Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Explicația cutremurului care a zguduit azi Sălajul și s-a resimțit până la Cluj

0 3.305

Un cutremur cu magnitudinea 4,2 pe scara Richter s-a produs, miercuri dimineaţa, în judeţul Sălaj, la o adâncime de doar 10 kilometri, potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismologii explică producerea seismului.

Un cutremur cu magnitudinea 4,2 pe scara Richter s-a produs, miercuri dimineaţa, în judeţul Sălaj, la o adâncime de doar 10 kilometri, potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs miercuri dimineaţa, la ora 09.00, în zona seismică Crişana, judeţul Sălaj, şi a avut o magnitudine de 4,2 pe scara Richter.

Seismul a avut loc la adâncimea de doar 10 kilometri şi a fost resimţit în Zalău (2 kkm), Jibou (24 km), Cehu Silvaniei (26 km), Şimleu Silvaniei (28 km), Huedin (34 km).

În ultimii 100 de ani, în această zonă s-au înregistrat în jur de de 15 cutremure cu magnitudinea de peste 4 grade pe scara Richter. Nu este o zonă periculoasă din punct de vedere seismic, susţin specialiştii, iar cutremurul înregistrat astăzi a fost cauzat de o energie acumulată la nivelul scoarţei terestre.

Marius Craiu, seismolog INFP: “Nu s-au produs atât de multe cutremure în ultimul timp în acea zonă, s-a acumulat energie şi astăzi s-a eliberat. Posibil să mai fie unul de 2, cu siguranţă nu va mai fi unul mai mare.”

Potrivit Dispeceratului pentru Situaţii de Urgenţă, în urma acestui seism nu au existat victime sau pagube materiale.

”Miercuri, în jurul orei 09.00, în zona Crișana, din județul Sălaj (la 3 km de Zalău), s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,2 pe scara Richter, la o adâncime de 10 km. Până la acest moment, au fost primite un număr de 15 apeluri prin intermediul 112, însă până în acest moment nu au fost semnalate pagube materiale (efecte negative) sau victime, în urma seismului”, informează reprezentanții ISU Sălaj.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More