă s-a aşezat şi doamna Maria, în vârstă de 70 de ani, la uşa cabinetului de medicină de familie.

„Sunt foarte bolnavă, sunt cardiacă şi hipertensivă. Am o listă foarte mare de medicamente şi vin lunar să iau reţetă. Daca nu îmi dă azi, nu am ce face, pentru că nu am bani de medicamente”,a explicat femeia.

Pe de altă parte, medicii de familie spun că, în funcţie de urgenţă, emit bilete de trimitere sau reţete compensate.

„Am dat şi azi reţete pentru doi bolnavi de cancer. Nu aveam cum să nu le dau, suntem oameni. În rest, în funcţie de urgenţe şi de cazuri, analizăm dacă dăm sau nu. Important este ca Guvernul să respecte cerinţele noastre”, a explicat medicul de familie Doina Nicolae

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nemulţumirile medicilor de familie trebuie rezolvate de Guvern, precizând că Executivul nu ar trebui să mai „paseze” aceste probleme la CNAS sau la Ministerul Sănătăţii (MS).

„E o chestiune pe care Guvernul, de ani de zile, nu o rezolvă. E o problemă de birocraţie şi de finanţare dezastruoasă a medicinei de familie. (…) Guvernul trebuie să fie responsabil, să nu mai paseze problemele doar la Casa de asigurări de sănătate şi la Ministerul Sănătăţii. E o problemă de Guvern şi de guvernare a sistemului de sănătate. (…) Guvernul trebuie să o rezolve, în ansamblul său, pentru că este şi o problemă de resortul de finanţe, de sănătate, de educaţie, de social. Nu trebuie doar să promitem sau să spunem că 90% din medicii de familie au semnat deja sau vor semna, ceilalaţi sunt obligaţi să semneze. Nu aşa se rezolvă problema, cu această aroganţă nesimţită. Să poţi să spui într-un moment de criză: noi suntem mai deştepţi şi vă şantajam”, a explicat Vasile Barbu.

Medicii de familie protestează, începând de miercuri, faţă de birocraţia din sistemul de sănătate, şi nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, astfel încât pacienţii nu vor mai primi trimiteri şi reţete compensate. În urma deciziei medicilor de familie, pacienţii vor trebui să plătească pentru consultaţii, dar şi să achite integral reţetele eliberate de aceste cadre medicale.

În acest context, Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a transmis un comunicat de presă, în care arată că, până la sfârşitul anului 2017, peste 60% din medicii de familie aflaţi în relaţii contractuale cu CNAS au semnat actele adiţionale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale.

În plus, arată sursa citată, programul de lucru al caselor a fost prelungit astfel încât să poată fi semnate aceste acte adiţionale, pentru a asigura continuitate în acordarea asistenţei medicale.

„Vom prelungi programul de lucru ori de câte ori va fi necesar şi vom acordă toată asistenţa medicilor de familie pentru ca aceştia să poate semna acordurile de prelungire în timp util”, a spus preşedintele CNAS, conform comunicatului de presă.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu consideră „etic şi normal” ca medicii de familie care protestează faţă de birocraţia din sistemul de sănătate să folosească pacienţii în negocieri, precizând că „există loc de mai bine la finanţare”.

„90% din medicii de familie din Bucureşti au semnat actul adiţional la contractul cadru pentru următoarele trei luni. Noi am avut întâlniri săptămâna trecută – am participat şi eu la prima parte a întâlnirii şedinţă de guvern. Am identificat soluţiile la problemele pe care le mai aveau domniile lor în ceea ce priveşte debirocratizarea. Dar aşa cum se întâmplă de obicei, noi cum începem să discutăm despre debirocratizare şi despre accesul pacientului, ajungem la bani. Cu toate ca am suplimentat bugetul pentru medicina primară, domniile lor sunt nemulţumiţi. Eu sunt convins că exista loc de mai bine la finanţare, dar nu consider că este etic şi nici normal să ne folosim de pacienţi în negocieri”, a explicat Bodog.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More