Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

EXCLUSIV: Salvatorii așteaptă să fie salvați. Deputatul Cornel Itu sare în sprijinul Substației de Ambulanță Dej – FOTO

1 116

Cornel Itu - Ambulanta Dej (1)

De patru ani de zile se înghesuie într-o cămăruță și iarnă de iarnă îndură frigul muncind în condiții improprii. Salvează zilnic viețile oamenilor din zona Dejului, muncesc, mănâncă și se odihnesc într-o încăpere de câțiva metri pătrați și așteaptă ca, într-un final, condițiile lor de muncă să se îmbunătățească.

Este vorba despre angajații substației de Ambulanță de la Dej, care de patru ani de zile muncesc în condiții înjositoare. Ei, cei care ar trebui să-și desfășoare activitatea în cele mai bune condiții pentru a ne oferi apoi nouă, cetățenilor, cea mai bună îngrijire medicală în caz de necesitate, ei sunt cei care ajung la capătul răbdării și la limita suportabilității în ceea ce privește condițiile în care muncesc.

Chiar dacă noua clădire a Stației de Ambulanță Dej trebuia dată în folosință în luna noiembrie a anului 2012, lucrările la aceasta au fost sistate.

Pentru a nu ajunge în stradă, angajații Ambulanței Dej au închiriat provizoriu un spațiu la parterul clădirii spitalului din Dej, în apropierea Centrului pentru Primiri Urgențe, unde își desfășoară activitatea în condiții improprii. Fără un sistem de climatizare, asistentele, ambulanțierii și doctorii îngheață iarnă de iarnă de frig, încălzindu-se cum pot, doar cu un reșou electric.

Pentru că nu am putut rămâne indiferenți la problemele cu care se confruntă cei care salvează viețile a sute de dejeni și locuitori din jurul Dejului lună de lună, Someșeanul.ro a apelat la ajutorul oamenilor de bine din oraș, care au putut să se implice în această problemă.

Deputatul Cornel Itu a fost cel care a sărit imediat în sprijinul angajaților de la ambulanță. Acesta a făcut azi, chiar de ziua lui de naștere, o vizită la stația de Ambulanță Dej, a luat la cunoștință problemele cu care se confruntă ”salvatorii” și a dat asigurări că în cel mai scurt timp problemele vor fi soluționate.

Cornel Itu a luat legătura cu firma Sireno Impianti, care va face lucrările de instalații necesare pentru ca angajații de la Ambulanță să beneficieze de căldură pe timpul acestei ierni în locația provizorie unde își desfășoară acum activitatea. Firma de instalații condusă de un cetățean italian va efectua manopera lucrărilor gratuit, iar materialele necesare pentru finalizarea lucrărilor vor fi plătite de către deputatul dejean.

Mai mult, Cornel Itu a purtat discuții și cu conducerea Spitalului Municipal Dej pentru a găsi soluții de finanțare a lucrărilor la noul sediu al Stației de Ambulanță Dej. Deputatul urmează să discute problemele Ambulanței de la Dej și cu ministrul Sănătății, asta pentru că de la Minister, de la București, urmează să fie alocate fondurile necesare pentru finalizarea lucrărilor la noua clădire a Serviciului de Ambulanță.

”Este inadmisibil ca personalul Ambulanței Dej să își desfășoare activitatea în asemenea condiții. Sunt condiții inumane, improprii, asta cu atât mai mult cu cât vorbim despre niște oameni care zi de zi și oră de oră salvează viețile dejenilor și a sute de oameni din zona Dejului. Personal m-am deplasat azi acolo pentru a vedea cu ce se confruntă acești oameni. Ca deputat în Colegiul 6, deci și în zona Dej, voi lua toate măsurile necesare pentru ca situația să fie rezolvată cât mai repede”, a declarat Cornel Itu pentru Someșeanul.ro.

Deputatul consideră că lucrările ce mai trebuie făcute la noua clădire a Ambulanței necesită o investiție mai mare de bani pentru ca acea clădire să fie funcțională în totalitate. Deocamdată, însă, a rezolvat ca personalul să beneficieze de condiții mai bune în locația provizorie în care își desfășoară în prezent activitatea.

Cornel Itu a purtat azi discuții și cu noua șefă a substației Seviciului de Ambulanță, Mariana Baciu. Aceasta a făcut demersuri la Serviciul de Ambulanță Cluj, iar săptămâna trecută, în urma unei ședințe cu Horea Simu, directorul Serviciului Județean de Ambulanță, a obținut fonduri pentru efectuarea unor lucrări de reparare a ușilor de la garajele ambulanțelor, acestea urmând să fie cu deschidere automată.

Totodată, printr-un acord cu conducerea Spitalului Municipal Dej, s-a asigurat și încălzirea garajelor unde stau ambulanțele.

”Ambulanțele nu pot sta în frig pe timpul iernii. În primul rând, la temperaturi de minus 20 de grade, nu ne putem deplasa la pacienți și să-i transportăm în condiții de ger. Acestea (autospecialele) trebuie să fie în permanență încălzite pe timpul iernii. Mai mult, în ambulanțe există în permanență materiale sanitare, medicamente și soluții medicale care nu rezistă în temperaturi scăzute, sub limita înghețului. De aceea este necesar ca și pe timpul când stau în garaj, ambulanțele să stea în temperaturi optime și nu în ger”, ne-a declarat Mariana Baciu.

Cât privește noua clădire a substației de la Dej, coordonatorul acesteia ne-a spus că lucrările efectuate sunt finalizate în proporție de 90%.

”Undeva la 10% mai trebuie investiție. Clădirea este ridicată, încăperile sunt făcute, însă unele nu sunt prevăzute cu pereți despărțitori. Mai este nevoie de parchet, gresie, faianță, instalații sanitare, zugrăvit, finisaje. De atâția ani s-a sistat orice fel de investiție și noi nu ne putem muta acolo”, mai spune Mariana Baciu.

Aceasta își dorește ca, împreună cu colegii ei, să se mute cât mai repede în noua clădire, ridicată deasupra garajelor ambulanțelor.

”Deocamdată ne desfășurăm activitatea într-o cămăruță de lângă camera de gardă. Aici muncim, mâncăm, aici ne odihnim între cazurile medicale pe care le avem. Astea nu sunt condiții normale de muncă și, deocamdată profităm de amabilitatea celor de la Spital, care ne-au oferit această încăpere. Spitalul vrea să extindă Centrul de Primiri Urgențe, iar camera unde ne desfășurăm noi (ambulanța) acum activitatea urmează să fie transformată într-o cameră de triaj a bolnavilor care se prezintă la urgențe. Însă deocamdată nu pot fae asta, pentru că nu ne pot scoate pe noi afară, deoarece avem și noi un contract. Și nici noi nu avem unde să ne ducem, până nu se finalizează noua clădire”, a mai spus coordonatorul substației de la Dej, Mariana Baciu.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Daniela Idiceanu spune

    Mereu dl.deputat Itu Cornel a fost interesat de problemele dejenilor si a sarit in ajutorul lor!Multumim pentru tot ce face pentru Dej si pentru noi, dejenii!!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More