Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

FC Unirea Dej a rămas fără președinte. Mircea Itu a demisionat iar viitorul se arată sumbru

5 705

Mircea_Itu

După șase ani în care a condus din funcția de președinte clubul de fotbal Unirea Dej, Mircea Itu și-a depus la începutul acestei săptămâni demisia. Omul de afaceri dejean s-a retras din cauza problemelor financiare cu care se confruntă clubul și din cauză că a simțit că nu are susținerea financiară pentru a face performanță cu echipa de fotbal.

”În viață trebuie să știi când să te retragi”, a spus Mircea Itu, care își motivează decizia de retragere din funcția de președinte și prin faptul că echipa nu a avut rezultate.

Aflată pe locul 11 în clasament la finalul turului acestui sezon din Liga a III-a, Unirea Dej se confruntă cu serioase probleme financiare, dificultăți care ridică semne de întrebare în privința continuării prezenței în eșalonul al treilea.

Odată cu demisia lui Mircea Itu, la nivelul conducerii Unirii Dej se vor produce unele modificări, dar acestea nu sunt deocamdată cunoscute. O variantă ar fi aceea a preluării echipei de către Primărie și Consiliul Local, însă această procedură necesită aprobarea Adunării Generale a Acționarilor clubului de fotbal.

Mai mult, odată preluată de autoritățile locale, echipa s-ar putea să nu poată evolua în Liga a III-a, din cauza unor reglementări ale forurilor europene și internaționale de fotbal, care prevăd că echipele de fotbal nu mai pot fi finanțate din bani publici.

Pentru a evita imixtiunea politicului în fotbal, FIFA și UEFA au recomandat federațiilor să introducă noi regulamente care să interzică finanțarea cluburilor de fotbal din bani publici. Aceștia pot fi folosiți doar pentru dezvoltarea și susținerea infrastructurii cluburilor, nu și pentru plata salariilor jucătorilor. Iar Federația Română de Fotbal a adoptat aceste reguli încă din 2012. Mai mult, conform recomandării FIFA, din structurile de conducere ale cluburilor de fotbal nu pot să facă parte reprezentanți ai primăriilor, ai consiliilor locale sau județene.

Cu toate acestea, multe cluburi de fotbal din Liga a II-a sau a III-a din România continuă să fie finanțate de către Primării și Consilii Locale, lucru ce va înceta la un moment dat, odată cu schimbările la vârf din Federația Română de Fotbal.

Deocamdată nu se știe nici dacă echipa dejeană va continua acest sezon, având în vedere timpul scurt rămas până la reluarea campionatului și multitudinea de probleme care trebuie rezolvate. Este nevoie de numirea unui nou președinte care să aibă drept de semnătură, de aprobarea unui buget pentru acest an, de plata taxelor jucătorilor la FRF și de rezolvarea contractelor cu Pompierii și Serviciul de Ambulanță.

Oricum, varianta retragerii din campionat ar însemna practic desființarea echipei, având în vedere că odată retras la jumătatea acestui sezon, clubul va fi retrogradat în Liga a V-a și nu va avea drept de promovare pentru alte trei sezoane. Iar cu o nouă conducere dar aceleași probleme financiare, echipa ar putea retrograda oricum la finalul acestui sezon.

Pe de altă parte, primarul Costan Morar se arată încrezător că poate rezolva aceste probleme până la reluarea campionatului, în luna martie, chiar dacă crede că administrarea clubului de fotbal va reprezenta o uriașă provocare, mai ales din perspectiva cheltuielilor pe care le presupune.

În ceea ce privește soarta celor cu contracte la club, aceasta urmează să fie stabilită. Unii jucători la final de contract vor pleca, cum vor pleca și cei cu contracte prea mari. Se va merge în continuare pe mâna juniorilor, la conducerea echipei pe bancă va rămâne Eusebiu Șuvagău, iar în colectivul de conducere va rămâne secretarul general Gabriel Magdaș, care are contract cu clubul.

Există însă posibilitatea ca și aceștia să fie înlocuiți, în funcție de noua conducere a echipei. Un lucru este cert: cu cel mai mic buget alocat dintre toate echipele din Liga a III-a nu se poate face performanță. Iar cei de la Unirea Dej știu acest lucru. Fără bani nu poți avea rezultate, indiferent cine este la conducerea clubului. Iar dacă în fruntea echipei, în funcția de președinte nu vine un om care să poată atrage finanțare din sectorul privat, șansele de supraviețuire ale FC Unirea Dej sunt aproape nule. Pentru că doar cu cei 2 miliarde de lei vechi de la Primărie nu se poate rezista nici măcar un tur de campionat.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Fabian spune

    Acuma sa ii vad pe marii oameni de sport fara bani de la buget ce mai fura .Iubesc banii nu copii talentati din Dej .Primare DNA este pe aproape .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More