Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Fenomen rar pe cerul României. Cometa Panstarrs ne va încânta privirile

0 51

Cometa Panstarrs va trece la cea mai mică distanță de Soare începând din dimineața zilei de 10 martie, aceasta putând fi văzută cu ochiul liber și de către români.

Cometa se va afla la depărtarea minimă de Soare (45.110.041 km) pe 10 martie, ora 6 – ora României, şi prin urmare va fi aşa de strălucitoare, încât o vom putea vedea cu ochiul liber.

Pentru a vedea cometa avem nevoie de un orizont vestic liber. Orice loc din care putem vedea Soarele la apus este bun, chiar dacă este situat în oraș. Astronomii spun, însă, că obiectul spaţial poate fi observat mai bine în afara oraşelor, unde nu există o poluare luminoasă aşa de mare.

animatie-10-martie1

Potrivit astronomilor, cometa se vede cel mai bine dacă vom privi spre Vest, spre locul unde apune Soarele, cam la 30 de minute după ce apune Soarele și până se face seară.

Între 10 și 15 martie, cometa apune la aproximativ o oră după Soare, așa că va trebui să fim în locul de observații atunci când apune Soarele. Trebuie să aşteptăm 30 de minute și să căutăm cometa în direcția apusului.

„În ultimele zece zile ale lui martie cometa va rămâne pe cer, în aproximativ aceeași direcție, chiar și două ore, fiind mai ușor de observat. Însă strălucirea ei va scădea și este posibil să nu se mai vadă cu ochiul liber după 25 martie, cel puțin din orașe”, precizează Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Cometa a putut fi observată din emisfera sudică începând de pe 28 februarie, fiind vizibilă cu ochiul liber şi având magnitudinea 3 de strălucire. Ea are două cozi, cea mai lungă având 2° lungime, la acea dată.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More