Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

EXCLUSIV. Revedere cu emoții și lacrimi după 48 de ani FOTO/VIDEO

0 870

intalnire elevi Cristestii Ciceului (11)

S-au reîntâlnit după 48 de ani în curtea școlii unde au absolvit gimnaziul în anul 1966. Emoții, suspans, lacrimi, bucurie și uimire – cuvintele acestea descriu cel mai bine întâlnirea de astăzi de la Cristeștii Ciceului, județul Bistrița-Năsăud.

În urmă cu mai bine de de an, unul dintre elevii clasei a VIII-A, promoția 1966, Iacob Gușat, s-a gândit să reunească ”gașca” după nu mai puțin de 48 de ani. Nu a fost prea încurajat de cei cu care s-a consultat în privința acestei idei, dar nu a renunțat și după luni de zile de muncă și cercetare (nu e ușor să găsești un om după atâția ani de zile!) a reușit să stabilească un deznodământ pentru această poveste. A organizat ”o întâlnire care are loc o dată în viață”, după cum a spus chiar una dintre participante.

O întâlnire inedită pentru că, de obicei, aceste evenimente se organizează la 10, 20, 30 de ani, cifre rotunde. Mai mult decât atât: a fost vorba despre o reuniune cu colegii de gimnazială și nu de liceu sau de facultate.

Astăzi, unul câte unul, fie că au fost în clasa de ”A”, fie în cea de ”B”, foștii elevi ai școlii din Cristeștii Ciceului s-au reunit în curtea instituției de învățământ pentru a se revedea. Anii au trecut peste ei și au lăsat urme peste chipurile lor astfel că aceștia nu s-au recunoscut ”la prima vedere” (nu s-au văzut de aproape 5 decenii mulți dintre ei). Organizatorii au apelat la ecusoane prinse în piept (cu numele complet și clasa) pentru a-i ajuta să se descopere.

Revederea a fost plină de emoții și lacrimi. Multe lacrimi. S-au îmbrățișat cu toții și au început să ”recupereze” cele petrecute în ultimii 48 de ani de viață. Fie că au fost prieteni în școală, fie că nu s-au îndrăgit prea mult, astăzii cu toții au fost uniți și și-au amintit de copilărie. Au fost din nou copii pentru o zi. Au fost rememorate deplasările lungi făcute printre dealuri și văi pentru a ajunge la școală (spre exemplu din Ilișua până în Cristeștii Ciceului), s-a vorbit despre orele în care se dezghețau la soba din clasă sau despre năzbâtiile băieților, acum bărbați în toată firea – soți, bunici sau chiar străbunici.

La ora 10 a sunat din nou clopoțelul, iar actualul director al școlii din Cristeștii Ciceului, Cornel Urian a făcut deschiderea oficială și a vorbit despre importanța acestei zile. Tot atunci a promis că tabloul generației 1966 va fi prins pe unul dintre pereții instituției, ca semn de apreciere și respect pentru foștii elevi. De la eveniment nu au lipsit primarul și viceprimarul localității.

După turul făcut prin școală, prilej cu care foștii elevi au putut să facă o comparație – ce a fost și ce e este acum, cu toții au vizitat muzeul instituției de învățământ unde au avut parte de o surpriză: mai mulți școlari, deși sunt încă în vacanță, i-au încântat cu diferite poezii și cântecele despre școală și dascăli. Câțiva dintre invitați nu și-au putut stăpâni emoțiile și au plâns pe tot parcursul spectacolului.

Evenimentul a continuat apoi într-un laborator de chimie. Din cauză că diriginții celor două clase nu au fost prezenți (unul este decedat, celălalt bolnav), actualul director a strigat catalogul. Imediat după aceea s-a ținut un moment de reculegere pentru cei care nu mai sunt printre noi. Doi dintre profesori (unul în vârstă de 91 de ani!!) au luat cuvântul și au vorbit despre trecut. Lacrimile au revenit pe fețele celor din laborator și, surprinzător sau nu, cei doi profesori și-au amintit detalii despre aproape fiecare fost elev. ”Tu erai mai zăpăcit”, ”de tine îmi amintesc că erai cea mai frumușică”, au fost doar câteva dintre remarcile dascălilor. Aceștia au fost premiați cu flori și cadouri, iar absolvenții vor putea vedea de azi tabloul lor de final de an, reprintat la o rezoluție mai bună.

Discuțiile au continuat în căminul cultural aflat în apropierea școlii, unde cei prezenți au servit masa, un bun prilej pentru a își aminti cum a fost școala acum 48 de ani. Nu a lipsit nici sesiunea de poze, pentru că, spun aceștia, cu siguranță mulți dintre ei nu se vor mai vedea niciodată. Motivele sunt mai multe: unii sunt bolnavi, iar alții sunt stabiliți de ani buni în alte localități din țară. Nu puțini sunt cei plecați în afara României: una dintre doamne a venit tocmai din Suedia, iar o alta a ajuns în Cristeștii Ciceului din Austria, acolo unde e stabilită de 24 de ani.

Întâlnirea s-a încheiat cu o promisiune: acum vor păstra legătura, fie și doar la telefon. Chiar și așa, nu e exclus ca o reîntâlnire să se organizeze și peste câțiva ani, poate chiar la 50 de ani de la terminarea școlii gimnaziale.


Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More