Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

EXCLUSIV VIDEO – Sărbătoarea paparudelor de la Nireș a adus ploaia în toată țara

0 104

someseanul-DSC00836

Duminica aceasta a fost marcată de ploi torențiale în toată țara, însă puțină lume știe realul motiv pentru care România a fost înecată la propriu și la figurat. În satul Nireș din comuna clujeană Mica a avut loc sărbătoarea paparudelor.

Încă de la amiază, după ce a ieșit lumea de la biserică, străzile și ulițele satului au fost luate în primire de paparude. Costumați și mascați, tinerii băieți ai satului au colindat ulițele în căutare de fete, pe care apoi le udau din belșug, un obicei cu vechi tradiții prin care se invocă ploile.

Tradiția paparudelor de la Nireș nu are ca scop doar aducerea ploii, ci și acela de a aduce prosperitate și belșug pe ogoare și în grădinile oamenilor, sănătate îndelungată celor care participă la procesiune, ape curate în fântâni și roade bogate.

La Nireș, în acest an, sărbătoarea paparudelor a dat imediat rezultate. Nici n-au terminat bine tinerii procesiunea din centrul satului, că norii grei de ploaie s-au și adunat asupra mulțimii. Iar stropii mari și deși nu s-au ferit să ude întregul sat, localitățile vecine, ajungând parcă să se transforme într-o ploaie torențială asupra întregii țări.

Spectacolul de la Nireș nu s-a oprit însă. După ce ploaia a trecut și soarele și-a arătat iar razele fierbinți dintre nori, sătenii s-au adunat cu mic, cu mare, la un spectacol folcloric, de la care nu au lipsit artiști de muzică populară, dar nici micii și berea.

Vedeți mai multe fotografii pe pagina noastră de Facebook.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More