Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ești un asigurat cu risc ridicat? Cum poți obține un preț mai bun la RCA?

0 1.063

Dacă ești asigurat cu risc ridicat de accidente te poți adresa Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) și afli imediat cum te poate proteja Legea RCA. Este vorba despre modul cum poți obține o ofertă de asigurare la polița RCA, pornind de la tariful de referință.

Potrivit ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară – brokerii ar trebui să informeze șoferii (care au cel puțin 3 oferte de polițe RCA, de la 3 asiguratori diferiți, ce depășesc nivelul de 36%) despre cum pot încheia un contract RCA nou cu ajutorul BAAR (pe baza unei cereri). BAAR va ține cont de capacitatea cilindrică a vehiculului, va stabili factorul N și va realiza o ofertă de asigurare pornind de la tariful de referință. După ce va fi stabilită oferta (în termen de 20 de zile), aceasta va fi repartizată la o companie de asigurare. Pe baza ei, clientul are o perioadă de 10 zile în care să semneze asigurarea cu firma la care a fost repartizat de BAAR.

Factorul N este de 1,36 și este un indice care se aplică în mecanismul de calcul la polițele RCA pentru șoferii cu risc ridicat de accidente. Prețul ofertei se va calcula destul de simplu, înmulțind tariful de referință cu 1,36 și cu acel coeficient care corespunde clasei de bonus-malus.  

Șoferii pot compara tarifele de la asiguratorii RCA din țara noastră și cumpăra un RCA în rate, mai ieftin. Ei trebuie să introducă datele solicitate, să aleagă compania de asigurări, tipul de RCA, perioada și prețul. Pentru emiterea poliței trebuie completate anumite date și aleasă modalitatea de plată. Livrarea este gratuită, iar plata se poate face în rate, fără dobândă.

Pentru români, prețul este cel mai important criteriu în alegerea unei polițe de asigurare. Ei știu deja că merită să acorde o atenție deosebită atunci când primesc o oferă de la o companie de asigurări, mai ales dacă li se dă și o poliță suplimentară. Poate fi vorba despre o poliță RCA cu decontare directă, care este opțională și pentru care se plătește o taxă.

Întotdeauna când vine vorba despre servicii suplimentare, trebuie analizat și prețul. Desigur se ține cont și de avantaje, cum ar fi o asigurare mai bună pentru accidente. Uneori diferențele de preț vin din lucruri mici, în plus, unii asiguratori au și anumite reduceri, în anumite perioade.

Majoritatea oamenilor probabil se ghidează în special după preț atunci când cumpără o poliță RCA. Alegerea celui mai ieftin preț este ceva normal în acest an, când RCA-urile s-au scumpit foarte mult.

Din păcate, brokerii de asigurări preconizează că prețurile la polițele de asigurare de răspundere civilă pot crește și mai mult în următorul an. Acest lucru se datorează în principal falimentului City Insurance, care a avut un mare impact pe piața de asigurări. 

În acest an, țara noastră se află în fruntea clasamentului european privind raportul dintre daune și subscrieri, în domeniul asigurărilor RCA. Se află pe a treia poziție în top 5 RCA, după Polonia și Cehia. Rata daunei în raport cu primele subscrise este de 77%. Potrivit clasamentului, asta este cea mai mare valoare în prezent din Europa Centrală și de Est.

În prezent, Euroins România este noul lider RCA, are cel mai mare număr de clienți. Compania deține o gamă foarte variată de produse de asigurare generale, dar are în plan și introducerea unor noi produse de asigurare non-RCA, folosirea de resurse financiare pentru dezvoltarea echipei de experți și introducerea digitalizării. Euroins România Asigurare-Reasigurare SA emite și RCA online și are prețuri avantajoase. Desigur, indicat ar fi să vedeți și ofertele altor companii, pentru a face cea mai bună alegere, în funcție de necesitățile individuale.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More