Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Eugen Tomac, proaspăt reales în fruntea PMP, atacă de la Cluj: ”Nu vom ierta pe nimeni!”

0 158

Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a fost prezent joi la Cluj, la sediul partidului, unde a susținut o conferință de presă, alături de președintele PMP Cluj Vasile-Cristian Lungu, secretarul general PMP Ionuț Simionca și secretarul general adjunct PMP Răzvan Sebe, conferință în cadrul căreia a ținut să clarifice pentru clujeni și, mai ales, pentru membrii PMP din județ situația în care se află partidul.

Eugen Tomac a fost reales preşedintele al PMP în data de 19 februarie 2022, la Congresul Extraordinar al Partidului Mişcarea Populară. Congresul a fost contestat de fostul președinte al formațiunii politice, Cristian Diaconescu, dar acțiunile acestuia în instanță pentru invalidarea Congresului Extraordinar al partidului au fost sortite eșecului. Ulterior, Cristian Diaconescu a fost exclus din partid, la doar o lună după ce a pierdut funcția de președinte.

„În PMP nu există decât o singură structură de conducere, aleasă democratic, și care astăzi, în deplină legalitate, în acord cu statutul partidului nostru, cu un singur vot de abținere, a decis să ne despărțim definitiv de fostul nostru coleg, domnul Diaconescu. S-a încheiat o etapă, lucrurile sunt clare, începând de astăzi domnul Diaconescu nu mai este membru PMP. Înțeleg că are alte obiective politice, îi urăm succes, dar experiența pe care am avut-o împreună este una regretabilă și ea s-a încheiat astăzi”, a declarat la acel moment președintele PMP, Eugen Tomac.

Acesta a întărit ideea joi, la Cluj-Napoca, în cadrul unei conferințe de presă în care a explicat situația partidului:

”Problema este că după ce l-am ales pe Diaconescu președinte, în loc să ne consolidăm ca partid politic și să încercăm să îi dăm o nouă identitate și o nouă direcție, am intrat într-un proces de disoluție, în partid nemaiexistând comunicare și cel mai grav lucru este că s-a încercat aplicarea unor practici care nu sunt familiare PMP-ului. Prin atacuri la adresa colegilor, tot felul de campanii mediatice împotriva altor colegi și inclusiv eu am fost vizat de asemenea campanii. Cel mai dureros a fost că aceste campanii au fost susținute din bugetul partidului. Într-o asemenea situație am cerut o dezbatere în interiorul PMP, pe care domnul Diaconescu a refuzat-o timp de 3 luni. În momentul în care am văzut că nu mai avem alte instrumente prin care să putem calma lucrurile, evident că am procedat așa cum se întâmplă într-un partid democratic: am convocat un congres. Aceeași majoritate care în trecut l-a votat pe domnul Diaconescu a decis că partidul trebuie să revină cel puțin în linia care a fost înainte de alegeri. Eu nu mi-am dorit să revin în fruntea PMP, cred că sunt printre puținii lideri politici care s-a retras din fruntea unui partid și colegii au insistat să revină”, a declarat Eugen Tomac, președintele PMP.

Explicații în fața presei locale a dat și președintele PMP Cluj, Cristian Lungu:

„În urma congresului, o nouă conducere a fost aleasă, președintele Eugen Tomac. Ca urmare a acelui congres, din păcate, fostul președinte Cristian Diaconescu refuză să recunoască faptul că ar fi statutar respectivul forum care s-a întrunit pentru a vota o nouă conducere și a declanșat o adevărată operațiune, să spunem așa, de imagine prin care încearcă să se legitimeze în afara statutului și, implicit, în afara legii, ca încă președinte al Partidului Mișcarea Populară. Domnia sa a cules cam de prin fiecare județ de unde a găsit, adevărul este că nu a găsit în toate județele încă, oameni nemulțumiți. De obicei sunt oameni care au fost mărginași în rezultatele pe care le-au avut, mai ales în anul 2020 la alegerile locale și parlamentare. Cu acești oameni a încercat un mecanism de angrenare politică, mai mult de imagine, și domnul președinte Tomac vă va explica de ce face aceste demersuri – un mecanism prin care să rămână (Diaconescu) relevant pe scena politică”, a spus Vasile-Cristian Lungu în cadrul conferinței de presă.

„Faptul că a încercat să facă fuziune cu AUR este unul dintre lucrurile care ne-a șocat pe toți. Sunt multe lucruri care se fac în politică, dar uneori când treci linia roșie, drumurile se despart fundamental pentru că nu poți să-l aduci pe Simion să-ți vorbească despre un proiect comun PMP-AUR, alianță sau fuziune (pentru că asta a fost expresia lui). Nu poți ca lider politic să nu convoci structurile partidului de luni de zile. Nu poți tolera ca banii PMP să se ducă pe campanii prin care sunt denigrați lideri ai PMP.

Acestea sunt doar câteva elemente care ne-au determinat să fim extrem de clari în deciziile pe care ni le-am asumat. Sigur, au existat și alte discuții, ca în toate partidele, însă când se trece de linia roșie lucrurile trebuie clarificate într-un fel sau altul. În partidele politice și în general în jocul democratic trebuie să accepte orice că majoritățile sunt cele care creionează direcția pe care trebuie să o urmeze un grup sau altul. 85% din cei care anul trecut au candidat pe aceeași moțiune cu domnul Diaconescu au spus că nu mai merge în această formulă”, a mai explicat Eugen Tomac.

Acesta a lansat un mesaj dur la adresa membrilor PMP din țară care au ales tabăra Diaconescu, una considerată nestatutară și care continuă să facă politică și acte de administrație publică în numele partidului:

”Cei care vor încerca cu bună știință să denigreze acest partid, să-l târască în tot felul de procese, vor răspunde destul de dur, pentru că la ora actuală pachetul pe care l-am pregătit împotriva celor care defăimează partidul îi va costa foarte scump. Pentru că noi am luat cu mare greutate această decizie de a-i pune în dificultate uriașă pe toți cei care au mers pe această formulă. Legislația este foarte clară: cine comite falsuri și crede că-i de joacă să-ți asumi în mod fals o identitate juridică politică și acționezi în numele ei nu știe ce înseamnă să fii pus în situația de a plăti și de a răspunde penal. Din acest punct de vedere s-au comis mai multe ilegalități și ele sunt în atenția instituțiilor statului. Iar eu sunt atât de determinat să le administrez acestor impostori o lecție de viață politică cum nu-și pot imagina. Nu iertăm pe niciunul, deși suntem în sfântul post. Pe oameni îi iertăm, dar acțiunile lor politice nu le trecem cu vederea și vor răspunde pentru aceste acte absolut iresponsabile pe care le fac cu bună știință împotriva unui proiect care le-a oferit cu toată deschiderea posibilitatea de a face politică.

Una dintre țintele acestor avertismente este și la Cluj, unde Andrei Maxim a fost anunțat ca fiind noul președinte al organizației județene a PMP. Acesta este un susținător al lui Cristian Diaconescu și a anunțat și pe Facebook dar și în presa locală că a preluat funcția de președinte al PMP Cluj. De cealaltă parte, Cristian Lungu susține că el este președintele PMP Cluj și anunță că îl va acționa în instanță pe Andrei Maxim.

”Îl voi reclama Parchetului în momentul în care va folosi acea copie. Nu are niciun fel de status legal. În momentul în care va folosi această copie să meargă la o instituție, să ceară un spațiu, să dea afară un consilier, în acel moment automat intră la uz de fals, conform Codului Penal”, a spus Lungu referitor la colegul său de partid.

Toate declarațiile din cadrul conferinței de presă le puteți urmări în materialul video următor.

https://www.youtube.com/watch?v=rU-IlSC2lK4

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More