Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Evreii au celebrat azi la Sinagoga din Gherla, Hanuka, numită și „Sărbătoarea luminilor” – FOTO/VIDEO

0 155

Comunitatea evreiască a celebrat astăzi la Gherla, Hanuka, numită și Sărbătoarea luminilor. După ani lungi, în care Sinagoga din Gherla a stat închisă comunitatea evreiasca a început să reînvie tradițiile evreiești.

Gherleni, evrei, și oameni interesați de cultura evreiască au participat azi la celebrarea sărbătorii, ce a avut loc în Sinagoga de pe strada Crișan.

Sărbătoarea Hanuka sau Chanukah celebrează victoria macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, eveniment desfășurat cu mai bine de 2000 de ani în urmă.

În 165 î.Hr., după trei ani de război, Iehuda Macabeul i-a învins pe sirieni și s-a întors cu credincioșii săi în Ierusalim, pentru a revendica Templul, pe care sirienii îl închinaseră unor zeități păgâne. Tradiția spune că evreii, la întoarcere, au găsit doar un vas mic cu ulei pur de măsline, vestita menora. Restul fusese contaminat de greci. Deși era puțin, suficient pentru a lumina Templul vreme de o zi, când au aprins uleiul s-a petrecut un miracol și sfeșnicul a ars timp de opt zile, timp necesar pentru producerea de ulei proaspăt. De atunci, poporul evreu aniversează Hanuka, cuvânt care în limba ebraică înseamnă ‘dedicație’.

Ceremonia sărbătorii are loc în special acasă, în familie, dar și în sinagogi. Timp de opt nopți, cât durează sărbătoarea, familiile se adună în jurul unui sfeșnic hanukia — un candelabru special cu opt brațe, în care se ard opt lumânări. În prima noapte, capul familiei aprinde o lumânare. În cea de-a doua seară, două lumânări, și așa mai departe, până când, în cea de-a opta seară, se aprind toate lumânările. Există obiceiul ca sfeșnicul să fie așezat în pragul ușii sau la fereastră, o cale pentru evrei de a împărtăși bucuria sărbătorii cu restul comunității în mijlocul căreia trăiesc.

În timpul celor opt zile de Hanuka se recită liturghia Al Ha-Nissim (‘Pentru minuni’) — o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru eliberarea miraculoasă a poporului din vremea lui Matatia Hasmoneul.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More