De mai bine de două săptămâni angajații fabricii Fujikura din Dej spun că lucrează 12 ore, în loc de 8 ore – atât cât este prevăzut în contractul de muncă semnat de aceștia. Muncitorilor li s-a transmis că ”noul program” se aplică pe o perioadă de 5 săptămâni.
Muncitorii spun că este inadmisibil să lucreze în plus 20 ore suplimentare pe săptămână având în vedere că ei au semnat contracte pe 8 ore și nu pe 12. Practic, până la începutul lunii iunie, muncitorii lucrau 40 de ore pe săptămână (8 ore pe zi, sâmbăta și duminica liber – cu posibilitate de a se face ore suplimentare în weekend, cine dorește).
Noul ”program” a intrat în vigoare în data de 9 iunie.
”Lucrăm 12 cu 24 de ore, practic sunt 20 de ore în plus pe săptămână. Nu este normal, mai ales că nu am semnat nimic, nu suntem de acord cu așa ceva. Atâta timp cât nu am semnat nimic, nu ne pot impune să stăm în plus. Poate unii au semnat ceva acte adiționale, nu știu, dar suntem mai mulți care nu am făcut asta. Suntem de acord cu orele suplimentare, dar când vrem noi, când putem, când suntem disponibili”, a povestit sub protecția anonimatului unul dintre angajații fabricii.
”Am fost la muncă luni noaptea, miercuri pe zi, joi noaptea, sâmbătă pe zi, duminică pe noapte. Nu se poate așa ceva. Fizic nu rezistăm atât de mult”, a explicat un alt angajat.
Programul de lucru primit de angajați (foto 2) prevede un bonus de 250 de lei (50 lei/săptămână), iar plata orelor suplimentare 100%.
Într-o notificare transmisă către Someșeanul.ro (foto1), Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj arată că ”având în vedere faptul că desfășurarea de activitate în cadrul oricărei societăți se face în baza unui contract individual de muncă semnat de părți, orice modificare adusă contractului individual de muncă, deci și modificarea programului de muncă, se face cu acordul părților prin semnarea unor acte adiționale”.
Totodată, în Codul Muncii (Legea 53 din 2003, republicată) este menționat ART. 120, alin (2) ”Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepția cazului de forță majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor unui accident”.
ITM Cluj mai precizează că ”nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 de lei la 3.000 de lei (conform art. 260, alin i) din Codul Muncii).

Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
sosuit paduchele pe linghina careva so ajuns sef si acum fute pe oamenii de rand
haideti maine la delonghi se fac angajari
Eu zic sa le para bine ca au de lucru ca iau bani, cand au 600-700 lei pe fluturasi nu sunt multumiti, acum ca au ocazia cateva zile sa lucreze in plus trag ciulul….nicicum nu-i bine la romani!
d
Asa e Andreea in fond si la urma urmei aita timp cit te pontezi cu intrare si iesire la ore suplimentare … poti sa renunti cind vrei si sa nu te duci la program de 12 ore ( cele 4 ore de suplimentare)
auzi…traieste tu cu 600-700 lei pe luna,ia vezi ..iti ajunge ?
Aşa este @andreea, ar trebui să profite lumea acum cât au posibilitatea sa facă nişte bani în plus.
ERA CAZUL SA AJUNGA IN PRESA CE SE INTIMPLA LA ACE BRICE SI KARIKE!!! CICA ANGAJEAZA MUNCITORI,ASA ZIC EI,DAR LOR LE TREBUIE SCLAVI PE PLANTATIE ,ZI LUMINA FARA BANI!!!
Oameni buni,cereti salarii mai mari….nu va vindeti asa ieftin,altfel incurajati saracia din pacate.
Anica Aurelia Beldean Țin sa va spun ca pe data de 9 am fost angajata și din 12 am început munca cu demersuri despre fabrica și salariați, apoi am fost testați. După care am fost anunțați ca vom pleca la Dej fără sa fim consultați la interviu și la angajare ni sa spus ca luram 8 ore și 40 pe saptamina, dar am fost duși la Dej, deși să ceam naveta din Luduș plecam de acasă la nicrobuz 3, 30 și asungeam pe la ora 9 seara, a doua zi plecam la 1, 30 din casa și ajung dinineata la 9, 30.A doua săptămâni ne au adus la Cluj dar tot același program am zis ca e foarte mult și sa facă schimb de 8 ore dar deceaba, în una din zile au venit una dintre televiziune, România Tv, cum credeți ca au făcut interviul. Au luat unul din angajați î au spus ce trebuie să sumă, rest nu a vb nime, umidificator moldovean care erau cazați la hoteluri și pensiuni. Am cerut sa fiu cazată și eu ca mie foarte greu a zis aveți transport, așa a trecut 2 săptămâni, iar în a 3 saptamina luni dimineață am avut un accident cerebral vascular, și am fost dusa la spital. Cauza extenuare, stresul și oboseala. Sint în comceduiu medicale din 27 cind pina la urma am fost dusa de la serviciu de urgenta surd la neorologie. Sint menultunita ca nu mi au plătit concediu pentru ca nu am reușit să muncesc o lună, în aceste circumstanțe puteam. Oriunde am fort la direcția munci și direcția de sănătate Tg Mureș la domiciliu meu, nimeni nu mau ascultat așa ca murim și fabrica merge mai departe, an probleme de sănătate și spuneți cine mă ajuta sa angajeze on om cu problemele de sănătate.