Festivalul cireșelor de la Cireșoaia nu se mai ține în acest an
Ultimul weekend din luna iunie reprezenta, de obicei, pentru locuitorii de pe Valea Someșului, un bun prilej pentru a participa la Festivalul cireșelor de la Cireșoaia.
Aici, sute de participanți veneau în fiecare an pentru a se aproviziona cu cele mai gustoase cireșe, care erau ulterior folosite în procesul de fabricare al dulcețurilor sau a compoturilor.
În acest an, însă, sărbătoarea cireșelor nu va mai avea loc la Cireșoaia, localitate din comuna bistrițeană Braniștea, asta din cauză că recolta a fost compromisă, iar localnicii nu au ce pune pe tarabe.
„Nu organizăm în acest an festivalul pentru că nu am avea ce pune pe mese. Din cauza frigului, soiul care ar fi trebuit să se coacă în aceste zile a fost compromis de frig. Pomii erau înfloriţi când a fost acel val de frig. Ştiţi că acest festival se ţine la sfârşitul lunii iunie, exact când se coace acest soi. Cred că mai bine de 12 ani nu am mai fost puşi în situaţia de a întrerupe o tradiţie foarte veche”, a declarat primarul comunei Braniştea, Tamas Martonos, pentru Răsunetul.
Tradiția festivalului cireșelor de la Cireșoaia se întrerupe, așadar, după mai bine de un deceniu de continuitate.
Localnicii speră însă că anul viitor lucrurile vor reveni la normal și că vor avea recoltă suficientă astfel ca la final de iunie să organizeze o nouă sărbătoare.
Satul Cireșoaia, situat la circa 45 kilometri de municipiul Bistrița și 10 kilometri de orașul Beclean, are o populație preponderent de etnie maghiară și este ascuns între dealuri pline de livezi de cireși, vișini și nuci, aici fiind cultivate soiuri diverse de cireși, apreciate atât în țară, cât și în străinătate.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.