Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

EXCLUSIV. A luat 10 pe linie la BAC și se pregătește să devină chirurg. Citește povestea Cristinei Nelida din Dej

6 206
cristina nelida shanghai
Cristina a fost în anul 2012 în Shanghai (China)

Cristina Nelida Bora este singura absolventă de clasa a XII-a din Dej care a reușit să obțină media 10 la examenul de Bacalaureat. Aceasta a stat de vorbă cu reporterii Someșeanul.ro și a povestit cum au fost pentru ea cele trei probe, care este secretul obținerii notelor de 10, precum și ce își dorește să facă în viitor.

Cristina Nelida Bora a fost elevă în clasa a XII-A (profil matematică-informatică) la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” din Dej și a susținut recent pe lângă limba română scris, examene la matematică-informatică și chimie organică, la fiecare fiind notată cu 10. Performanța tinerei absolvente este cu atât mai mare cu cât este singura elevă din Dej care a reușit să obțină media 10 la examenul de Bacalaureat 2014.

Cristina a acceptat să stea de vorbă cu reporterii Someșeanul.ro și a povestit cum s-a pregătit pentru BAC. ”Pregătire la matematică și chimie am făcut doar în ultimul an, în clasa a XII-a, iar la română nu m-am apucat efectiv să învăț operele decât cu două săptămâni înainte de BAC. Mi-am făcut schițe la fiecare operă, dar am învățat doar lucruri esențiale, iar ideea a fost să dezvolt pe loc fiecare idee. Consider că e aproape imposibil să înveți pe de rost 18 eseuri”, explică Cristina.

”Am observat că la proba scrisă la limba română toată lumea era sigură că o să pice proză, poate roman sau nuvelă, și eu totuși mă gândeam că ar fi o posibilitate să cadă poezia. Oricum, știam toate operele la fel de bine, dar chiar ”Luceafărul” de Eminescu îl știam cel mai bine, mi-a plăcut subiectul”, spune Cristina despre prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat.

În ceea ce privește următoarele două examene, ”proba la matematică a fost foarte simplă, poate prea simplă pentru profilul mate-info. Mă așteptam să fie note mult mai mari, dar se pare că nu a fost așa. La chimie a fost mai greuț decât la matematică, dar a fost ok, un subiect abordabil”, povestește fericita absolventă.

Întrebată de reporterii Someșeanul.ro ”care a fost secretul obținerii acestor note”, Cristina a răspuns din prima: ”învățatul sistematic și să nu tocești”. Ca și sfaturi pentru viitori absolvenți, dejeanca le transmite ”să învețe din timp la matematică și chimie și să facă tipuri variate de probleme. La română să învețe lucrurile esențiale și să dezvolte ideile”.

Fosta elevă a Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” Dej se pregătește pentru admiterea la Universitatea de Medicina și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Acesta va susține un examen de tip grilă, pe 23 iulie, cu întrebări din chimie și biologie. ”Având în vedere că am fost olimpică la biologie și stăpânesc această materie, o să îmi fie un pic mai groază la partea de chimie”, arată Cristina.

Cristina a mai povestit că îi place să meargă la festivaluri (recent a fost la ”Electric Castle” în Bonțida), să citească și să meargă la munte, fiind o mare iubitoare de sport.

Absolventa de 10 se vede medic chirurg, dar, spune ea ”sigur mă răzgândesc de 6 ori în 6 ani”.

Directorul Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” Dej, Axinte Bob spune despre Cristina că ”este o fată de excepție, din clasa a VII-a a participat la numeroase olimpiade, iar din clasa a IX-a a făcut parte din lotul lărgit al României, la biologie. Cristina este extrem de ambițioasă, deșteaptă și atunci când trebuie este și sociabilă. Sigur că eu sunt mândru, alături de colegii mei profesori, că putem crește asemenea elevi. Sperăm ca din urmă să vină și alții pentru că noi știm să îi facem olimpici”, arată directorul instituției de învățământ.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Camelia spune

    Felicitari Cristina. Succes in continuare !!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More