Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

EXCLUSIV: Trafic de droguri la Dej și Gherla. Cine sunt traficanții și cum circulau drogurile în oraș

5 1.009

Agenți ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) și ai Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Cluj (BCCO) au efectuat joi dimineață, pe raza municipiilor Dej și Gherla, mai multe percheziții domiciliare la persoane suspectate de trafic de droguri de risc. În urma perchezițiilor, șapte persoane, suspecți sau martori, au fost conduse la sediul BCCO Cluj pentru audieri, iar trei persoane au fost reținute fiind prezentate Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă, încuviințată de instanță.

Potrivit anchetatorilor, rețeaua de trafic de droguri din Dej și Gherla funcționa prin intermediul unor persoane care procurau, comercializau și dețineau pentru consum propriu droguri de risc – cannabis şi rezină de cannabis.

Grupul infracțional era format din persoane care locuiesc pe raza municipiilor Dej şi Gherla, printre care se numără Lup Petru Rareş, Vântu Andrei Vlăduţ, Makkay Csaba, Riţişan Andrei Daniel şi Rus Ioan. Dintre aceștia, Makkay Csaba este cercetat pentru acte materiale constând în cultivarea, fără drept, începând cu anul 2014, de droguri de risc – cannabis, împreună cu alte persoane, neidentificate.

Potrivit surselor Someșeanul.ro, suspecții erau monitorizați încă din anul 2014, ofițerii DIICOT având colaboratori infiltrați în grupurile de suspecți, cu ajutorul cărora și-au construit dosarul și dovezile.

Dacă Lup Petru Rareș, Vântu Andrei Vlăduț, Makkay Csaba și Rus Ioan au calitatea de inculpați în acest dosar, Rițișan Andrei Daniel are calitatea de suspect, toți fiind urmăriți penal pentru trafic de droguri, după cum urmează:

 Vântu Andrei Vlăduţ, pentru comiterea infracţiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată şi a infracţiunii de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, în formă continuată.

Makkay Csaba, pentru comiterea infracţiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată şi a infracţiunii de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, în formă continuată.

Lup Petru Rareş, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare, fără drept, de către o persoană care nu deţine autorizaţie valabilă, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată, a infracţiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată şi a infracţiunii de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, în formă continuată.

Riţişan Andrei Daniel, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată.

Rus Ioan, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată.

 

someseanul-Vlad Vintu
Vântu Andrei Vlăduț

Potrivit anchetatorilor, inculpatul Vântu Andrei Vlăduț, începând din anul 2015 și până în prezent, a oferit şi a distribuit droguri de risc – cannabis şi rezină de cannabis – mai multor persoane de pe raza municipiului Dej. În februarie și martie anul trecut, inculpatul Vântu i-a vândut colaboratorului autorizat – „Mihăilă Andreea” (persoană infiltrată de anchetatori) – cantitatea de câte 1,5 gr. cannabis, conţinând THC, substanţă psihotropă, biosintetizată de planta cannabis, contra sumei de 100 de lei. Anchetatorii mai spun că Vântu Andrei Vlăduț a deținut în aceeași perioadă, 2015 – până în prezent, droguri de risc pentru consumul propriu.

Tot din 2015 și până în prezent, inculpatul Makkay Csaba, a procurat, a oferit şi a distribuit droguri de risc – cannabis şi rezină de cannabis, mai multor persoane de pe raza municipiului Dej, dar și unui colaborator autorizat al anchetatorilor, precum şi altor persoane până în prezent neidentificate. Makkay Csaba este urmjărit penal și pentru faptul că din 2014 și până în prezent a cultivat de mai multe ori cannabis, împreună cu alte persoane care nu au fost încă identificate, plantele fiind cultivate pentru comercializare sau consumul propriu. De asemenea, anchetatorii mai menționează faptul că inculpatul și-a procurat droguri de risc chiar de la inculpatul Rus Ioan.

someseanul-Petru Rares Lup
Lup Petru Rareș

În ceea ce-l privește pe inculpatul Lup Petru Rareș, acesta a procurat, a depozitat şi a distribuit substanţe psihoactive care conţin 3 – Metilmetcatinonă (3-MMC), pe raza jud. Cluj. Una dintre dățăile când inculpatul Lup a vândut droguri a avut loc în aprilie 2015, când Inculpatul i-a vândut colaboratorului autorizat – „Rădulescu Antonia”,cantitatea de 0,7 gr. substanţă cristalină ce conţinea 3-MMC, în schimbul sumei de 90 de lei. Lup mai este acuzat că în perioada 2015 – prezent, a procurat, a oferit şi a distribuit droguri de risc -cannabis şi rezină de cannabis – mai multor persoane de pe raza municipiilor Gherla şi Dej, printre care şi Riţişan Andrei Daniel, Vântu Andrei Vlăduţ, precum şi altor persoane până în prezent neidentificate. De asemenea, în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 2015 – prezent, inculpatul a deţinut droguri de risc – cannabis şi rezină de cannabis, pentru propriul consum.

Inculpatul Rus Ioan este acuzat că de anul trecut și până acum a procurat şi a distribuit droguri de risc -cannabis şi rezină de cannabis, mai multor persoane de pe raza municipiului Dej, una dintre aceste persoane fiind inculpatul Makkay Csaba.

Cu privire la suspectul Rițișan Andrei Daniel (poreclă – Țețu), anchetatorii spun că a a procurat şi a distribuit droguri de risc – cannabis şi rezină de cannabis mai multor persoane de pe raza municipiului Gherla.

Ancheta oamenilor legii s-a bazat și pe interceptări telefonice, din care au rezultat următoarele:

Makkay Csaba recunoaște în cadrul convorbirilor telefonice că este consumator de droguri şi că, după epuizarea propriei culturi de cannabis, şi-a procurat droguri de la diferite persoane, pentru a-şi satisface acest viciu; totodată, Makkay Csaba a consumat droguri atât singur, cât şi împreună cu alte persoane şi a procurat droguri împreună cu alţi consumatori, de la persoane care locuiesc pe raza municipiului Dej, Cluj-Napoca şi Gherla. Chiar dacă limbajul folosit de acesta în timpul convorbirilor şi a comunicărilor telefonice a fost unul codificat, inculpatul a făcut referire inclusiv la preţ şi la substanțe.

De asemenea, din convorbirile şi comunicările interceptate de procurori, rezultă că inculpatul Vântu Andrei Vlăduţ a continuat să comercializeze şi să consume, atât singur, cât şi împreună cu alte persoane, în locuinţe şi în locuri publice, droguri pe care le-a procurat din Dej, Cluj-Napoca şi Gherla. Totodată, în continuare a fost contactat telefonic de diferite persoane interesate să cumpere droguri, limbajul folosit fiind unul codificat; în unele discuţii, s-a făcut referire inclusiv la preţ şi la cantitate (gramaj).

În urma investigaţiilor efectuate, s-a stabilit împrejurarea că inculpatul Lup Petru Rareş frecventează şi comercializează droguri la următoarele localuri din municipiul Dej:

– „Casa de Piatră”,
– „Red Wine”,
– „Escape”,– la acest local, a fost angajat şi inculpatul Vântu Andrei Vlăduţ.

Tot în baza investigaţiilor, au fost identificate o parte dintre persoanele (consumatori) care s-au aprovizionat cu droguri de la inculpatul Makkay Csaba, precum şi o parte dintre persoanele (consumatori) care s-au aprovizionat cu droguri de la inculpatul Vântu Andrei Vlăduţ.

Investigațiile au mai stabilit că inculpatul Lup Petru Rareş este consumator de droguri, dar procură astfel de substanţe şi pentru un număr relativ mare de persoane, cărora le remite drogurile în mai multe locaţii, în principal la locuinţa sa şi la magazinul pe care îl deţine pe raza municipiul Gherla.

Informaţii privind starea de dependenţă a inculpatului de astfel de substanţe rezultă din sms-ul pe care l-a primit de la o persoană de sex femeiesc (fosta lui iubită) – aceasta face referire expresă la faptul că Lup Petru Rareş este „dependent”. De asemenea, limbajul folosit de acesta în timpul convorbirilor şi a comunicărilor telefonice este unul codificat; mai mult, schimbă impresii cu un amic al său despre starea provocată de consumul de astfel de substanţe.

”Este evident faptul că inculpatul a evitat să comunice la telefon orice detaliu privind locuinţa sa efectivă, substanţele pe care le comercializează şi preţul acestora; acesta chiar poartă o convorbire cu un consumator pe care îl apostrofează din cauză că îi cere adresa şi detalii despre preţ; totuşi, inculpatul a transmis un sms unei persoane care a procurat droguri de la el, sms din care rezultă că nu îi fusese plătit preţul integral (în jur de 3.000 de lei). Totodată, Lup Petru Rareş vizitează imobilul situat municipiul Gherla, loc în care se organizează petreceri, context în care se consumă substanţe interzise (aceste aspecte rezultă şi din investigaţiile realizate). De asemenea, Riţişan Andrei Daniel a procurat droguri de la Lup Petru Rareş, pe care le-a distribuit unor persoane care locuiesc pe raza municipiul Gherla (neidentificate până în prezent), cei doi fiind prieteni”, mai arată anchetatorii.

În urma perchezițiilor efectuate ieri, oamenii legii au ridicat mai multe probe și dovezi din locuințele inculpaților, după cum urmează:

Inculpatul Rus Ioan, până în prezent, nu a suferit nicio condamnare, dar nu este prima dată când încalcă legea penală, respectiv a mai comis o infracţiune de furt calificat, cu privire însă la care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unei amenzi cu caracter administrativ, prin ordonanţa nr. 1802/P/2012, emisă în data de 05.11.2012 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla; mai mult, deşi este tată a trei copii minori, a adoptat un comportament iresponsabil, respectiv nu i-a păsat de faptul că încalcă, în mod repetat, legea penală şi că, astfel, există riscul de a fi privat de libertate.

La domiciliul lui Makkay Csaba au fost găsite fragmente vegetale (inflorescenţe) de culoare verde-oliv, introduse într-un borcan din sticlă transparentă, conținând 16,4 gr. cannabis, dar și patru punguţe din material plastic transparent, cu ziplock, în care se observă urme de materie.

De asemenea, pe cântarul electronic ridicat de la locuinţa lui Rus Ioan, s-au constatat urme de materie, pe care s-a pus în evidenţă THC.

Totodată, pe dispozitivul pentru mărunţit (grinder) ridicat de la Lup Petru Rareş, s-au constatat urme de materie, pe care s-a pus în evidenţă THC, iar pe una dintre punguliţele din material plastic transparent, cu ziplock, ridicate de la Riţişan Andrei Daniel, s-au constatat urme de materie vegetală.

Procurorii au solicitat arestarea preventivă a inculpaților pentru o perioadă de 30 de zile, motivând faptul că aceștia reprezintă un pericol pentru societate. Printre motivele invocate cu referire la Vântu Andrei Vlăduţ, acesta are antecedente penale – a comis o infracţiune de furt în Germania – nu are loc de muncă şi, pe parcursul activităţii infracţionale derulate în 2015, au fost perioade când, la fel, nu a avut loc de muncă, astfel că există indicii în sensul că şi-a obţinut venituri din trafic de droguri.

Despre inculpatul Makkay Csaba procurorii spun că nu are antecedente penale, dar nu este de neglijat faptul că a atras-o în câmpul infracţional şi pe soţia sa – d-na Makkay Ramona, care a devenit consumatoare de droguri; mai mult, acesta reprezintă un exemplu negativ pentru fiica lor, în vârstă de 19 ani.

Totodată, inculpatul Rus Ioan, până în prezent, nu a suferit nicio condamnare, dar nu este prima dată când încalcă legea penală, respectiv a mai comis o infracţiune de furt calificat, cu privire însă la care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unei amenzi cu caracter administrativ, prin ordonanţa nr. 1802/P/2012, emisă în data de 05.11.2012 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla; mai mult, deşi este tată a trei copii minori, a adoptat un comportament iresponsabil, respectiv nu i-a păsat de faptul că încalcă, în mod repetat, legea penală şi că, astfel, există riscul de a fi privat de libertate.

Cei trei inculpați, Vântu Andrei Vlăduț, Makkay Csaba și Rus Ioan au fost prezentați azi Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar instanța a aprobat măsura, cei trei fiind cercetați în continuare în stare de arest preventiv.

Conținutul website-ului www.someseanul.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea administratorului Someșeanul.ro. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa redactie@someseanul.ro.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

 1. Someseanul spune

  Numele persoanelor devin publice atâta timp cât sunt implicate într-o anchetă penală. Legea nu-i protejează pe cei care sunt suspectați de comiterea unor infracțiuni. Mai mult decât atât, fotografiile lor sunt publice pe rețeaua de socializare, Facebook fiind considerată prin lege ca fiind spațiu public. Deci nu este nevoie de acordul nimănui pentru preluare de fotografii.
  Prejudiciile de care vorbești nu există atâta timp cât persoanele în cauză prin propriile lor acțiuni s-au pus în această situație.
  Stai liniștit. Când vor fi decizii, sentințe definitive în acest caz, vom publica din nou cursul dosarului, cu nume și prenume.
  PS Chiar nu ne interesează ce fac alții, că dau nume sau nu, e treaba lor. Apropo, comentariul tău a intrat direct în spam pentru că are în conținut un link. Nu pentru că nu dăm noi aprobare comentariilor 😉

  1. ady spune

   doamna Irina tot respectul pt dvs,,,.dejeanul.ro nu da poze si nume pt ca multe stiri sant false sant inventate.respect pt dvs ca nu santeti slugile lui Tecaru si Morar costan dar eu tot mai sper sa vina DNA ul prin Dej sa faca curatenie.respect

  2. americanu spune

   astia-ti iau probe de pe grinder si de pe cantar? wtf?
   adica din taxele pe care eu ar trebui sa le platesc, politia romana cauta urme de rasina de canabis. iesiti in strada bai romani!! eu astazi nu-mi iau pastilele, merg pe facebook sa-l hartuiesc pe costi 😉

 2. Nimeni spune

  Doamna Irina Minim , nu va suparati dar restul de ce nu au poze , aveti cumva prieteni comuni ? Pana la finalul procesului exista prezumtia de nevinovatie , daca cumva unul dintre presupusii inculpati o sa iasa achitat , ce o sa faceti ? Aaa da , o sa publicati din nou dupa doi ani in care au fost aratati cu degetul pe strada…..

  1. Nimeni spune

   Si din cate imi amintesc , cand a fost publicata stirea mai era vorba de inca o persoana , ce sa intamplat cu persoana respectiva ? Va demonstrat prin telefon ca e nevinovat ? Va amenintat ?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More