Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Evreii deportați din Dej au fost omagiați la 70 de ani de la tragedie FOTO/VIDEO

0 321

comemorare evrei Dej (15)

Primăria Municipiului Dej, împreună cu Comunitatea Evreilor din Dej, a organizat astăzi manifestări dedicate comemorării a 70 de ani de la deportarea evreilor în lagărele naziste, în perioada mai-iunie 1944.

Manifestările au debutat în Pădurea Bungăr, cu o ceremonie religioasă de marcare a viitorului monument al evreilor deportați, și a continuat la Stația CFR Dej, unde a fost dezvelită o placă comemorativă, amplasată în fața gării. Pe plăcuță stă scris:

”În lunile mai-iunie 1944, 131.639 de evrei, bărbați, femei și copii din Transilvania de Nord aflată sub ocupația fascistă a regimului Horthy, au fost deportați de către jandarmeria hortystă și predați autorităților naziste. Aproape toți au fost exterminați. Din Gara Dej au fost deportați în zilele de 28 mai, 6 și 8 iunie 7.674 de evrei. Fie ca memoria acestei tragedii să rămână vie ca un avertisment pentru generațiile viitoare. Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” – mai 2014”

O astfel de placă comemorativă, pentru omagierea evreilor deportați în lagărele de exterminare de la Auschwitz, a fost amplasată și în Gara Mare din Cluj-Napoca.

Programul a continuat în Piața Ștefan cel Mare din Dej, cu depuneri de coroane și jerbe de flori la Monumentul „Deportaților”, după care în Sinagogă au avut loc dezbateri, comunicări și evocări cu tema „70 de de ani de la deportarea evreilor în lagărele naziste”. În lăcașul sfânt au avut acces toți dejenii curioși să vadă cum arată Sinagoga din oraș. La eveniment au participat și numeroși membri ai comunității evreiești din Dej, dar și din țară, dar și oficialități locale, între care primarul Morar Costan sau viceprimarul Aurelian Mureșan.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More