Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Explicațiile primarului Dejului după ce o casă a fost mistuită de flăcări, din cauză că pompierii n-au avut acces la hidranți – FOTO/VIDEO

0 84

O familie din Dej a rămas marți fără acoperiș deasupra capului după ce noua casă pe care și-a construit-o pe strada Nichita Stănescu a fost mistuită de flăcări, din cauză că pompierii au rămas fără apă în autospeciale din lipsa hidranților de pe acea stradă.

Incendiul a fost sesizat la 112 în jurul orei 14:00. Un bărbat care se afla cu tractorul pe un deal din apropiere a sesizat fumul gros că iese din acoperișul vilei și a venit într-un suflet la locul incidentului, anunțând în același timp și pompierii. Un alt bărbat care locuiește în zonă spune că a sunat și el la 112 la ora 14:02. La ora 14:10 două autospeciale ale pompierilor dejeni se aflau deja la fața locului, însă în scurt timp apa din cele două autospeciale s-a terminat.

Având în vedere faptul că pe respectiva stradă nu existau hidranți, pompierii au fost nevoiți să se deplaseze cu autospecialele pe o altă stradă, la un hidrant aflat la aproximativ 500 de metri distanță. Manevrele marilor mașini de pompieri au fost îngreunate și de faptul că strada Nichita Stănescu, una neasfaltată, era foarte îngustă, fiind plină de mașini parcate aiurea, apariținând curioșilor care au venit la locul incendiului, sau celor care locuiesc în zonă.

Între timp, însă, ceea ce părea un incendiu minor s-a transformat într-o adevărată luptă cu flăcările. Tocmai când primele mașini au epuizat apa cu care s-au deplasat la intervenție, flăcările au început să iasă prin acoperiș. Dacă până la acel moment era doar fum, din acea clipă incendiul s-a extins cu repeziciune, iar întregul acoperiș a devenit o uriașă vâlvătaie, flăcările de câțiva metri putând fi observate de la câțiva kilometri.

Degeaba s-au chinuit pompierii dejeni să facă numeroase drumuri cu autospecialele pentru a le alimenta cu apă, că focul prindea tot mai mari puteri, existând pericolul de a se extinde și la celelalte două case aflate la doar trei metri distanță.

 

Sleiți de puteri și depășiți de situație, pompierii dejeni au apelat și la sprijinul pompierilor civili de la Vasrom, care au venit și ei la fața locului cu o autospecială, în același timp ajungând și o a cincea autospecială de la Detașamentul de Pompieri din Dej.

Anunțat despre acest incident, primarul Dejului, Costan Morar, a venit și el pe strada Nichita Stănescu, încă de la sosire fiind luat în primire de către locuitorii de pe acea stradă, care i-au reproșat faptul că, deși plătesc aceleași impozite ca și dejenii care locuiesc în centrul orașului, n-au parte de o stradă asfaltată și nici măcar de un hidrant pe stradă. Unul dintre oamenii de acolo a declarat că el personal a făcut cerere la Primăria Dej pentru a fi instalați hidranți pe acea stradă, dar nu a primit niciun răspuns.

Primarul s-a apărat și a spus că pompierii aveau la dispoziție hidrantul de pe strada Mihai Viteazu, dar puteau alimenta cu apă autospecialele și de la stația de apă aflată la câteva sute de metri mai sus pe stradă. Mai mult, edilul șef al Dejului a declarat pentru Someșeanul.ro că în primăvara anului viitor strada Nichita Stănescu va intra într-un proiect de reabilitare, că în acest an s-au aprobat fonduri de la Consiliul Local pentru investiții pe acea stradă și că doar ghinionul a făcut ca acest incident să aibă loc înainte de lucrările prevăzute să înceapă peste câteva luni.

Potrivit consilierului local Marius Butuza, prezent și el la locul incendiului, pe acea stradă există doar o conductă de apă de transport, de la care se alimentează locuitorii din zonă, conductă pe care însă nu pot fi instalați hidranți, fiind nevoie în zonă de o conductă de alimentare, mai mare, care să suporte și hidranți.

Între timp, însă, locuința s-a făcut scrum. Zeci de persoane, vecini și rude ale familiei afectate, au sărit în sprijinul acesteia și a pompierilor pentru a salva ce se mai poate din casă, înainte ca tavanul să se prăbușească peste bunurile din locuință.

Proprietara casei era plecată de acasă la Chiuiești, la tăiat porcul, în momentul în care a fost anunțată că-i arde casa. În casă se afla mama acesteia cu copilul, iar bătrâna nu a sesizat că acoperișul a luat foc, decât când au venit vecinii să o scoată din casă. Femeia a suferit un șoc, fiind nevoie de intervenția medicilor de la ambulanță pentru a-și reveni. Tot medicii de pe ambulanță i-au acordat ulterior îngrijiri medicale și proprietarei casei, care și-a văzut agoniseala de-o viață mistuită de flăcări și a leșinat.

Potrivit acesteia, casa nu era asigurată, făcând recepția construcției abia cu o lună în urmă. În aceste zile urma ca aceasta să fie întăbulată și să-și finalizeze toate actele, pentru a putea face asigurarea locuinței. Soțul femeii, este plecat în Anglia, acesta urmând să se întoarcă în țară cu primul avion.

Potrivit primarului Costan Morar, în prima ședință de Consiliu Local va propune consilierilor acordarea unui ajutor din fondul de urgență pentru familia afectată de incendiu. Acesta a dat asigurări că va depune toate eforturile pentru ca respectiva familie să fie ajutată să-și reconstruiască locuința, iar locuitorilor din zonă le-a promis că va lua măsuri pentru instalarea de hidrați pe acea stradă, astfel ca asemenea incidente să nu mai aibă loc.

Până atunci însă, locuitorii din zonă vor trăi cu frica permanentă că și lor le poate lua oricând foc casa, fără să poată salva mare lucru din cauza lipsei hidranților.

Vedeți toate declarațiile primarului în materialul video atașat.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More