Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

EXCLUSIV – Clădirea fostei Policlinici Militare din Dej, motiv de dispută între Primărie și un dejean: ”Primarul a mințit în proces”

0 111

someseanul-2014-05-15 14.18.08

De mai bine de patru ani de zile se luptă un dejean pentru drepturile care susține că i se cuvin. Nevoit să se întoarcă în țară din America, pentru a rezolva problemele familiei, Mircea Ozsvath se lovește mereu de refuzul Primăriei Dej de a-i retroceda o proprietate moștenită.

Povestea a început încă din anii de după Revoluție. Margareta Pop (fostă Ozsvath) mătușa lui, i-a lăsat moștenire un imobil cu teren pe strada Mircea cel Bătrân nr. 20, imobil construit în 1930 și expropriat de statul român în baza Decretului 194/1987, fără plata de despăgubiri.

În august 2001, Margareta Pop a solicitat acordarea de despăgubiri sau restituirea în natură a imobilului respectiv, care între timp a fost demolat. Primarul Municipiului Dej, Costan Morar, a răspuns acestei solicitări abia după 10 ani.

Mircea Oszvath, care locuiește pe aceeași stradă cu edilul, spune că a primit această decizie în poștă, într-o seară, fărăca actul respectiv să fie într-un plic (foto jos).

Mircea Ozsvath vs primaria Dej - foto 7

Aici, în dispoziția nr. 320 / 07.03.2011, primarul propune acordarea de despăgubiri în condițiile legii speciale pentru construcția în prezent demolată și teren în suprafață de 1606 mp, situat în Dej, str. Mircea cel Bătrân, nr. 20, jud. Cluj numitului Ozsvath Mircea Rudolf, în calitate de moștenitor al defunctei Pop Margareta.

Însă de la acceptarea de acordare de despăgubiri și până la punerea în posesie este cale lungă, se plânge Mircea Ozsvath, care a solicitat în continuare să-i fie acordate drepturile.

Un an mai târziu, în 2012, Mircea Ozsvath a dat în judecată Municipiul Dej și pe primarul Costan Morar, solicitând anularea dispoziției nr. 320 / 07.03.2011 și restituirea în natură a imobilului în suprafață de 1606 mp, ”sub sancțiunea plății de daune cominatorii și obligarea pârâților (primarul Costan Morar și Municipiul Dej n.r.) la acordarea în compensare a altor bunuri pentru suprafețele de teren ce nu pot fi restituite și acordarea unui imobil construcție pentru imobilul demolat, cu cheltuieli de judecată.”

În întâmpinarea la solicitarea reclamantului, primarul Municipiului Dej a solicitat ”respingerea acțiunii apreciind că pentru soluționarea corectă a cauzei se impune administrarea unei expertize în vederea identificării imobilului de teren, iar cu privire la cererea de acordare de bunuri în compensare învederează că nu deține bunuri sau servicii ce pot fi oferite.”

Mircea Ozsvath vs primaria Dej - foto 2

Prin concluziile raportului de expertiză judiciară s-a stabilit că terenul care face obiectul exproprierii (terenul de 1606 mp de pe strada Mircea cel Bătrân) este ocupat de amenajări de străzi, spații verzi, rețele edilitate subterane și de suprafață, construcții cuprinzând blocuri de locuințe, edificate cu ocazia amenajării cartierului 1 Mai, astfel că nu poate fi restituit în natură.

Mircea Ozsvath vs primaria Dej - foto 1

În același proces, Mircea Ozsvath a solicitat acordarea drept despăgubire a unui alt imobil situat în Dej, pe strada Regina Maria la numărul 19, o clădire aflată acum în paragină și în care funcționa vechea Policlinică Militară din Dej.

La această solicitare, primarul a răspuns negativ, susținând că respectiva clădire nu se află în patrimoniul Municipiului Dej, după cum se vede și în sentința procesului din 2012:

”Cererea de acordare a altui imobil pentru imobilul construcție demolat respectiv imobilul înscris în CF vechi 1198 Dej nu poate fi primită întrucât imobilul este în proprietatea Statului Român și în administrarea Ministerului Forțelor Armate UM 01020. Din cuprinsul acestei cărți funciare se poate aprecia că de acest bun nici unul dintre pârâți nu poate dispune, nefiind în patrimoniul lor.”

Mircea Ozsvath vs primaria Dej - foto 4

Pentru aceste motive, instanța a respins acțiunea civilă formulată de Mircea Ozsvath împotriva primarului și a Municipiului Dej.

”În loc de terenul meu, ocupat de blocuri, străzi, părculeț, eu am cerut clădirea fostei Policlinici Militare. El ( Costan Morar n.r.) a spus că nu poate să-mi de Policlinica Militară pentru că aparține de MApN. Dar eu am dovada că acea clădire este în domeniul public al Municipiului Dej”, a declarat Mircea Ozsvath pentru Someșeanul.ro, arătând un extras al hotărârii de Guvern 428/2005, privind transmiterea unui imobil din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Apărării Naționale în domeniul public al municipiului Dej și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Dej.

Mircea Ozsvath vs primaria Dej - foto 5

În anexa la această hotărâre de Guvern la datele de identificare a imobilului care se transmite din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Apărării Naționale în domeniul public al municipiului Dej, județul Cluj, și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Dej, este prevăzut imobilul de pe strada Regina Maria nr. 19, imobil cu suprafață construită de 865 mp, suprafață desfășurată de 986 mp și total suprafață a terenului inclusiv construcțiile de 1716 mp.

”Primarul a mințit în proces că Policlinica Militară nu este în domeniul public al Municipiului Dej, fapt care a dus la respingerea acțiunii civile deschise de mine în instanță”, acuză Mircea Ozsvath.

”Eu sunt deschis la orice propunere. Pe mine mă interesează să primesc înapoi ce este al meu. Ce am primit eu moștenire. Eu o să deschid un nou proces prin care am să demonstrez că el a mințit în proces. Clădirea aia este în paragină. De ce o ține acolo ascunsă în paragină. O ține pentru scopuri personale, sau pentru ce”, spune dejeanul.

 

Contactat de către reporterul Someșeanul.ro pentru a-și spune punctul de vedere la acuzațiile ce i se aduc, primarul Costan Morar a refuzat să dea o replică, motivând că are nevoie să i se aducă la cunoștință aceste acuzații în scris și abia apoi va transmite punctul său de vedere, după ce se consultă cu juriștii.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More